Katalog

Panduan Mudah Urus Jenazah


Format: Paperback
ISBN-13: 978-967-5137-86-0
Tarikh Terbit: 1 Jan 2010
Jumlah Muka Surat :

Kategori:

Siri:

Penerbit: PTS Islamika Sdn Bhd

RM 4.50

Harga Sabah/Sarawak: RM 5.50

Beli Online

“Wahai Ali, tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, ‘Sembahyang apabila sudah masuk waktu, (mengebumikan) jenazahapabila sudah sedia dan (menikahkan) anak dara apabila sudah mendapatkan jodoh untuknya.”
(Direkodkan oleh Tirmizi dan Ibnu Majah)

Kita tidak pernah sunyi daripada menerima berita kematian. Baik kematian itu terdiri daripada keluarga, saudara mara yang terdekat mahupun kenalan-kenalan kita yang jauh. Panggilan itu disahut dengan ziarah dan ucapan takziah namun jarang kita memberanikan diri bagi tampil bersama menguruskan jenazah itu. Orang yang mengurus jenazah adalah orang yang terpilih kerana beliau mengangkat semua kewajipan umat Islam yang lain. Jadi, bagaimana cara mengurus jenazah dengan sempurna? 

Bab 1: Tanggungjawab Mengurus Jenazah

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Seseorang Baru Meninggal Dunia?

Kaedah Mengurus Jenazah

Bab 2: Memandikan Jenazah 5Siapakah Lebih Utama Memandikan Jenazah?

Alat-alat Mandian Persediaan Alat Mandian

Cara Memandikan Jenazah

Perbezaan Cara Memandikan Jenazah Lelaki dengan Jenazah Perempuan

Cara Memandikan Jenazah Kanak-kanak Bilakah Wajib Jenazah Ditayamumkan?

Jenazah yang Tidak Wajib Dimandikan

Bab 3: Mengkafankan Jenazah

Perkara Sunat Semasa Mengkafankan Jenazah

Alat Mengkafan Jenazah

Persediaan Kain Kafan

Kain Kafan

Cara Mengkafan Jenazah

Siapakah Bertanggungjawab Mengeluarkan Belanja Mengkafankan Jenazah?

Bab 4: Menyembahyangkan Jenazah

Syarat-Syarat Solat Jenazah

Pelaksanaan Solat Jenazah

Perlukah Dilakukan Solat Jenazah ke Atas Bayi?

Beberapa Perkara yang Perlu Diberi Perhatian

Kedudukan Imam dan Jenazah

Wanita Mendirikan Solat Jenazah

Solat di Atas Kubur

Solat Ghaib

Solat Sunat Hadiah

Jenazah yang Haram Disolatkan

Bab 5: Mengebumikan Jenazah

Perkara yang Disyaratkan Semasa Membawa dan Menghantar Jenazah

Perkara Makruh Semasa Menghantar Jenazah

Persediaan Pengebumian

Cara Memasukkan Jenazah ke dalam Kubur

Cara Menimbus Tanah

Perkara Makruh Semasa Pengebumian

Larangan Berkaitan Kubur

Masa Terbaik Mengebumikan Jenazah

Bab 6: Talkin

Bab 7: Pengurusan Jenazah Bermasalah

Jenazah yang Hancur

Jenazah Tidak Lengkap Anggota

Jenazah Tidak Dapat Dikenali

Jenazah yang Tidak Ditemui

Jenazah di Tengah Laut

Bab 8: Tanggungjawab Waris ke Atas Jenazah

Membayar Hutang Si Mati 

Menunaikan Wasiat Si Mati

Membayar Fidyah

TANGGUNGJAWAB MENGURUS JENAZAH 

Hak si mati ke atas umat Islam, khususnya ahli keluarga, saudara-mara dan tetangganya ada empat perkara, iaitu memandikannya, mengkafankannya, menyembahyangkannya dan mengebumikannya yang melibatkan mengusung dan mengiringi jenazah. Hak ini adalah termasuk fardu kifayah ke atas umat Islam berdasarkan ijmak ulama serta hadis-hadis sahih. Sekiranya sekumpulan umat Islam melakukan urusan yang dikira sebagai fardu kifayah, tanggungjawab umat Islam yang lain terlepas dan dosa seluruh umat Islam di tempat itu gugur. Sebaliknya, sekiranya tidak ada seorang pun melaksanakan tuntutan itu, seluruh umat Islam di kawasan itu menanggung dosa.

APA YANG PERLU DILAKUKAN APABILA SESEORANG BARU MENINGGAL DUNIA?

Sebaik sahaja seseorang Muslim meninggal dunia, beberapa perkara perlu dilakukan, antaranya:

 1. Bagi menghormatinya, jenazah perlu diletakkan di tempat yang sesuai seperti di atas katil dan sebagainya. Lebih baik sekiranya jenazah ditempatkan di ruang khusus seperti di dalam bilik dan sebagainya.
 2. Sunat meletakkan jenazah dalam keadaan kakinya menghala ke arah kiblat. Kepalanya ditinggikan sedikit supaya mukanya menghadap kiblat.
 3. Menanggalkan pakaiannya yang berjahit, apatah lagi jika pakaian itu kotor dan bernajis. Pastikan aurat si mati tidak terdedah semasa menggantikan pakaiannya.
 4. Menutup jenazah dengan sehelai kain yang nipis pada seluruh jasadnya. Ini bertujuan membolehkan wap keluar dari badannya dan seterusnya, melambatkan proses perubahan yang ketara pada tubuh mayat itu.
 5. Rapatkan kedua belah mata dan mulutnya sambil berdoa:Bagi jenazah wanita dibacakan:“Dengan nama Allah dan atas nama Rasulullah, Ya Allah ampunilah dia dan kasihanilah dia.”
 6. Meletakkan kedua belah tangan jenazah di atas dadanya sebagaimana dilakukan ketika qiam (berdiri) dalam solat. Tangan kanan berada di atas tangan kanan.
 7. Letakkan sesuatu yang sederhana berat di atas perutnya seperti gunting atau pisau, bagi mengelakkan perut si mati daripada kembung ataupun buncit.
 8. Disunatkan juga bagi yang hidup mencium jenazah. Dalam hal ini Aisyah berkata:“Rasulullah S.A.W mencium Usman bin Maz’un yang meninggal dunia, sehingga air mata mengalir ke atas mukanya.” (Direkodkan oleh Ahmad dan Tarmizi)
 9. Sebut segala kebaikan si mati dan mohon keampunan untuknya. Sekiranya tidak ada perkara lain yang dapat dilakukan, bacakan al-Quran. Setiap perkataan yang dituturkan akan diaminkan oleh malaikat. Oleh itu, elakkan daripada menceritakan keburukan ataupun mencercanya. Ummu Salamah menceritakan, Rasulullah S.A.W berkata,“Apabila kamu menghadapi orang yang sedang sakit ataupun mati, perlu kamu mengucapkan yang baik. Sesungguhnya malaikat mengaminkan segala apa yang kamu perkatakan.”(Direkodkan oleh Muslim)
 10. Seseorang perlu tampil memberi saksi di hadapan jenazah dengan berkata:“Aku menjadi saksi bahawa orang ini (si mati) adalah orang yang baik dan ahli yang beriman.”
 11. Harus membakar kemenyan ataupun setanggi bagi mengharumkan ruang yang diletakkan jenazah.
 12. Sekiranya terlewat mengurus pengebumian atas sebab-sebab tertentu, gerakkan sendi-sendi tangannya supaya sentiasa lembut di bahagian lipatannya. Ini bagi memudahkan urusan memandikan jenazah.Bagi sendi-sendi yang sudah keras, gunakan air beras bagi menyapu bahagian sendi itu sambil melenturkannya perlahan-lahan.

KAEDAH MENGURUS JENAZAH

Sebagaimana dinyatakan sebelum ini, syariat Islam menggariskan empat tanggungjawab yang menjadi kewajipan orang hidup ke atas si mati. Empat perkara itu adalah:

 1. Memandikan jenazah
 2. Mengkafankan
 3. Menyembahyangkan
 4. Mengebumikan

Rasulullah S.A.W memerintahkan supaya urusan jenazah disegerakan.

Daripada Sayidina Ali bin Abi Talib katanya, Rasulullah S.A.W berpesan:“Wahai Ali, tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, ‘Sembahyang apabila sudah masuk waktu, (mengebumikan) jenazah apabila sudah sedia dan (menikahkan) anak dara apabila sudah mendapatkan jodoh untuknya.” (Direkodkan oleh Tirmizi dan Ibnu Majah)

Daripada Hussin bin Wahmah, beliau berkata:“Talhah bin al-Bara’ jatuh sakit. Rasulullah S.A.W datang menziarahinya dan berkata kepada keluarga Talhah, ‘Aku melihat Talhah akan mati. Sekiranya dia mati, segeralah beritahuku dan segeralah uruskan jenazahnya kerana mayat seorang Muslim tidak patut ditahan (lama) di hadapan keluarganya.” (Direkodkan oleh Abu Daud)

Karya Lain Penulis Ini

Buku berkaitan yang anda mungkin berminat