Katalog

Permainan, Lagu dan Puisi Kanak-kanak


oleh Nani Menon

Format: Paperback
ISBN-13:
ISBN-10: 983-3376-06-1
Tarikh Terbit: 30 Apr 2005
Jumlah Muka Surat : 114

Kategori: Keluarga, Keibubapaan, Pendidikan, Prasekolah

Siri:

Penerbit: PTS Professional Publishing Sdn Bhd

RM 19.00

Harga Sabah/Sarawak: RM 22.00

Beli Online

Anda sering kekeringan idea dalam mengajar kanak-kanak prasekolah? Buku ini membantu guru memilih permainan, sama ada permainan dalam ataupun luar bangunan. Setiap permainan disertakan dengan senarai keperluan, peraturan permainan dan cara bermain. Terdapat juga permainan yang tidak memerlukan alat bantuan tambahan sebagai alternatif kepada guru apabila alatan sukan tidak mencukupi. Terdapat juga lagu tradisional, nasyid, puisi dan teka teki.

Prakata

Bahagian 1 :
Himpunan Permainan Moden dan Tradisional
Mengapa Perlu Bermain?
Permainan Luar Kelas
�Perigi racun�
�Lari keliling bulatan�
�Ibu ayam�
�Ikan di dalam jaring�
�Burung dan sangkar�
�Lembu kena kepong�
�Cuit berantai�
�Tangkap ekor�
�Main kejar-kejar�
Permainan Mengguna Alatan
�Susup gelung rotan berganti-ganti�
�Bola dan monyet�
Bowling
Main getah
Main Guli
Permainan Tradisional
�Congkak�
�Teng-Teng�
�Galah Panjang�
�Jan-jan Jala�
�Pukul Berapa Datuk Harimau�
�Pukul Lalat�
�Seremban�
�Tebang-tebang tebu�
�Rumah Terbakar�
�Konda-kondi�
�Sole�
�Tom-tom Bak�
�Sep-sep Tom-tom�
�Nenek-nenek Si Bongkok Tiga�

Bahagian 2:
Nyanyian
Permainan Jari
Lagu Rakyat
Lagu Permainan
Lagu Unsur Nasihat Dan Ucapan
Lagu Serantau
Lagu Bertema
Lagu Tradisional
Pantun dan Puisi Kanak-kanak
Nasyid Kanak-kanak
Teka-teki
�Cuba Teka Siapa Saya?�

Glosari 133
Rujukan 135

Syukur Alhamdulillah dengan limpah kurnia-Nya dan keizinan-Nya dapat saya menulis dan membuat kompilasi permainan dan nyanyian kanak-kanak.

Idea kompilasi ini timbul apabila setiap kali saya hendak menjalankan aktiviti permainan, saya terpaksa mencari pelbagai jenis rujukan dan kadang kala saya kecewa kerana tiada bahan untuk dirujuk. Justeru itu, setiap kali saya menjalankan aktiviti dengan kanak-kanak saya akan mengambil gambar dan menuliskan bagaimana aktiviti itu dilaksanakan supaya dapat dimuatkan di dalam buku ini sebagai panduan kepada guru-guru lain.

Dengan adanya buku ini semoga dapat memudahkan guru-guru di peringkat awal kanak-kanak sama ada di TASKA ataupun di prasekolah membuat rujukan sebagai persediaan pengajaran harian kerana permainan dan nyanyian adalah sebahagian daripada aktiviti yang menyeronokkan dan menggembirakan pada kanak-kanak.

Mereka dapat belajar dengan berkesan apabila mereka berasa gembira.

Buku ini mengandungi beberapa bab.

Bab 1 hingga 4 menyentuh beberapa aspek berkenaan teori permainan, permainan di dalam bangunan, di luar bangunan dan permainan tradisional. Setiap permainan ini diterangkan tajuk, bahan, bilangan pemain dan cara bermain. Ia dapat memudahkan guru memahami dan seterusnya melaksanakan permainan itu.

Dalam bab 5 permainan tradisional pula diterangkan faedah yang diperoleh daripada setiap permainan itu.

Buku ini sesuai dijadikan rujukan guru yang hendak menjalankan aktiviti fizikal ataupun sukan sama ada di dalam ataupun luar kelas.

Terdapat permainan yang tidak perlu menggunakan alatan, di mana ia boleh menjadi alternatif kepada guru apabila mereka tidak mempunyai alatan sukan yang mencukupi.

Bab 6 hingga 9 mengandungi bahan nyanyian, puisi teka-teki dan nasyid. Puisi, nyanyian, pantun dan teka-teki ini disusun berdasarkan tema tertentu. Dengan cara ini ia dapat memudahkan guru memilih lagu, pantun dan teka-teki berkaitan tema dan juga komponen pengajaran yang sesuai.

Kaedah pendekatan pengajaran gabung jalin adalah satu kaedah pengajaran yang praktikal. Ini bermakna, walaupun guru memilih hendak mengajar nyanyian, puisi ataupun pantun dalam masa yang sama juga guru boleh menggabungkan aktiviti pergerakan, tulisan dan drama. Amalan ini dapat menarik minat kanak-kanak di samping meningkatkan keberkesanan pengajaran.

Terdapat sebahagian daripada puisi, nyanyian dan pantun tradisional yang dikumpulkan terdiri daripada puisi dan pantun lama warisan nenek moyang kita. Ia dikumpulkan dan disusun semula supaya warisan ini tidak hilang ditelan zaman. Bak kata pepatah, �Tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas�.

Permainan dan nyanyian yang terdapat dalam buku ini sesuai dimainkan dan dinyanyikan bagi kumpulan umur kanak-kanak antara 4 hingga 10 tahun. Iaitu kanak-kanak yang berada di TASKA, prasekolah dan sekolah rendah.

Kepada semua yang terlibat bagi menyempurnakan buku ini diucapkan jutaan terima kasih terutamanya Zaiton Arshad di Jabatan Pendidikan Petaling yang membuat kompilasi permainan tradisional, Norhayati Haron yang membuat kompilasi nasyid dan Zalilah Hamdan yang membantu mengumpulkan dan menyusun lagu, Aliah Aqilah terlibat dalam mengumpulkan puisi dan teka-teki serta seluruh ahli keluarga.

Puan Nani Menon Makmal Perkembangan Kanak-kanak Jabatan Pembangunan Manusia dan Pengajian Keluarga Fakulti Ekologi Manusia, UPM

Karya Lain Penulis Ini

Buku berkaitan yang anda mungkin berminat