Aku, Kau & Hantu: Dua Dunia

Penulis: Artis-Artis Komik-M

ISBN: 978-967-411-959-1

Saiz buku: 5.5 x 8

Jumlah halaman: 112

Penerbit: KomikM, April 2017

Kategori: Novel Grafik, Seram

Robert Walton dalam ekspedisi mencari laluan baru untuk ke Lautan Pasifik melalui Lautan Artik, menemui lelaki yang hampir mati, terapung di atas lautan ais. Lelaki itu adalah Victor Frankenstein, yang menceritakan kisah hidupnya yang tragis. Seorang genius yang cuba menjadi Tuhan dengan menghidupkan makhluk yang dihasilkan daripada cantuman mayat-mayat. Tragedi bermula apabila makhluk itu mula menuntut kasih sayang penciptanya.

----
Mary Wollstonecraft Shelleymenghasilkan novel gothik Frankenstein; or, The Modern Prometheus (Frankenstein) ketika usianya 18 tahun dan diterbitkan pada tahun 1818, dua tahun selepas berkahwin dengan penyair, Percy Bysshe Shelley.

 

 

Preview bab 1:

Berdasarkan keturunan, aku lahir sebagai orang Geneva, dan keluargaku adalah antara yang ternama di republik itu. Bertahun-tahun lamanya, leluhurku banyak dikenali sebagai penasihat dan pegawai pemerintah, dan ayahku sendiri pernah menduduki pelbagai jawatan kehormat dan memiliki reputasi. Dia dihormati oleh semua yang mengenalinya lantaran kewibawaan dan keperihatinannya terhadap urusan masyarakat tanpa mengenal lelah. Masa mudanya senantiasa terisi dengan berbakti kepada negeri, mendepani bermacam keadaan dan situasi, menyebabkan dia tidak dapat bernikah awal. Hanya setelah lanjut usianya, barulah dia menjadi suami dan kepala keluarga.

Wataknya banyak digambarkan oleh keadaan perkahwinannya, maka aku tidak mampu bertahan daripada menceritakannya. Salah seorang sahabat karibnya adalah seorang saudagar mewah, tetapi kerana nasib yang seringkali tidak menyebelahinya, dia jatuh miskin. Saudagar itu, namanya Beaufort, seorang yang keras hati dan tinggi harga diri, dan hal itu menjadi sebab ketidakmampuannya mendepani kemiskinan. Dia malah dilupakan di negeri yang sebelumnya dia dikenali kerana pangkat dan kemewahannya. Setelah melunasi segala hutangnya, dengan cara yang sangat terhormat, dia berundur bersama anak gadisnya ke Kota Lucerne, tempat di mana dia hidup dalam kesepian dan tidak dikenali sesiapa. 

Ayahku mengasihi Beaufort sebagai seorang sahabat sejati. Maka tindakan saudagar itu berundur tatkala ditimpa malang, mendatangkan kesedihan yang tidak terhingga kepada ayahku. Dia begitu kesal dengan keegoan yang menyebabkan temannya itu kurang menghargai nilai persahabatan yang menyatukan mereka. Maka ayahku tidak berlengah waktu untuk mencari Beaufort, dengan harapan dapat memujuknya bangkit semula melalui wang dan pertolongan daripada ayahku.

Namun Beaufort bijak menyembunyikan diri, dan ayahku terlewat sepuluh purnama sebelum berjaya menemukan tempat tinggalnya. Penemuan itu melonjakkan kegembiraan yang luar biasa kepada ayah, dan dia bergegas ke rumah tersebut, yang letaknya di lorong sempit berhampiran Sungai Reuss. Namun sebaik melangkah masuk ke dalam rumah sahabatnya itu, hanya kesedihan dan kesengsaraan yang menyambutnya.

Jumlah simpanan Beaufort tidak banyak, sangat kecil daripada sisa kekayaannya. Namun ia cukup untuk menampung hidupnya selama beberapa bulan, dan pada waktu yang sama dia mengharapkan pekerjaan yang baik di rumah seorang saudagar. Sayangnya sela waktu itu berlalu begitu sahaja, maka kekecewaannya menjadi duri yang menusuk diri kian dalam. Kesedihan itu akhirnya mencengkam fikirannya pada penghujung bulan ketiga. Beaufort terbaring di atas katil, jatuh sakit, dan tidak berkemampuan melakukan apa pun.

Anak gadisnya merawat dengan penuh kasih sayang. Tetapi perawan malang itu menyedari bahawa kantung mereka kian menyusut hari demi hari, dan mereka tidak mempunyai sesiapa pun untuk mengharapkan bantuan. Namun Caroline Beaufort mempunyai akal yang luar biasa, lain daripada yang lain, dan keberaniannya bangkit menyokong hidupnya yang sukar. Dia mencari kerja-kerja yang mudah, memintal jerami, contohnya, dan pelbagai kerja lain yang membolehkannya mendapatkan sedikit wang bagi memenuhi keperluan hidup.

Keadaan seperti itu berlangsung selama beberapa bulan. Sakit ayahnya bertambah buruk, dan kebanyakan waktu digunakan untuk merawat ayahnya, dan secara tidak langsung mengurangkan pendapatannya. Maka pada bulan kesepuluh, sang ayah menemukan ajal dalam dakapan anaknya, sekali gus menjadikan Caroline seorang piatu lagi kedana. Pukulan terakhir itu benar-benar meruntuhkan semangatnya.

Perawan itu sedang meratap dan berlutut di sisi keranda ayahnya ketika ayahku masuk ke ruang tersebut. Kedatangannya laksana seorang kesatria kepada gadis malang itu, yang segera menyerahkan dirinya di bawah jagaan ayahku. Selepas pengebumian sahabatnya itu, dia membawa Caroline ke Geneva dan menempatkannya di bawah perlindungan keluarga terdekat. Lewat dua tahun selepas kejadian itu, Caroline menjadi isteri kepada ayahku.

Benar, perbezaan usia antara kedua-dua orang tuaku sangat besar, tetapi keadaan itu hanya meyatukan mereka lebih erat dalam berkasih sayang. Bibit-bibit keadilan selalu menjadi tajuk utama dalam minda ayahku, sekali gus menjadikan dirinya mampu mencintai dengan tulus dan kuat. Barangkali, dia pernah menderita ketika usianya masih muda, lantaran terlambat tahu bahawa orang yang disayanginya itu tidak layak menerima cintanya, maka dia berusaha mencari hati yang punya nilai yang lebih tinggi. Demikian, dalam hubungannya dengan ibuku, wujud sifat berterima kasih dan perdambaan, dan ia sama sekali menidakkan edan kasmaran kerana usia. 

Sikapnya terinspirasi oleh rasa hormat akan kemuliaan ibuku. Ayahku, dengan caranya tersendiri, menghulurkan pampasan atas kesedihan yang ibuku alami. Sikapnya itu sebetulnya adalah anugerah yang tidak terungkapkan untuk ibuku. Apa sahaja yang dilakukannya adalah semata-mata bagi memenuhi keinginan dan kesenangan ibuku. Dia berusaha menaungi ibuku, seperti seorang pekebun melindungi tumbuhan eksotiknya daripada diperkosa angin kencang, juga menyediakan apa sahaja yang dapat membuatkan emosi ibuku bangkit keseronokan.

Kesihatan ibuku, bahkan juga ketenteraman jiwanya telah tergoncang oleh peristiwa-peristiwa yang dialaminya. Sepanjang dua tahun sebelum pernikahan mereka, ayahku, secara beransur-ansur meninggalkan kegiatan masyarakatnya. Maka sebaik sahaja bersatu, mereka segera langsung mengejar iklim yang lebih menyenangkan di Itali. Peralihan suasana, disertai oleh seorang teman yang menarik hati ketika menjelajahi tanah yang mengagumkan itu berhasil memulihkan tubuh ibuku yang lemah.

Dari Itali, mereka melancong ke Jerman dan Perancis. Aku, putera sulung mereka, lahir di Napoli, dan turut menyertai kembara mereka meskipun masih bayi. Aku menjadi satu-satunya anak mereka untuk beberapa tahun. Sebanyak kasih sayang antara mereka, begitu juga yang mereka limpahkan kepadaku, bahkan tiada berpenghujung. Belaian ibuku yang selembut sutera dan senyuman ayahku yang mencerminkan kebahagiaan ketika berinteraksi denganku, merupakan kenangan pertamaku. Akulah permainan dan pujaan hati mereka. Akulah anak mereka, makhluk suci tanpa daya kurniaan syurga, yang perlu dibesarkan menjadi seorang insan. Bergantung pada kesempurnaan tanggungjawab mereka terhadapku, corak masa hadapanku terletak di tangan mereka, sama ada lurus menuju kebahagiaan, ataupun berbelok-belok mengejar sengsara.

Dengan kesedaran mendalam terhadap apa yang mereka lakukan untukku, tertambah pula dengan kasih sayang yang menghidupkan mereka, maka senang kugambarkan bahawa ketika aku masih bayi, aku mempelajari hal-hal kesabaran, keikhsanan dan kawalan diri. Aku seperti dipandu dengan tali sutera, sehingga semuanya kurasakan seperti jujukan kegembiraan untukku.

Untuk tempoh yang lama, hanya aku dalam jagaan mereka. Ibuku sangat berkeinginan untuk memiliki anak perempuan, namun aku tetap menjadi anak tunggal mereka. Waktu usiaku berangka lima, ketika sedang berwisata merentas sempadan Itali, kami singgah di tepian Tasik Como selama seminggu. Lantaran bersifat dermawan, kedua-dua mereka seringkali mendatangi pondok-pondok fakir miskin. Hal itu, bagi ibuku, lebih daripada sekadar tugas. Ia merupakan satu kewajiban — mengingati penderitaan yang dilaluinya, dan bagaimana dia terbebas —  satu keghairahan baginya mengambil giliran menjadi kesatria terhadap mereka yang sengsara.

Suatu ketika, sedang mereka menyusuri satu penempatan, sebuah pondok di satu ceruk lembah menarik perhatian mereka, dan keadaannya menyedihkan. Kelihatan beberapa anak kecil mengerumuni pondok itu, dan rupa mereka menggambarkan kemelaratan yang luar biasa.

Satu hari, ayahku pergi ke Milan seorang diri, dan ibuku, dengan menjadikanku sebagai peneman, mengambil kesempatan mengunjungi pondok tersebut. Di pondok itu dia menemukan seorang petani dan isterinya, yang kedua-duanya bongkok lantaran bekerja keras serta menanggung kerunsingan hidup. Di hadapan mereka duduk lima orang anak yang sedang kelaparan. Untuk anak-anak mereka, suami isteri itu kulihat sedang berbahagi makanan yang tidak seberapa. 

Antara kelima-lima anak itu, salah seorang daripadanya benar-benar menarik perhatian ibuku. Penampilannya jauh berbeza daripada yang lain. Kesemua empat beradik selainnya bermata hitam, dan mempunyai ciri-ciri gelandangan bertubuh keras, tetapi anak kecil yang satu itu bertubuh kurus dan sangat cantik. Rambutnya bak emas tulen yang paling menyilaukan, seolah-olah sebuah mahkota di atas kepalanya, meskipun dia berpakaian sangat buruk. Alisnya bersih dan subur, manakala matanya membiru lazuardi. Bibir dan acuan wajahnya mengekspresikan kepekaan dan kemanisan, yang mampu membuatkan setiap orang yang memandang menandai dirinya sebagai makhluk terasing, yang turun dari kayangan dan memperlihatkan ciri-ciri selestial.

Sang isteri, demi melihat mata ibuku terpaku penuh kekaguman pada anak gadis yang manis itu, dengan senang hati segera mengisahkan asal usulnya. Sebetulnya, gadis cilik itu bukanlah anak kepada mereka berdua, tetapi puteri kepada seorang lelaki bangsawan dari Milan. Ibu kandungnya berbangsa Jerman, menghembuskan nafas terakhir sewaktu melahirkannya. Lalu bayi itu diserahkan kepada mereka untuk dijaga — ketika itu kehidupan mereka lebih bagus. Mereka, pada waktu itu, baru sahaja menimang cahaya mata pertama.

Ayah kandungnya berbangsa Itali. Dia tergolong dalam kalangan mereka yang bermegah dengan kegemilangan negaranya yang sudah lama berlalu. Dia menyertai pergerakan yang mengibarkan slogan schiavi ognor frementi, yang berjuang bermati-matian demi kemerdekaan negerinya. Akhirnya dia menjadi mangsa kelemahan pergerakan tersebut. Tiada siapa yang tahu apakah dia sudah mati ataupun masih meringkuk dalam tahanan bawah tanah di Austria. Hartanya disita, dan anaknya diisytiharkan piatu. Namun, anak gadis itu meneruskan hidup bersama kedua-dua ibu bapa angkatnya, mekar di dalam pondok usang laksana sekuntum bunga indah di tengah-tengah semak berduri yang gelap.

Tatkala ayahku pulang dari Milan, dia menemukanku sedang bermain-main di ruang tamu vila kami bersama seorang anak kecil yang lebih cantik daripada kerubin dalam lukisan,  sejenis makhluk yang bersinar, dan gerakan tubuhnya lebih lincah daripada rusa gunung. Demi melihat kecelaruan wajah ayahku, ibuku segera menjelaskan hal sebenar.

Dengan izin ayahku, ibuku berjaya memujuk sang petani dan isterinya agar beralah dan menyerahkan jagaan mereka kepadanya. Ternyata mereka menyayangi anak gadis piatu yang manis itu. Kehadirannya seakan rahmat Tuhan kepada mereka, namun tidak adil bagi mereka menahannya dalam kemiskinan dan kekurangan, sedangkan Tuhan memberi kesempatan kepadanya untuk dipelihara dan dilindungi oleh keluarga yang kaya dan berkuasa. Maka mereka pergi mendapatkan pertimbangan daripada paderi desa, dan hasilnya membawa Elizabeth Lavenza ke rumah orang tuaku sebagai penghuni baru. Dia menjadi seorang yang lebih daripada sekadar adik kepadaku — teman yang cantik dan disayangi, yang selalu menyertaiku pada setiap kesempatan.

Setiap orang menyayangi Elizabeth. Meskipun berkongsi semua perhatian dan kasih sayang yang tertumpah dengannya, aku tetap berasa tenang dan bangga. Pada waktu petang sehari sebelum anak gadis itu tiba, secara berseloroh ibuku berkata, “Ibu ada hadiah yang sangat cantik untukmu, Victor, dan esok kau akan berolehnya.”

Keesokan hari, ibuku menyerahkan Elizabeth kepadaku sebagai hadiah seperti yang dijanjikan, dan aku, dengan kesungguhan seorang kanak-kanak, menafsirkan kata-katanya secara harafiah. Aku menjaga Elizabeth seperti aku menjaga diriku sendiri, seseorang yang perlu dilindungi, dicintai, dan dimanjakan. Segenap pujian untuk Elizabeth kuanggap pujian juga untukku.

Kami saling menggelarkan diri kami sepupu. Tiada perkataan, bahkan tiada pernyataan apa pun yang dapat menerangkan dengan tepat pertaliannya denganku. Dia bukan sekadar adikku, kerana hingga akhir hayatnya, dia hidup hanya untuk menjadi milikku.

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

500 tahun berlalu semenjak bahtera Tiberius tiba di Benua Semilir. Persahabatan antara Maharaja Tiberius dan naga-naga Benua Semilir telah lama dilupakan. Kini, Kerajaan Tiberius sedang mengalami kacau-bilau akibat perbuatan khianat dan kelemahan pemerintahan.

Basilius, sang putera mahkota memberontak dengan melarikan diri dari istana. Takdir menemukannya dengan gadis hamba pembuat racun. Tidak dia sedari yang tempatnya di istana diintai oleh bapa saudaranya yang berhati gelap, Raja Angas.

Sula, gadis hamba pembuat racun yang melarikan diri dari rumah tuannya yang kejam Bregheda terheret dalam kancah politik Kerajaan Tiberius apabila Basilius menyelamatkannya daripada ancaman pemburu upahan Bregheda.

Sedang Basilius bergelut dengan intrig yang dirancang oleh Raja Angas, naga-naga Tiberius keluar mengganas, menjadikan semua yang menghuni Hutan Meraung – kaum bunian dan manusia – tahu yang zaman yuda sudah bermula.

Prolog:

Senja sudah lama berlabuh. Cuaca kelihatan tidak berapa baik. Halilintar panah-memanah di Padang Helirium dan dapat disaksikan dari Menara Merbuk Istana Kota Tiber. Seorang lelaki berusia lebih setengah abad menunggang kudanya dengan berhati-hati menuruni lereng-lereng yang berpusing mengelilingi teres-teres Istana Kota Tiber. Destinasinya ialah kandang kuda diraja. Orang yang dicari oleh lelaki tua itu ialah anak muridnya, Putera Mahkota Kerajaan Tiber yang dia khuatiri sedang cuba melarikan diri dari istana. Apabila ternampak kelibat orang yang dicarinya, Mebrune segera bertindak.

“Tunggu!” Mebrune berkata dengan suara yang ditahan-tahan bagi mengelakkan kekecohan di tengah malam. Seorang lelaki berpakaian serba hitam yang sedang berada di kandang kuda diraja berpaling ke arahnya. Lelaki itu menjatuhkan kerudung yang melindungi kepalanya. Basilius! Lelaki berusia enam belas kali musim salji itu mempunyai tubuh yang tinggi, bak tombak cogan kuasa raja. Bahunya lebar seperti perisai dan lurus seperti anak panah.

“Bagaimana tuan guru boleh menjumpai beta?” Putera Basilius bertanya. Dia terkejut melihat Tuan Guru Mebrune mengetahui yang dia akan meninggalkan istana dalam masa yang begitu singkat.

“Seorang lelaki yang wajahnya benar-benar menyerupai tuanku datang ke perpustakaan dan dia hanya duduk di situ. Dia tidak membaca dan dia tidak bercakap. Kemudian patik sedar yang lelaki itu bukan tuanku, dan patik membuat tekaan yang tuanku memerintahkannya supaya menyerupai tuanku. Lelaki itu adalah Hura, mimik tuanku. Lalu patik berkejar ke sini. Patik dapat mengagak yang tuanku tidak akan meninggalkan istana tanpa kuda tuanku.”

“Beta tetap akan pergi dari sini, tuan guru.”

“Tapi, kenapa? Setelah semua yang tuanku pelajari tentang tempat tuanku di atas takhta Kerajaan Tiber?”

“Semua ini adalah pembohongan. Beta bukanlah putera mahkota yang sebenar. Sepanjang hidup beta belajar seni bersenjata dan tempur, tawarikh, kesenian, tatacara perhubungan, adalah hanya untuk menjadi hamba kepada Kerajaan Tiber sedangkan sepatutnya beta boleh berada di luar sana, melakukan apa yang beta suka, pergi ke mana sahaja yang beta mahu. Beta tak mahu menjadi raja. Beta tak layak.”

“Tuanku adalah satu-satunya waris Kerajaan Tiber. Pemergian tuanku hanya akan menimbulkan masalah.”

“Tuan guru, raja Tiber yang keenam, Rutanium mempunyai seorang anak perempuan yang sepatutnya menjadi pemerintah selepasnya. Keturunan Ursulina adalah waris Tiber yang asli. Beta hanya datang daripada keturunan Orelius, adinda Rutanium yang menggantikan Ursulina. Waris sebenar Kerajaan Tiber ada di luar sana, tapi bukan beta. Beta tak mahu takhta Kerajaan Tiber.”

“Tuanku, Ursulina melepaskan takhta dengan kehendaknya sendiri. Orelius adalah raja yang sah ditabalkan oleh Rutanium. Maka keturunannya, termasuk tuanku adalah waris Tiber yang sah.”

“Mengapa bukan bapa saudara beta, Raja Angalinus saja yang menjadi raja Tiberius selepas ayahanda beta?” tanya Putera Basilius.

“Angalinus? Tidak! Minta dijauhkan! Lagipun Angalinus sudah mempunyai takhtanya sendiri,” Mebrune menjawab.

“Selamat tinggal, tuan guru. Dinding istana kota ini tak akan dapat memenjarakan beta.”

“Tuanku jangan terlalu mengikut perasaan. Mari ikut patik masuk ke dalam.”

“Tuan guru sudah bersumpah setia kepada beta. Beta mengamanahkan tuan guru tidak membocorkan rahsia beta. Jika tidak, buruk padahnya,” putera raja itu berkata, memperlekehkan tradisi janji dan sumpah yang diwarisinya dengan menggunakannya dengan sewenang-wenangnya. Mebrune mengeluh mengenangkan betapa banyak lagi perkara yang perlu dipelajari oleh Basilius sebelum putera itu keluar mengembara.

“Bila tuanku akan pulang? Tuanku tak boleh berada di luar sana selama-lamanya. Ayahanda tuanku akan tahu juga akhirnya.”

“Ayahanda beta? Raja Galodius tak peduli tentang beta. Sudah beberapa bulan beta tak bercakap dengannya. Begitu juga dengan bonda beta. Mereka tak akan tahu selagi Hura menyamar sebagai beta.”

“Tuanku tahu yang itu tidak benar. Bagaimana pula dengan sambutan keputeraan tuanku nanti?”

“Beta akan pulang untuk sambutan keputeraan beta.”

“Bagaimana patik boleh pastikan perkara ini?”

“Beta akan pulang untuk laksanakan apa yang dilakukan oleh Ursulina. Beta akan lepaskan gelaran putera mahkota pada sambutan hari lahir beta.”

“Oh.”

“Hura, kamu di sini,” Putera Basilius berkata kepada seseorang yang baru sahaja masuk ke dalam kandang kuda diraja. Sekali lagi, Tuan Guru Mebrune berhadapan dengan Hura. Wajahnya memang benar-benar seiras dengan Putera Basilius.

“Apa yang dia buat di sini?”

“Putera Basilius akan berjalan ke pintu Istana Kota Tiber dan mengucapkan selamat jalan kepada rakannya yang datang melawat siang tadi.” Putera Basilius menepuk bahu Hura yang lengkap dengan pakaian lazim Basilius di waktu santai. Sehelai tunik putih, ves kulit dan bercelana panjang.

“Hura, beta memerintahkanmu menyamar sebagai beta yang menghantar kawannya keluar dari istana. Selepas itu, kamu mesti mengambil tempat beta di istana,” perintah Putera Basilius.

“Bijak,” Mebrune mengeluh.

“Selamat tinggal, Mebrune.”

Tuan Guru Mebrune tidak berkata apa-apa. Dia hanya melihat Putera Basilius meninggalkan kandang kuda diraja bersama Hura, hamba seumur hidup atau mimik putera mahkota itu. Barulah Mebrune tahu yang seorang mimik mempunyai kebolehan menyerupai tuannya jika dia diperintahkan berbuat demikian.

“Patik beri tuanku satu hari dan satu malam, sebelum tuanku kembali ke istana dengan tangisan,” Tuan Guru Mebrune berkata. Dia telah mengetahui semuanya tentang pemberontakan anak-anak raja. Dia tahu pemberontakan seorang budak lelaki enam belas tahun, yang hidup terkurung dalam istana, dan terpaksa menghabiskan masanya belajar segala tanggungjawab seorang raja. Mebrune juga tahu yang lambat laun Basilius pasti akan keluar dari istana tanpa kebenaran. Putera Basilius tidak berkata apa-apa, sebaliknya mempamerkan wajah sedih dan menentang.

Ini adalah cerita yang terjadi di Benua Semilir, iaitu cerita Daerah Menaga, daerah tepi laut, di mana Tiberius telah turun dari bahteranya yang pertama daripada empat bahtera, dan membina kerajaannya di situ. Hampir lima ratus tahun telah berlalu dari zaman Tiberius, dan kini keadaan sudah berubah. Sebagaimana yang diketahui oleh umat manusia bahawa yang kekal hanyalah perubahan.

Demikianlah Mebrune mengatur perkataan-perkataan untuk dicatatkan dalam tawarikh Kerajaan Tiber.

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Dosa dan Insan, jika kita teliti dua hal ini, sesungguhnya tidak dapat kita nafikan bahawa kedua-duanya tidak terpisah. Sebagai manusia biasa, kita punya dosa. Pasti ada kekurangan dan kelemahan kita. Mungkin ada yang telah mampu kita tinggalkan, mungkin ada yang masih bertempur untuk meninggalkannya, dan mungkin sahaja ada antara kita yang jatuh semula, lagi dan lagi. 

MUKADIMAH

Apakah Itu Dosa

Dosa Dengan Allah s.w.t.

Dosa Halus Lagi Tersembunyi

Hubungan Antara Manusia dan Dosa

Taubat dan Pembersihan diri

Dosa Besar dan Dosa Kecil

Bila Tertutupnya Peluang

Penipuan-penipuan di atas jalan mencari keampunan

Tarbiyah Zatiyah

Bila Tertutupnya Peluang

Perkhianatan dalam taubat

Menutup aib orang dan diri sendiri

Rahmat Allah s.w.t. kepada pendosa

Persoalan Takdir Allah sw.w.t.

Akibat yang Bakal menanti

Kepenatan dan kekecewaan

Nilai Sebuah kehidupan

Refleksi - Perjalanan Menuju Tuhan

Ibrah dari sejarah

PENUTUP 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Muhammad Al-Fateh disebut-sebut dan dikagumi ramai. Apakah rahsia di sebalik kegemilangan namanya?

Kata Pengantar

Kata Pengantar

Prakata

Kaedah Penulisan

Pendahuluan

Fakta Asas Peristiwa 1453 Masihi

Sejarah Hanya Bermakna Pada Ulil Albab

Kuasa Semangat Pemuda

Kuasa Pemikiran Strategik

Kuasa Pemikiran Kreatif dan Inovatif

Kuasa Kerja Berpasukan

Kuasa Contoh

Kuasa Pidato Berpengaruh

Kuasa Iman dan Tawakal

Kuasa Jihad dan Pengorbanan

Kuasa Diplomasi dan Kebajikan

Kuasa Bahasa

Kuasa Sentuhan Ulama

Kuasa Sistem Pendidikan Komprehensif

Rumusan

Akhir Kata

Penawanan Konstantinopel Kali Kedua

Bonus 2017

Bibliografi

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Himpunan status inspirasi daripada FB Tuan Sukur yang dikategorikan mengikut tema berserta gambar-gambar berkaitan yang menarik.

Bahagia Itu Gembira

Berjaya Itu Usaha

Berniaga Itu Sunnah

Bersahabat Itu Ukhuwwah

Hebat Itu Anugerah

Kaya Itu Subjektif

Keyakinan Itu Kekuatan

Memaafkan Itu Positif

Reda Itu Penerimaan

Umrah Itu Ketenangan

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Antologi baru Komik-M yang menampilkan karya-karya pilihan juri dan pilihan editor daripada peraduan Cabaran Komik Online Malaysia 2016 (CKOM2016) yang dianjurkan oleh portal komik Malaysia, MatKomik.com dengan kerjasama Komik-M.


 

Antologi baru Komik-M yang menampilkan karya-karya pilihan juri dan pilihan editor daripada peraduan Cabaran Komik Online Malaysia 2016 (CKOM2016) yang dianjurkan oleh portal komik Malaysia, MatKomik.com dengan kerjasama Komik-M.
 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Antologi baru Komik-M yang menampilkan karya-karya pilihan juri dan pilihan editor daripada peraduan Cabaran Komik Online Malaysia 2016 (CKOM2016) yang dianjurkan oleh portal komik Malaysia, MatKomik.com dengan kerjasama Komik-M.

 

Antologi baru Komik-M yang menampilkan karya-karya pilihan juri dan pilihan editor daripada peraduan Cabaran Komik Online Malaysia 2016 (CKOM2016) yang dianjurkan oleh portal komik Malaysia, MatKomik.com dengan kerjasama Komik-M.
 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Antologi baru Komik-M yang menampilkan karya-karya pilihan juri dan pilihan editor daripada peraduan Cabaran Komik Online Malaysia 2016 (CKOM2016) yang dianjurkan oleh portal komik Malaysia, MatKomik.com dengan kerjasama Komik-M.
 

Antologi baru Komik-M yang menampilkan karya-karya pilihan juri dan pilihan editor daripada peraduan Cabaran Komik Online Malaysia 2016 (CKOM2016) yang dianjurkan oleh portal komik Malaysia, MatKomik.com dengan kerjasama Komik-M.
 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Salahuddin Al-Ayyubi adalah satu watak besar dalam lembaran sejarah Islam. Legenda yang mengukir pelbagai pencapaian hebat semasa hayatnya. Panglima perang yang mendedikasikan hidupnya untuk dua tujuan, iaitu menyatukan umat Islam di bawah kekuasaannya demi memimpin jihad menentang Tentera Salib dan mengusir mereka dari jajahan takluk mereka di Syria-Palestin. 

 Cita-citanya yang tinggi itu tercapai dengan kemenangan tentera Islam dalam pertempuran di Hattin pada tahun 1187. Kejayaan itu turut membuka jalan kepada Salahuddin dan tenteranya untuk membebaskan semula Baitul Maqdis selepas hampir satu kurun lamanya ditakluk oleh Tentera Salib.

Salahuddin Al-Ayyubi adalah satu watak besar dalam lembaran sejarah Islam. Legenda yang mengukir pelbagai pencapaian hebat semasa hayatnya. Panglima perang yang mendedikasikan hidupnya untuk dua tujuan, iaitu menyatukan umat Islam di bawah kekuasaannya demi memimpin jihad menentang Tentera Salib dan mengusir mereka dari jajahan takluk mereka di Syria-Palestin. 

 Cita-citanya yang tinggi itu tercapai dengan kemenangan tentera Islam dalam pertempuran di Hattin pada tahun 1187. Kejayaan itu turut membuka jalan kepada Salahuddin dan tenteranya untuk membebaskan semula Baitul Maqdis selepas hampir satu kurun lamanya ditakluk oleh Tentera Salib.

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Bagaimanakah seorang tentera bertubuh kecil dari sebuah pulau menjadi Napoleon Pertama dan Maharaja Perancis?

Seorang jeneral, konsul, dan anak muda yang bercita-cita tinggi ini adalah seorang reformis yang bersemangat tinggi. Menerusi Revolusi Perancis, beliau berjaya menggulingkan sistem aristokratik yang menjadi amalan rejim lama. Beliau juga adalah pengasas negara moden dan genius dalam bidang ketenteraan yang mendominasi monarki-monarki di Eropah.

Novel grafik ini mengisahkan tentang kebangkitan jeneral muda Bonaparte dan siri kempen awal ketenteraannya, daripada penaklukan Toulon hingga ke kempen ketenteraannya di Itali serta kepulangannya dari Mesir. 

Bagaimanakah seorang tentera bertubuh kecil dari sebuah pulau menjadi Napoleon Pertama dan Maharaja Perancis?

Seorang jeneral, konsul, dan anak muda yang bercita-cita tinggi ini adalah seorang reformis yang bersemangat tinggi. Menerusi Revolusi Perancis, beliau berjaya menggulingkan sistem aristokratik yang menjadi amalan rejim lama. Beliau juga adalah pengasas negara moden dan genius dalam bidang ketenteraan yang mendominasi monarki-monarki di Eropah.

Novel grafik ini mengisahkan tentang kebangkitan jeneral muda Bonaparte dan siri kempen awal ketenteraannya, daripada penaklukan Toulon hingga ke kempen ketenteraannya di Itali serta kepulangannya dari Mesir. 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Jalan menuju kecemelangan memerlukan peta. Peta yang umat Islam perlukan adalah Al-Quran kerana ia adalah peta yang lengkap lagi selamat, malah sebuah peta yang aqwam (yang paling benar, paling adil, dan paling tepat). Tiada sebarang bengkang-bengkok di dalamnya.

Kandungan

Prakata

Bagaimana Membaca Buku Ini


BAHAGIAN 1: Pendahuluan

Mencari Kecemerlangan Hakiki

 

BAHAGIAN 2: Tip-Tip Cemerlang

Cemerlang dengan Menjadi GlobalChampion

Cemerlang dengan Iman dan Takwa

Cemerlang dengan Ilmu serta Hikmat

Cemerlang dengan Ilmu Semasa

Cemerlang dengan Membaca dan Meneliti Al-Quran

Cemerlang dengan Wawasan

Cemerlang dengan Merancang

Cemerlang dengan Ikhlas

Cemerlang Berlandaskan Syariat

Cemerlang dengan Menegakkan Ibadat

Cemerlang dengan Solat

Cemerlang dengan Zikrullah

Cemerlang dengan Jihad dan Mujahadah

Cemerlang dengan Tawakal

Cemerlang dengan Menjaga Kualiti

Cemerlang dengan Menegakkan Ihsan

Cemerlang dengan Memelihara Amanah

Cemerlang dengan Hati dan Akhlak yangMurni

Cemerlang dengan Sabar dan Sikap Positif

Cemerlang dengan Menegakkan Keadilan

Cemerlang dengan Mengawal Emosi

Cemerlang dengan Memberi Maaf

Cemerlang dengan Bersyukur

Cemerlang dengan Konsisten

Cemerlang Bekerja dalam Pasukan

Cemerlang dengan Komunikasi Berkesan

Cemerlang Melalui Musyawarah

Cemerlang Melalui Perpaduan

Cemerlang dengan Membentuk Pelapis

Cemerlang dengan Berhemat dan TidakKikir

Cemerlang dengan Menjaga Pemakananserta Kesihatan

Cemerlang dengan Pengurusan Masa

Cemerlang dengan Teknologi

Cemerlang dengan Memanfaatkan Pusingan Biologi

Cemerlang dengan Imej Positif

Cemerlang dengan BerdoaBAHAGIAN 3: Epilog

Kecemerlangan Golongan Sabiquun

Bibliografi

Biodata Penulis

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Berangkat ke ruang galaksi!

Selepas berjaya menumpaskan Baroro dan konconya, Black Ghost, Aroro dengan segera membuat persiapan untuk pergi ke Planet Xenova. 

Apakah pula bahaya yang akan menanti mereka di sana? 

Bagaimana pula dengan Adi?

Apa yang akan dia beritahu kepada ibu dan ayahnya jika mahu keluar dari Bumi untuk menuju ke ruang galaksi?

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Jerman ni macam terngiang-ngiang saja di telinga. Banyak kali dengar.
...
Tapi itulah. Setakat dengar saja. Tak terasa nak pergi. Tak ada pulak dalam senarai negara mesti dilawati.
Tapi lepas Backpackers Korea dan Eropah, ada buku ni. Jadi mesti ada sebab KENAPA Jerman? Kenapa ada orang, bila dah pergi Jerman sekali, pergi lagi dan lagi? Tak ada negara lain dah? Kenapa ada yang duduk Jerman terus?
Rasanya Jerman ni, kes dia adalah 'tak kenal, maka tak cinta'.
Bila kau dah kenal dia, kau akan tanya, “Kenapalah aku tak tahu benda ni dari dulu lagi?” Kau mula tak dapat kawal diri. Kau terbayang-bayang Altstadt, Obersee, dan Königssee.
Yang kau pegang ni, buku ini, adalah detik pertama pandangan kau dan Jerman; rasa yang berpindah daripada mata, jatuh ke hati.  

Bab 1 (Tentang Jerman)
 • Keistimewaan Jerman

 • Bahasa

 • Mata Wang

Bab 2 (Musim-Musim di Jerman)
 • Musim Sejuk 

 •  Musim Bunga 

 •  Musim Panas 

 •  Musim Luruh 

 • Waktu Terbaik bagi Melawat Jerman

Bab 3 (Bagaimana Cara ke Jerman)
 • Cara untuk Ke Jerman

 • Dokumen yang Diperlukan

 • Tip Pembelian Tiket

 • Pengangkutan Awam

 • Memandu Sendiri

Bab 4 (Survival Skill)
 • Ketibaan
 • Tukaran Wang
 • Pengangkutan Awam
 • Penginapan
 • Telefon & Internet
 • Cara Berkomunikasi
 • Cara Navigasi
 • Makan & Minum
 • Tandas & Kebersihan Diri
 • Wuduk & Solat
 • Membeli-Belah
 • Scam & Keselamatan Diri
 • Ketika Kecemasan
 • Berlepas Pulang 
BAB 5: (Menjelajahi Jerman)
 • Berlin
 • Munich
 • Hamburg
 • Cologne
 • Frankfurt am Main
 • Heidelberg
 • Berchtesgaden
 • Black Forest
 • Stuttgart
 • Bamberg

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!
Kecantikan adalah fitrah kurniaan Allah s.w.t. yang tidak mampu dielak ataupun dinafikan oleh sesiapa di dunia. Makna kecantikan dapat dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu kecantikan lahiriah dan kecantikan rohaniah.

Kecantikan lahiriah
 atau luaran adalah kecantikan fizikal yang dapat dilihat terus oleh mata kasar. 

Kecantikan rohaniah adalah kecantikan dalaman yang diukur dan dinilai dari hati ke hati. 

Keadaan hati dan iman yang menentukan tahap dan nilai kecantikan yang ada pada diri seorang wanita. 

CANTIK LUARAN


CANTIK DALAMAN

CANTIK
 DAN WANITA
 
CANTIK DAN ISLAM
- Reda
- Sayang
- Maaf

CANTIK DAN OBSES
 
CANTIK SEBENAR
- Tauhid
- Ilmu
- Akhlak
- Malu
- Tutur Kata

CANTIK DAN FIQH
- Menjaga Aurat
- Tidak Menyambung Rambut
- Tidak Membuat Tatu, Mencukur Bulu Kening, dan Mengikir Gigi
- Tidak Berpakaian Secara Berlebihan
- Tidak Memakai Wangian yang Berlebihan
- Alat Solek
- Botox ataupun Pembedahan Plastik ataupun Susuk
- Suntikan Pemutihan ataupun Vitamin C
- Teknologi Nano
- Perawatan Rambut
- Penjagaan Gigi
- Waxing

CANTIK DAN SUNNAH

CANTIK DAN DOA
- Doa Supaya Sentiasa Segar dan Tidak Tua
- Doa Kecantikan Luar dan Dalam
- Doa Mohon Ilmu Agama dan Soleh
- Doa Berlindung daripada Jiwa yang Buruk
- Doa Supaya Memiliki Akal Budi yang Luhur
- Doa Supaya Selalu Melakukan Kebaikan dalam Hidup
- Doa Supaya Memiliki Hati yang Sejuk dan Menyejukkan
- Doa Supaya Menjadi Orang yang Berakhlak Mulia
- Doa Supaya Cantik di Sisi Allah
- Doa Supaya Saling Mencintai Antara Suami dan Isteri

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Wanita memang fitrahnya suka meluah. Mereka gemar berbincang sesama sendiri tentang pelbagai perkara, termasuklah perihal perhubungan, cinta, dan lelaki. Mereka mampu duduk berbincang selama berjam-jam sambil menganalisa hati lelaki yang kononnya begitu kompleks untuk difahami.

 Hakikatnya, Lelaki tidak kompleks. Sangat tidak kompleks! Jikalau mereka suka, mereka suka. Jikalau mereka tidak suka, mereka tidak suka. Itu sahaja. Soalnya sekarang, mereka tidak akan beritahu sekiranya mereka tidak punya perasaan, atau tidak cukup suka pada seseorang wanita itu. Mereka lebih suka memilih untuk melakukan perkara-perkara yang akhirnya akan mengelirukan wanita itu sendiri.

Menerusi buku He's Just Not That Into You Edisi Bahasa Melayu ini, Greg Behrendt dan Liz Tuccillo akan membantu pembaca memahami hakikat apabila seorang lelaki tidak menyimpan perasaan istimewa terhadap seorang wanita.

Pengantar Penterjemah

Penghargaan

Kata Pengantar Greg

Kata Pengantar Liz

Kalian Dating dengan Lelaki yang Serupa

Bab 1: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Tidak Mengajak Kamu Keluar

Bab 2: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Tidak Menghubungi Kamu

Bab 3: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Tidak Dating dengan Kamu

Bab 4: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Tidak Intim dengan Kamu

Bab 5: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Ada Hubungan dengan Perempuan Lain

Bab 6: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Tidak Mahu Kahwin dengan Kamu

Bab 7: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Putus dengan Kamu

Bab 8: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Menghilang

Bab 9: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Sudah Berkahwin (ataupun Sebab Lain yang Menunjukkan Dia Tidak Boleh Kahwin dengan Kamu)

Bab 10: Dia Tidak Cukup Sukakan Kamu - Sekiranya Dia Pentingkan Diri, Pembuli, ataupun Memang Bermasalah

Bab 11: Jangan Dengar Cerita-Cerita Ini

Bab 12: Apa yang Perlu Dilakukan Sekarang?

Bab 13: Q&A Bersama Greg

Bab 14: Kata-Kata Akhir Greg

Bab 15: Kata-Kata Akhir Liz

Bab 16: Tentang Penulis

Bab 17: Catatan

 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Terbaik dalam buku ini!

- Himpunan komik menarik dan terbaik karya Pac di Komik-M.100% berwarna!

- Mahu tahu apa tip dan panduan melukis komik daripada Pac? Buku ini ada jawapannya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Sarjan Awai Anak Gamung yang dituduh membunuh peguamnya kini terasak apabila diburu oleh pihak berkuasa dan juga tentera upahan yang motifnya masih misteri. Hasratnya mahu melarikan diri pulang ke Sarawak terhalang apabila mengetahui anaknya, Desmond telah diculik kumpulan tentera upahan yang memburunya.
Menyedari nyawa Desmond menjadi taruhan, Awai enggan lagi melarikan diri. Dia memilih untuk berjuang bukan sahaja demi maruahnya, namun juga demi nyawa anaknya. Darah pahlawan Iban yang mengalir di dalam tubuhnya tidak akan tumpah tanpa ada nyawa yang jadi galang gantinya.
Dia sedar kini adalah masa untuk si ANARKIS BANGKIT!

.

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Marco Polo adalah seorang pengembara yang paling terkenal kerana kisah perjalanannya ke China. Ketika Eropah sedang berada di zaman gelap, Marco Polo mencabar dirinya untuk keluar dari Venice dan menjelajah dunia.

Ketika itu, Eropah masih belum mengenali China. Marco Polo mengetepikan semua keraguan dengan mengembara sejauh kira-kira 7,000 kilometer ke timur semata-mata kerana dorongan ingin tahu.

Selepas 24 tahun berada di perantauan, akhirnya Marco Polo pulang ke Venice dengan membawa pengalaman yang dimuatkan dalam catatan kembaranya, The Travels of Marco Polo.

Catatan itu telah membuka laluan kepada dunia Eropah untuk mengenali China dan juga Asia Tengah. Kejayaan Marco Polo membangkitkan Eropah daripada tidur dan mula berlayar meneroka dunia. Catatan kembara itu bertanggungjawab mencorakkan perjalanan sejarah seperti yang dikenali pada hari ini.

Inilah kisah Marco Polo, seorang pengembara agung yang pernah muncul dalam sejarah peradaban manusia. 

-

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Memiliki anak-anak yang comel memang satu anugerah. Namun mendidik mereka bukan calang-calang cabarannya. Tambahan pula apabila anak-anak sudah mula petah bercakap dan sudah bijak berfikir. Sekiranya ibu bapa tersalah langkah dalam mendidik anak-anak, pendekatan negatif seperti menghukum, memukul, menengking, dan sebagainya akan dianggap sebagai pendekatan yang efektif.

 Menerusi buku How To Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk Edisi Bahasa Melayu ini, ibu bapa akan lebih memahami kaedah yang betul tentang cara mendidik dan mendisiplinkan anak seperti :

 1. Membantu Anak Mengendalikan Perasaan Mereka

 2. Mewujudkan Kerjasama

 3. Alternatif Selain Hukuman

 4. Galakan Berdikari

 5. Pujian

 6. Bebaskan Anak Daripada Memainkan Peranan

 7. Menggabungkan Semuanya Bersama

 Anak-anak ibarat kain putih, sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab mencorakkan kehidupan mereka, ambil masa dan sentiasa berikan usaha terbaik dalam mendidik supaya mereka tidak membesar dengan sia-sia.

 

Pengenalan

Bab 1: Membantu Anak Mengendalikan Perasaan Mereka

Bab 2: Mewujudkan Kerjasama

Bab 3: Alternatif Selain Hukuman

Bab 4: Galakan Berdikari

Bab 5: Pujian

Bab 6: Bebaskan Anak Daripada Memainkan Peranan

Bab 7: Menggabungkan Semuanya Bersama

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Tafsir Al-Azhar adalah hasil karya terbesar ulama agung nusantara, iaitu Profesor Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah, ataupun lebih dikenali sebagai HAMKA. HAMKA menggunakan beberapa metode dalam penyusunan tafsir ini, antaranya adalah metode tahlil (analisis), tafsir Al-Quran dengan Al-Quran, tafsir Al-Quran dengan hadith, tafsir Al-Quran dengan pendapat sahabat dan tabi'in, tafsir Al-Quran dengan tafsir muktabar yang lain. Di samping itu, beliau juga mentafsirkan Al-Quran dengan menggunakan syair, dan menganalisis dengan kemampuan sendiri dengan pendekatan meraikan kepelbagaian mazhab. 

Tafsir Al-Azhar menitikberatkan penjelasan ayat-ayat Al-Quran dengan ungkapan yang teliti, menjelaskan makna-makna yang dimaksudkan dengan bahasa yang indah dan menarik, dan menghubungkan ayat dengan teliti sosiobudaya masyarakat nusantara. Ia turut diperkaya dengan pendekatan sejarah, sosiologi, tasawuf, ilmu kalam, sastera, dan psikologi.

1) Pendahuluan 

2) Surah Ali-Imran

- Makanan yang Haram Bagi Bani Israel

- Mengetuk Hati Nurani Ahli Kitab

- Kepentingan Dakwah

- Peralatan untuk Dakwah

- Berpecah Sesudah Mendapat Keterangan

- Yang Sebaik-Baik Umat

- Tali Allah dan Tali Insan

- Kaum Muslimin Terlalu Jujur

- Perbandingan antara Kekalahan di Perang Uhud dan Kemenangan di Perang Badar

- Lanjutan Peristiwa Uhud

- Jangan Menyesali Ajal

- Syura Sebagai Sendi Masyarakat Islam

- Korupsi

- Hamraul Asad

- Badar yang Kedua

- Saringan Waktu atau Seleksi

- Janji Ahli-Ahli Pengetahuan

- Ingin Pujian Atas Usaha Orang Lain

 

3) Surah An-Nisaa' (Perempuan-Perempuan)

- Pendahuluan

- Perihal Gundik

- Rasulullah S.A.W. dengan Isteri-Isteri Beliau

- Mahar (mas kahwin)

- Penyerahan Di Hadapan Saksi

- Ketentuan Warisan

- Pemberian Pengubat Hati

- Wasiat Yang Tegas

- Memakan Harta Anak Yatim

- Pembahagian Harta Waris (Faraidh)

- Bahagian Untuk Ibu Dan Bapa

- Bahagian Suami Atau Isteri

- Kalalah

- Kerana Hubungan Pernikahan

 

4) Bibloigrafi

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Tafsir Al-Azhar adalah hasil karya terbesar ulama agung nusantara, iaitu Profesor Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah, ataupun lebih dikenali sebagai HAMKA. HAMKA menggunakan beberapa metode dalam penyusunan tafsir ini, antaranya adalah metode tahlil (analisis), tafsir Al-Quran dengan Al-Quran, tafsir Al-Quran dengan hadith, tafsir Al-Quran dengan pendapat sahabat dan tabi'in, tafsir Al-Quran dengan tafsir muktabar yang lain. Di samping itu, beliau juga mentafsirkan Al-Quran dengan menggunakan syair, dan menganalisis dengan kemampuan sendiri dengan pendekatan meraikan kepelbagaian mazhab.

Tafsir Al-Azhar menitikberatkan penjelasan ayat-ayat Al-Quran dengan ungkapan yang teliti, menjelaskan makna-makna yang dimaksudkan dengan bahasa yang indah dan menarik, dan menghubungkan ayat dengan teliti sosiobudaya masyarakat nusantara. Ia turut diperkaya dengan pendekatan sejarah, sosiologi, tasawuf, ilmu kalam, sastera, dan psikologi.

1) Pengantar Juzuk 5

2) Surah An-Nisaa'

- Tidak Boleh Mengahwini Isteri Orang

- Masing-Masing Sudah Ada Pembahagian

- Lelaki Adalah Pemimpin

- Nusyuz

- Syiqaq

- Tayamum

- Mungubah-Ubah Kitab

- Jangan Menyucikan Diri

- Jibti dan Thagut

- Mendustai Diri Sendiri

- Menyerahkan Amanah

- Memegang Teraju Kadilan

- Ketaatan Kepada Penguasa

- Kesimpulan

- Awas dan Waspada

- Jiwa Terbelakang

- Perang dan Tujuannya

- Taat Kepada Allah dan Rasul

- Nabi yang di Depan Sekali

- Syafaat

- Salam

- Kaifiyat Salam

- Damai Sampai ke Akhirat

- Sikap dalam Perang

- Membunuh Mukmin Tidak Sengaja

- Tingkat Martabat Kerana Perjuangan

- Hijrah

- Solat Qasar dan Solat Perang

- Berapa Batas Perjalanan Baru Boleh Qasar?

- Solat di Zaman Moden

- Solat di Waktu Perang (Solatul Khauf)

- Solat dengan Waktunya yang Tertentu

- Al-Kitab

- Memusuhi Rasul

- Perbandingan

- Puncak Segala Dosa

- Beberapa Fatwa

- Suami Nusyuz

- Payah Menjadi Keadilan Isteri Banyak

- Kalau Terpaksa Bercerai Juga

- Menegakkan Keadilan

- Pegangan Kepercayaan Beragama

- Gembira Buat yang Munafik?

- Jaga Kehormatan Agama

- Memilih Pimpinan

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Dalam sejarah perjalanan hidup Nabi s.a.w. dalam menyampaikan dakwah, walaupun terdapat pelbagai kesulitan, Baginda s.a.w. tetap ketawa dan tersenyum dalam banyak keadaan.

Ini menandakan bahawa Baginda s.a.w. mempunyai naluri manusia yang fitrahnya ada sedih, marah, ketawa, menangis, dan sebagainya.

Buku ini mengumpulkan peristiwa dalam hadith-hadith Nabi s.a.w. yang membuatkan Baginda ketawa mahupun tersenyum perihal sesuatu perkara yang dilakukan oleh para sahabat Nabi s.a.w.

Ini menjelaskan bahawa Nabi s.a.w. adalah seorang yang periang dan adakalanya sehingga Baginda ketawa dan tersenyum bukanlah sekadar watak Nabi yang serius, sedih, ataupun marah sahaja.

Di samping itu, dalam buku ini dijelaskan bahawa Baginda ketawa ataupun senyum dalam sesuatu keadaan sama ada membawa maksud Baginda mengiyakan ataupun membenarkan perkara yang berlaku.

Ia menjadi sunnah taqririyyah (diakui oleh Nabi s.a.w. akan sesuatu hukum) ataupun sekadar menjadikan Nabi gembira sahaja tanpa ada apa-apa maksud.

Juga, menjadi suri teladan kepada masyarakat dan pendakwah bahawa Nabi s.a.w. juga mampu ketawa dan tersenyum di samping sahabat dan orang yang didakwah.

 

 

Mukadimah
Pengenalan
KISAH 1
Ucapan Seorang Lelaki Miskin yang Bersama Isterinya di Siang Bulan Ramadan
KISAH 2
Seorang Lelaki Mengambil Upah Menjampi Ketua Suku Kaum Arab 
KISAH 3
Seorang Lelaki Arab Badwi Berlepas Diri daripada Perkerjaan Kaum Ansar dan Quraisy
KISAH 4
Sekumpulan Sahabat yang Ingin Berjuang
KISAH 5
Ucapan Umar Terhadap Kata-Kata Ummu Salamah
KISAH 6
Pendeta Yahudi yang Menceritakan Kebesaran Allah
KISAH 7
Nabi Tersenyum Lalu Tertawa Ketika Menemui Umatnya Sewaktu Solat Subuh di Hari Akhir Hayat Baginda s.a.w.
KISAH 8
Permohonan Para Sahabat
KISAH 9
Nabi s.a.w. Tersenyum Ketika Hendak Mensolatkan Jenazah Abdullah bin Ubai bin Salul
KISAH 10
Ucapan Seorang Lelaki Berbangsa Iran
KISAH 11
Sumpah Sahabat Bernama Abu Ramsah
KISAH 12
Kepulangan Abu Ubaidah Al-Jarrah
KISAH 13
Sahabat yang Bernama Suhaib
KISAH 14
Kematian Lelaki Musyrik
KISAH 15
Kisah Sahlah binti Suhail
KISAH 16
Kisah Ummu Sulaim
KISAH 17
Rifa’ah bin Al-Qurazi Menceraikan Isterinya
KISAH 18
Lelaki yang Bermimpi Kepalanya Dipukul
KISAH 19
Lelaki yang Melakukan Maksiat
KISAH 20
Ucapan Aisyah
KISAH 21
Seorang Lelaki yang Pakar Berkenaan Ilmu Asal Usul Keturunan
KISAH 22
Amr Al-Ash Tidak Mandi Junub pada Musim Sejuk
KISAH 23
Ucapan Seorang Lelaki Ketika Sedang Makan
KISAH 24
Seorang Arab Badwi Berdoa
KISAH 25
Sahabat Bernama Nuaiman yang Diperdayakan oleh Suwaibith
KISAH 26
Kisah Doa yang Nabi s.a.w. Pohon
KISAH 27
Kisah Aisyah dan Saudah r.a.
KISAH 28
Pengharaman Arak
KISAH 29
Dialog Nabi s.a.w. dengan Seorang Lelaki Berkenaan dengan Pemerintahan
KISAH 30
Aisyah dan Permainannya
KISAH 31
Syaitan yang Takut kepada Umar r.a.
KISAH 32
Pemandu Nabi s.a.w. Bernama Anjasyah 
KISAH 33
Dua Ekor Kambing yang Saling Bergaduh
KISAH 34
Abdullah bin Zubair yang Berbaiah Semasa Kecil
KISAH 35
Kisah Percakapan Aisyah
KISAH 36
Kisah Raja Qaisar yang Membaca Al-Quran
KISAH 37
Kisah Seorang Sahabat Nabi s.a.w. yang Berguling-Guling di Atas Tanah Ketika Bertayamum
KISAH 38
Kisah Seorang Sahabat yang Menziharkan Isterinya Lalu Menggauli Isterinya
KISAH 39
Kisah Seorang Wanita yang Ingin Melakukan Haji
KISAH 40
Peperangan Khandak
Penutup
Rujukan

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

 

Penyiasat genius eksentrik yang ikonik, Sherlock Holmes dan sahabatnya, Dr. John H. Watson mula diperkenalkan dalam majalah Beeton's Christmas Annual pada tahun 1887. Dan hingga kini, tiada siapa yang dapat menyangkal bahawa Sherlock Holmes adalah watak fiksyen paling terkenal dan telah muncul dalam pelbagai bahasa dan medium.
Buku ini mengandungi dua novel terawal, A Study in Scarlet, tentang misteri pembunuhan yang memeningkan dan tulisan Rache berdarah pada dinding, dan The Sign of Four, memperkenalkan watak Mary Morstan, wanita muda yang meminta bantuan Holmes dan Dr. Watson merungkai misteri mutiara yang diterimanya setiap tahun, beberapa tahun selepas kematian ayahnya.  

Laluan menghala ke dapur dan pejabat yang diperbuat daripada papan itu penuh dilitupi debu. Kelihatan satu pintu di sebelah kanan dan satu lagi di sebelah kiri. Satu pintu itu kelihatan seperti ditutup berminggu-minggu lamanya. Satu lagi adalah pintu masuk ke dewan makan. Semasa mengikuti Holmes melangkah masuk ke rumah itu, saya diselubungi perasaan sedih akibat kematian itu. 

Bilik berbentuk empat segi itu kelihatan luas kerana tidak dilengkapi perabot. Kertas hias dinding berwarna terang tetapi hodoh coraknya itu kelihatan mengembang dan berkulat, tertanggal dan tergantung di sana sini, mendedahkan plaster berwarna kuning. Berhadapan dengan pintu ada sebuah pendiangan yang kelihatan gah, lengkap dengan para perapian yang diperbuat daripada jubin tiruan. Di satu sudut tempat api, terlekat sebatang tunggul lilin berwarna merah. Terdapat hanya sebuah tingkap di bilik itu yang kelihatan sangat kotor, sehingga menghalang cahaya. Akibatnya seluruh bilik itu kelihatan suram dan kelabu. Ini diburukkan lagi dengan lapisan habuk yang menyelaputi seluruh apartmen itu.

Sebelum itu seluruh perhatian saya tertumpu pada mayat yang terbaring kaku di bilik itu. Meremang bulu roma saya melihat kedua-dua belah mata si mati yang terbeliak. Umurnya mungkin 43 ataupun 44 tahun. Badannya bersaiz sederhana dan dia berdada bidang, berambut hitam kerinting halus, dan berjanggut pendek. Dia memakai kot tebal yang diperbuat daripada kain broadcloth, berserta weskot dan seluar berwarna cerah. Bajunya berkolar bersih, rapi dan lengkap dengan manset. Sebuah topi jenis top hat yang kemas dan bersih terletak di sebelah mayat. Kedua belah tangannya terangkat ke atas kepalanya, manakala kedua-dua kakinya bersilang seumpama terkunci. Keadaan itu menunjukkan sebelum menemui ajalnya dia meronta-ronta kerana menahan kesakitan. Ekspresi ketakutan serta kebencian pada mukanya itu belum pernah saya lihat pada wajah seorang manusia. Pada wajahnya terbayang perasaan ketakutan dan kesakitan. Postur kekejangan badannya yang aneh itu diburukkan lagi oleh rupa dahinya yang rendah, hidungnya yang besar, serta rahangnya yang prognatus, menjadikan mukanya kelihatan seperti haiwan dari spesies siamang ataupun monyet. Banyak kematian yang saya saksikan, namun tiada kematian yang lebih menakutkan daripada kematian di apartmen gelap dan kotor yang terletak di kawasan elit di pinggir bandar London itu. 

Lestrade yang kurus dan tinggi lampai itu menyambut kedatangan kami. 

“Kes ini menggemparkan, tuan,” katanya. “Saya bukanlah seorang yang penakut, tetapi belum pernah lagi saya berhadapan dengan kes seperti ini.”

“Tiada apa-apa petunjuk yang dapat digunakan untuk menyelesaikan kes ini?” tanya Gregson.

“Langsung tak ada, tuan,” jawab Lestrade.

Sherlock Holmes menghampiri mayat, dan melutut, seraya memeriksanya dengan teliti. Sambil menudingkan jari ke arah tompokan dan ledakan kesan darah di sekitar mayat. “Awak yakin tak ada kesan luka pada mayat?” 

“Ya, saya yakin!” teriak kedua-dua detektif itu.

“Oleh itu, tentu ini darah orang kedua, mungkin darah si pembunuh, kalau pembunuhan sudah berlaku. Kejadian ini mengingatkan saya pada kes kematian Van Jansen, di Utrecht, Belanda, yang berlaku pada tahun 1834. Awak ingat kes itu, Gregson?”

“Maafkan saya, tuan. Saya tak ingat kes itu.”

“Awak perlu baca kes itu awak memang patut baca. Tiada perkara yang baru di dunia ini. Semuanya pernah dilakukan sebelum ini oleh orang-orang terdahulu.”

Sambil bercakap, jari-jemarinya bergerak cekap dan pantas memeriksa mayat dengan teliti. Manakala pandangan matanya kelihatan bersahaja dan tenang. Begitu pantas dia memeriksa mayat itu sehingga tiada siapa yang menjangka bagaimana halus dan telitinya pemeriksaan itu. Akhir sekali dia menghidu bibir si mati, dan seterusnya memandang ke arah but si mati yang diperbuat daripada kulit.

“Adakah mayat ini tak dialih langsung?” dia bertanya.

“Kami mengalihkannya sekadar mahu memeriksa.”

“Baiklah, sekarang bolehlah dihantar mayat ini ke rumah mayat,” katanya. “Tiada apa lagi yang dapat kita periksa.”

Ada empat orang anggota polis sudah bersedia dengan pengusung. Gregson memanggil mereka, lalu mereka memasuki bilik dan mengangkat mayat ke atas pengusung untuk dibawa keluar. Sewaktu mereka mengangkat mayat itu, sebentuk cincin terjatuh dan bergolek di lantai. Lestrade mengambil cincin itu dan merenungnya. 

“Ada wanita yang terlibat,” jeritnya. “Ini adalah cincin perkahwinan wanita.”

Kami mengerumuninya dan merenung cincin itu. Tidak syak lagi cincin emas itu pernah menghiasi jari seorang perempuan. 

“Ini merumitkan lagi kes,” kata Gregson. “Tuhan sahaja yang tahu betapa rumitnya kes ini sebelum ini.”

“Awak tak fikir penemuan baru ini memudahkan lagi kita menyelesaikan kes ini?” Holmes meninjau cincin itu. “Kita tidak mendapat maklumat baru dengan hanya merenungnya. Apa yang ditemui dalam poket si mati?”

Gregson menunjukkan ke arah selonggok objek di salah satu anak tangga sambil berkata, “Semua barang yang ditemui dalam poketnya ada di sini. Sebuah jam tangan bernombor 97163, yang dibuat oleh syarikat Barraud of London. Seutas rantai emas yang dibuat oleh syarikat Albert yang berat dan padat, serta bertanda simbol kumpulan Freemason. Pin emas yang berbentuk kepala anjing jenis bulldog yang mana mata anjing itu diperbuat daripada batu delima merah. Kotak kad yang diperbuat daripada kulit di Rusia, yang berisi kad bisnes kepunyaan Enoch J. Drebber dari Cleveland, Amerika Syarikat. Ini sepadan dengan huruf E.J.D. yang tertera pada pakaian si mati. Tiada dompet, tetapi hanya wang tunai berjumlah tujuh pound dan 13 pence. Buku berjudul ‘Decameron’ karangan penulis Itali yang terkenal itu, Giovanni Boccaccio, dengan nama Joseph Stangerson tertera pada helaian kosong buku ini. Ada dua pucuk surat, sepucuk dialamatkan kepada E.J. Drebber dan sepucuk lagi kepada Joseph Stangerson.” 

Holmes bertanya, “Apakah alamat yang tertera pada sampul surat?”

“American Exchange, Strand disimpan sehingga dituntut oleh penerimanya. Kedua-dua pucuk surat ini dihantar oleh Guion Steamship Company. Kandungan surat itu adalah makluman mengenai jadual pelayaran kapal yang mereka naiki dari pelabuhan Liverpool. Jelaslah mangsa akan pulang dengan kapal dari Liverpool ke New York.”

“Awak sudah mendapatkan maklumat mengenai si Stangerson ini?”

“Sudah, tuan,” Gregson menjawab. “Saya mengiklankannya dalam semua akhbar tempatan dengan serta-merta. Saya juga mengarahkan seorang anggota polis pergi ke American Exchange, tetapi dia masih belum pulang.” 

“Awak sudah menghantar telegram meminta maklumat daripada pihak polis Cleveland?”

“Kami hantar telegram pagi tadi.”

“Butiran apa yang awak minta?”

“Kami maklumkan tentang kejadian ini, dan meminta apa sahaja maklumat yang dapat membantu kami dalam siasatan.”

“Awak tak bertanya tentang butiran yang awak rasa penting dalam kes ini?”

“Saya meminta maklumat mengenai Stangerson.”

“Itu sahaja? Tiada perkara yang penting bagi membantu kita menyelesaikan kes ini? Adakah awak akan menghantar telegram sekali lagi?”

“Saya bertanya semua yang saya perlu tanya,” kata Gregson dengan nada tersinggung. 

Sherlock Holmes tertawa kecil sendirian. Dia mahu mengatakan sesuatu, tetapi terhenti apabila Lestrade masuk dari bilik depan. Dia menggosok-gosok tangannya serta tersenyum bangga.

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Sekolah Sri Bangsar adalah sebuah sekolah berhantu. Siang hari ia kelihatan seperti sekolah biasa. Tetapi apabila malam menjelma... ia dipenuhi dengan hantu-hantu, dikenali sebagai Sekolah Seram Bangsar.

Suatu hari Pontiana dan Pontiani, kembar hantu jenis pontianak menerima surat berdarah segar daripada Drakokakola. Ia jemputan datang ke New York menyambut pesta Halloween. 

Tiba sahaja di sana... barulah mereka tahu yang Drakokakola ada niat lain. Sebenarnya drakula remaja itu mahu rakan-rakannya memujuk ayahnya iaitu Drakolala supaya membenarkannya berpindah ke Sekolah Seram Bangsar.

Namun drakula Amerika itu amat ego, malah memandang rendah hantu-hantu Asia. Maka terpaksalah masing-masing menunjukkan kehebatan menakutkan manusia di New York. Popcong si hantu pocong mahu menyergah dari sebalik semak, namun disangka pengganas ISIS kerana bertutup litup. Boyol si toyol hijau... merancang menakutkan manusia dengan mengetuk pintu. Sebaliknya dianggap kanak-kanak biasa, malah diberi gula-gula sebakul! 

Hish... nampaknya orang Amerika memang sudah tidak takut hantu!Benarkah hantu Malaysia tidak menyeramkan? Betulkah hantu-hantu negara Barat lebih hebat? Baca hingga habis Hantu Mahu ke New York... jangan baca dengan hantu ya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Tafsir Al-Azhar adalah hasil karya terbesar ulama agung nusantara, iaitu Profesor Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah, ataupun lebih dikenali sebagai HAMKA. HAMKA menggunakan beberapa metode dalam penyusunan tafsir ini, antaranya adalah metode tahlil (analisis), tafsir Al-Quran dengan Al-Quran, tafsir Al-Quran dengan hadith, tafsir Al-Quran dengan pendapat sahabat dan tabi'in, tafsir Al-Quran dengan tafsir muktabar yang lain. Di samping itu, beliau juga mentafsirkan Al-Quran dengan menggunakan syair, dan menganalisis dengan kemampuan sendiri dengan pendekatan meraikan kepelbagaian mazhab.

 Tafsir Al-Azhar menitikberatkan penjelasan ayat-ayat Al-Quran dengan ungkapan yang teliti, menjelaskan makna-makna yang dimaksudkan dengan bahasa yang indah dan menarik, dan menghubungkan ayat dengan teliti sosiobudaya masyarakat nusantara. Ia turut diperkaya dengan pendekatan sejarah, sosiologi, tasawuf, ilmu kalam, sastera, dan psikologi.

1) Pendahuluan

2) Surah An-Nisaa' (Perempuan-Perempuan)

- Nabi Isa Tidak Mati Disalib

- Kepercayaan Terhadap Salib

- Kepercayaan Kristian Terhadap Salib Al-Masih

- Pandangan Seorang Muslim Yang Mengerti Agamanya Tentang Kepercayaan Itu

- Ajaran Islam Tentang Pembersihan Dosa

- Dari Mana Kepercayaan Tebus Dosa Dengan Salib?

- Kesimpulan Tentang Kepercayaan Salib

- Berita-Berita Kebangkitannya Dari Kubur

- Kematian Yahuda (Yudas) Askhariyuti

- Petrus

- Kesaksian Perjanjian Lama

- Naskah Dari Gua Qamran

- Rasul Yang Dijanjikan Itu

- Beragama Jangan Melebih-Lebihi

 

3) Pendahuluan

4) Surah Al-Ma'idah (Hidangan)

- Jangan Mengorak Buhul

- Makanan Yang Terlarang

- Tentang Yang Halal

- Memelihara Anjing

- Wuduk Dan Tayamum

- Lima Syarat Dan Janji

- Ingkar Janji

- Sinar Cahaya

- Anak Allah

- Perbandingan Untuk Kita Muslimin

- Kedatangan Rasulullah S.A.W.

- Pendapat Ibnu Khaldun

- Perbandingan Di Antara Naqib-Naqib

- Bughat

- Memberontak Terhadap Kekuasaan Yang Sah

- Wasilah 

- Hukuman Pencuri

- Al-Quran Penggenap Dan Sumber Hukum

- Mengatur Ejekan Kepada Islam

- Tugas Rasul

- Toleransi Islam

 

5) Bibliografi

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Terbaik dalam buku ini!

- Himpunan komik menarik dan terbaik karya Ben Wong di Komik-M.100% berwarna!

- Komik bonus dan eksklusif daripada Ben Wong

- Mahu tahu apa rahsia kejayaan Ben Wong? Mahu tahu apa tip dan pesanan Ben Wong kepada bakat baru? Buku ini ada jawapannya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Dengar nama doktor, orang teringat picagari. Tetapi doktor tak hanya perlukan picagari untuk ubati orang. Dia juga perlukan pen(a).

Tak. Dia bukannya perlukan pena hanya untuk tulis MC. Dia perlukan pena untuk mengubati penyakit yang tak dapat kita scan; penyakit kejahilan dan hati.

Buku Pena dan Picagari adalah himpunan melawan mitos, suka duka seorang doktor, dan pelbagai lagi warna-warni daripada pengasas MedtweetMy.  

PROLOG
 

MEMBONGKAR MITOS

1. Sunnah Syaitan

2. Makjun Ajaib

3. Mitos Ginjal

4. Mitos Agama

5. Cakaran Hello Kitty

6. Jin dan Subuh

7. Mitos Mandi Malam

8. Kekeliruan Istilah

9. Air Tulang Belakang: Mitos Lumpuh

10. DNA dan Lembu

11. KoolFever Penyebab Cerebral Palsy?

12. Flash Kamera Punca Kebutaan?

13. Paracetamol

14. Sabit Kuku

15. Antara Kencing Tikus dan Serai

16. Mitos Coke dan Durian

17. Air Berkarbonat dan Gagal Ginjal: Satu Penipuan

18. Bedak Talkum Penyebab Kanser

19. Bedung dan Hip Dysplasia

20. Mitos Haid

21. Kurang Tidur Penyebab Pecahnya Aneurysm Otak?

22. Kesalahan Penggunaan Alatan Perubatan dalam Drama & Filem

23. Biar Logik

24. Defib

25. Seks dan Pantang

26. Doktor Lelaki Membantu Persalinan

27. Posisi Mencangkung vs Posisi Terlentang

28. “Doktor, Baby Flat!”

29. Teknologi dan Takdir

30. Risiko

31. Jikalau Salah Membuat Keputusan

32. Alangkah Indahnya

33. No Jab No Pay

34. Teori Konspirasi

35. Doktor Prochoice vs Doktor Vaxpusher

36. Doktor vs “Antivaks”

37. Doktor vs Antivaks

38. Doktor vs Antivaks

39. Doktor vs Antivaks


CERITERA SEORANG DOKTOR

1. Nilai Kehidupan

2. Kasih Ibu

3. Anak Syurga

4. Cuci Darah: Kisah Nenek

5. Introspeksi

6. Dextrostix High

7. Bomoh Tulang

8. Doktor Tulang

9. Orang Pintar

10. Masuk Besi

11. Bomoh Kereta vs Mekanik

12. Kematian

13. Syurga Anak Terletak di Bawah Telapak Kaki Ibu

14. Testimoni

15. Doktor, Mana Antibiotik Saya?

16. Asas Ilmu

17. Derma Darah

18. Persalinan

19. Jururawat: Pejuang yang Tidak Didendang

20. ‘ANU’ Lelaki

21. Kisah Rokok: Sayang Anak, Sayang Bini

22. Rokok

23. Jangan Bahayakan Anak Kami

24. Memberi dan Beramal

25. Diskaun Nyawa

26. Setengah Juta

27. Paternalistik

28. Raja Bomoh Malaya

29. Pengorbanan Ibu

30. Ingat Ubat

31. Mengandung

32. Rumah Masuk Air

33. Banjir

34. Green Zone

35. Empati

36. Kami Bukan Tuhan

37. Apa Alasan Kita?

38. Snuker

39. Manusia Tidak Maksum

40. Ibu Tunggal

41. Raya

42. Penghargaan

43. ICU

44. Demi Parti

45. Rawatan Moden Daripada Siapa?

46. Makhluk Halus

47. Saka

48. Denggi

49. Serah Kepada Tuhan


SEMANGAT PROFESI

1. Pilih Kerana Minat

2. Kerja vs Kerjaya

3. Cinta dan Sumbangan

4. Cinta Profesi

5. Kerahsiaan Profesi

6. Kesetiaan

7. Amanah dan Tanggungjawab

8. Berfikir Sebelum Bertindak

9. Sumbangan

10. Sepuluh Kali Ganda!

11. Kerja dan Stres

12. Kami Sedia

13. Doktor Bukan Malaikat

14. Ilmu Perubatan Moden

15. Keajaiban Perubatan

16. Kualiti Perkhidmatan

17. Learning It Hard Way

 

MEDIA SOSIAL

1. Tukar Gelanggang

2. Risiko dan Perjuangan

3. Lawan Tetap Lawan

4. Soldadu Siber

5. Info vs Ilmu

6. Ilmu Itu Cahaya

7. Kesahihan Maklumat

8. Profesionalisme Profesi

9. Profesi dan Politik


MAHASISWA DAN HOUSEMANSHIP

1. Pelangi

2. Tip Belajar Semasa Universiti

3. Cabaran Buat Mahasiswa Indonesia

4. Tip Mengharungi Housemanship

5. Tip Mengharungi Houseman (2)

6. Kahwin Sewaktu Housemanship


EPILOG

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Pesanan-pesanan positif daripada 'Live video FB' Datuk Prof. Dr. Muhaya Mohamad yang menjentik jiwa-jiwa kita menjadi insan yang lebih positif, dan sentiasa kembali kepada Allah dalam apa jua aktiviti seharian kita.

1)Bersiap-Siap Bertemu yang Tercinta
2)Menyeru Keampunan
3)Tujuan Hidup Kita
4)Jangan Mahu Jadi Siapa-Siapa
5)Siapa Idolamu?
6)Menjadi Baik
7)Kenal Siapa?
8)Di Dalam Rumah Ada Masjid
9)Sunnah Mudah
10)Ahli Terhormat
11)Apa Tandanya
12)Dikenang Budi
13)Akui Sahaja
14)Ketika Sakit Itu Hadir
15)Ada Apa dengan Arahan
16)Akidah
17)Tidak Mengaku
18)Salah Siapa?
19)Risau
20)Stres 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Nashan.


Sebuah negara kota jauh ke utara Aurora, yang diperintah oleh Melyn ien Sarra
iea Nashrain, puteri kesuma dan Aristokra. Dan kini menjadi pertaruhan, dalam
pertempuran seru antara tentera Nashan pimpinan Mori, kesatria utusan Artakus, Lodra
Perang Aurora, menentang gerombolan reneger Sursis, panglima adi dan pahlawan
yang tidak terkalahkan dari Gunung Utara.

Kebijaksanaan Melyn dan firasat Merkia, magia adi yang menguasai Jalan Telus,
menyaksikan kemunculan Spiara Bulwar, senjata legenda yang menakluki naga dan
monstra. Demi menumbangkan Sursis, yang tidak mempunyai tandingan di medan
perang.

Namun segala-galanya bermula sebelum itu, pada zaman yang sudah berlalu,
sewaktu Imru memerintah Aurora dari Toar Tirana dan Orde Karmawizra masih
gemilang di Toar Nebula. Dengan seorang perantis bernama Nazril, yang satu hari
nanti bakal memegang sutaf Helang Siluman, menjadi wizra gelanggang angin dan
bayang. Perjuangannya bakal menggegar Takhta Bayang di Toar Magzul, mencabar
penguasaan para morduwizra dan empayar Morrok, sehingga detik kemunculan
Artakus.

Dan dia paling terkenal, dengan hanya satu gelaran.

Wizra.

Kepahlawanan Bulwar dan keikhlasan Shilrung. 

Mitos dan legenda itu, kesemuanya tertulis dalam barisan runi yang tersusun pada permukaan marmar di hadapanku. Kepahlawanan Bulwar dan pengorbanannya, serta persahabatannya dengan Shilrung, pengasas kota Nashan dan Aristokra yang pertama. Perkahwinannya dengan Haninae, puteri Dashan yang jelita, seratus tahun yang lalu, telah memulakan rumahku, huis Nashrain, yang memerintah Nashan hingga kini.    

Kami memanggilnya aulaspir, tempat menyimpan senjata. Shilrung membinanya untuk spiara Bulwar, senjata legenda pembunuh monstra dan sepanjang seratus tahun huis Nashrain mendiami rumah agam itu, tiada siapa pun pernah masuk ke dalamnya.

Semua orang tahu mengenai spiara Bulwar, pernah mendengar tentangnya. Kepahlawanan putera Nordain itu, serta persahabatannya dengan Shilrung, adalah legenda Nashan yang paling agung, di dalamnya tersemat kisah kelahiran kotaku. Dan senjata legenda itu terpancar terang dalam kronika tersebut, lontaran terakhir Bulwar seakan kilauan petir putih dari langit tinggi yang menamatkan riwayat Krodra. Kemudian sinarnya lenyap bersama monstra itu, bertahun lamanya. Sehingga Jalaki, seorang nelayan, menjumpainya semula dan menyerahkan senjata ioni itu kepada Shilrung, yang kemudian membina aulaspir untuk menyimpan spiara legenda tersebut.     

Dan tiada siapa boleh masuk ke dalamnya.

Pintu aulaspir tidak boleh dibuka, seolah-olah telah ditutup buat selama-lamanya oleh Shilrung. Sepanjang seratus tahun huis Nordain menghuni rumah agam yang tersergam gagah di lereng bukit Nashan itu, ramai yang telah mencuba, tertarik dengan legenda senjata ioni yang bisa membunuh monstra dan raksasa. Mereka datang dengan pelbagai cara, dengan tukul dan dengan tukang, dengan muslihat dan dengan kepakaran, dengan besi dan dengan api, namun tiada yang berjaya. Marmar hadapan dan dinding aulaspir itu tidak sedikit pun terkesan meskipun dipahat, diketuk atau digerudi dengan besi dan batu. Tiada siapa tahu bagaimana Shilrung melakukannya, membina sebuah aulaspir dengan sebegitu kukuh dan sebegitu kebal sehingga tidak bisa dimasuki manusia selepasnya.  

Aku pernah bertanya kepada Ayah tentangnya, ingin mengetahui rahsia yang tersembunyi di sebalik pintu yang tidak pernah terbuka itu. Dia hanya tersenyum, renungannya pula jauh, barangkali mencari memori Shilrung.

“Janji,” kata Ayah, sepatah. “Yang tersembunyi di sebalik pintu aulaspir adalah janji.”

“Janji?” Aku tidak mengerti. “Bukan spiara?”

“Bulwar telah berjanji bahawa spiara legenda tersebut tidak akan meninggalkan Nashan. Dan Shilrung memelihara janji itu,” kata Ayah, menambahkan kefahamanku. “Janji itu adalah rahsia rumah kita, rahsia huis Nashrain.”

“Rahsia?” Aku kembali tidak mengerti. “Bagaimanakah ia menjadi rahsia? Bukankah semua orang tahu tentangnya?” 

Ayah sekadar tersenyum, renungannya tiba-tiba sahaja mendalam.

“Wahai puteri kesayanganku, ketahuilah, rahsia yang paling besar, rahsia yang paling bernilai, adalah rahsia yang diketahui oleh semua orang,” katanya.

“Apa maksudmu, Ayah?” kataku, kehairanan. Dan senyum Ayah tampak semakin menghalus, seperti pengertiannya.

“Sungguh, rahsia dalam rahsia sebenarnya bukan rahsia,” sahutnya perlahan. “Demikian seni ilmu, menyembunyikan rahsia di sebalik rahsia. Maka diketahui oleh semua, namun tetap menjadi rahsia, kerana terlalu sedikit yang memahaminya.”

Rahsia.

Juga janji.

Rahsia yang disebut Ayah itu kini bergema di dalam mindaku, sebaik sahaja mendengar tentang kehebatan Sursis. Katanya, tiada siapa boleh menandingi lodra reneger itu dalam pertempuran. Tidak Shirgen, tidak juga perajurit Nashan. Siapakah yang bisa menumpaskan Sursis? 

Persoalan itu paling utama, kerana kini jelas kepadaku bahawa Sursis adalah ancaman sebenar. Tanpanya, aku yakin bahawa gerombolan reneger pimpinannya bisa dikalahkan. Kehadirannya memberikan mereka keyakinan, juga kekuatan, menaikkan semangat serigala-serigala gunung itu dan memacu mereka ke hadapan.  

Maka Sursis mesti ditumbangkan. Itu jelas.

Persoalannya, bagaimana? Lodra reneger itu seolah-olah jelmaan legenda perang yang tidak terkalahkan. 

Pada waktu itulah kata-kata Ayah kembali kedengaran di dalam hatiku.

Rahsia huis Nashrain.

Bukankah yang tersimpan di aulaspir juga suatu legenda perang? 

Aku tidak arif tentang bidang ketenteraan. Tidak mempunyai pengetahuan tentangnya, tidak juga terlatih dalam ilmu peperangan. Segala urusan berkaitan pertahanan kota dahulunya dikendalikan oleh Ayah dan kini oleh Shirgen. Aku hanya menerima laporan tentangnya, mendengar sebarang cadangan atau nasihat dan kemudian meluluskannya dengan persetujuan Shirgen. 

Maka apabila Mori dan Shirgen berbicara mengenai pertahanan Nashan serta persiapan menghadapi serangan Sursis, aku lebih banyak mendengar daripada bercakap. Mereka lebih mengetahui serta lebih berpengalaman daripadaku. Meskipun diam, namun perbincangan Mori dan Shirgen tetap terkesan, kerana aku mengikuti setiap perhitungan yang dibentangkan dengan teliti. Pendedahanku kepada urusan yang melibatkan pertahanan Nashan, meskipun sedikit dan terbatas, turut menyumbang kepada pencernaan itu. 

Dan aku turut mempelajari, bisa juga mengerti, bahawa terdapat banyak cara serta muslihat yang boleh digunakan untuk menumbangkan seteru yang lebih gagah di medan perang tanpa perlu bertarung secara berhadapan. Senjata jarak jauh boleh digunakan untuk tujuan itu, seperti busar dan panah, atau senjata lempar seperti lembing dan tombak.

Atau spiara.

Dan bukankah spiara yang paling unggul dalam sejarah Kushan, senjata legenda yang bisa menembusi setiap zirah dan perisai, yang telah menumbangkan naga bura dan raksasa samudera, tersimpan dalam rumah agam keluargaku?

Mungkinkah ia juga bisa menumbangkan lodra serigala?

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

 

Khairi, Kamal, dan Lisa terkejut kerana pengetua mahu membubarkan Kelab Robotik disebabkan kekurangan ahli dan tiada sebarang pencapaian. Bagi mengelakkan perkara itu, ahli Kelab Robotik perlu mencari ahli baru dan menyertai perlawanan robot anjuran Penulis Bestari Super. 
Akhirnya, Khairi, Kamal, dan Lisa berjaya mencipta sebuah robot yang diberi nama Roby. Namun disebabkan kecuaian Khairi, nasib malang menimpa Roby. 

Bagaimana pula nasib Roby semasa menyertai perlawanan robot itu? Mampukah dia menewaskan Superbot dan Crankster?

Bab 1: Dibubarkan?

Bab 2: Ahli Baru

Bab3: Mencari Hanif

Bab 4: Mencipta Robot

Bab 5: Kemalangan

Bab 6: Superbot

Bab 7: Pertandingan Bermula

Bab 8: Cubaan Menipu

Bab 9: Semakin Sengit

Bab 10: Perlawanan Akhir

Bab 11: Semakin Popular 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Danial anak istimewa. Dia dilahirkan bersama kuasa istimewa yang menggerunkan. Sesiapa yang memandang matanya, pasti menangis teresak-esak tanpa sebarang sebab.

Kerana bimbang kuasanya diketahui umum, dia terpaksa merahsiakannya dan berhati-hati dalam setiap gerak serta tingkah laku ketika di sekolah, di rumah, dan di mana-mana sahaja. Namun, bukan mudah baginya melalui semua ini sebagai seorang kanak-kanak biasa. Banyak halangan dan cabaran yang terpaksa dia hadapi.

Sebagai insan istimewa, Danial akur dan pasrah. Inilah pahit manis hidup yang perlu dilalui kerana dia adalah… Babap Boi!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Siapa sebenarnya Trump? 

Adakah dia segah namanya, ataupun itu cuma dakwaan kosong sahaja? 


Benarkah Trump calon Illuminati? Ataupun dia sebenarnya caturan Russia? 


Bagaimana Trump mampu menang, sedangkan Hillary Clinton yang disebut-sebut sebagai calon presiden ke-45?


Melalui kajian 3 penulis, kita membedah pelbagai tanggapan dan juga fakta di sekitar lelaki bernama Trump ini. Kita akan melihat sama ada Trump adalah seorang penyelamat, ataupun dia nanti akan menjahanamkan Amerika.

BAB 1: Trump Keturunan Pendatang 

Trump juga Seorang Pendatang?

Sejarah Keturunan Trump 

Bagaimana Keluarga Trump Berjaya? 


Bab 2: Trump dan Illuminati? 

Adakah Trump Sebahagian daripada Illuminati? 

Order Baru Dunia (New World Order atau NWO) 

Rothschild dan Illuminati 

Trump 30 Tahun Terdahulu 

Trump Bukan Illuminati 

Trump Bukan Sebahagian Pertubuhan Rahsia 

Kemenangan Trump Bukan Agenda Illuminati 

Van Damme: Illuminati Tidak
Akan Membiarkan Trump Menang 

 

Bab 3: Kepimpinan Trump Sebagai Presiden 

Berfikir Gaya Trump: Ahli Perniagaan vs Presiden 

Trump: Memimpin ke Arah Kehancuran 


BAB 4: Musnahnya Impian Hillary Rodham Clinton 

Siapa Hillary Clinton? 

Impian Kembali ke Rumah Putih 

Percubaan Pertama:
Pemilihan Presiden AS 2008 

Hillary Sebagai Setiausaha Negara AS 

Percubaan Kedua:
Pemilihan Presiden AS 2016 

Sekiranya Hillary Jadi POTUS? 


Bab 5: Proses Pilihan Raya Amerika Syarikat 

Bagaimana Rakyat Amerika Syarikat
Memilih Presiden Baharu 

Pengurus Kempen dan Jentera Pilihan Raya 

Perbezaan Pemilihan Presiden AS
Dengan Pilihan Raya Umum Malaysia 


Bab 6: Presiden Lain Seperti Donald Trump 


Bab 7: Siapakah Presiden Selepas
Donald Trump? 

Calon-Calon Jangkaan Pemilihan Presiden AS 202 

Terlalu Awal Menilai Trump 


Bab 8: Peranan media 

Sumber Trump Sendiri 

Kenapa Media Penting? 

Media yang Menyokong Trump 

Media yang Kritikal Terhadap Trump 


Bab 9: Askar Bukan manusia 

Apa Itu Bot? 

Siri 

Penggunaan Bot 

Trump’s Bots 

Kaedah Pengkaji 

Kajian Antara 9 Hingga 12 Oktober 

Kritikan 

Bagaimana Mengesan Bot? 

Pengaruh Bot 


Bab 10: Bukan seperti yang disangka 

Berleluasanya Fake News 

Evolusi Berita 

Paid News 

More Than Meet The Eyes 

Lebih Kompleks Lagi 

Internet 

Kilang Duit 

Dua Negara 

Rusia 

Amerika Ditembak Senjata Sendiri? 

Kompleksnya Situasi 

Pizzagate 

BAB 11: TRUMP DAN China 

China 

Kuasa China 

Laluan Sutera 2.0 

Geopolitik 

Xi Jinping 

Perubahan Demi Perubahan 

Apa Kaitan Dengan Amerika? 

Trump (dan Amerika) Akan Kalah? 

Potensi untuk Amerika (dan juga China) Untung 


Bab 12: Dahulu Musuh, Kini Kekasih

Rusia dan Dasar Luar Amerika 

Amerika Akan Beralih Arah? 

Bagaimana Jadi Begini? 

Rusia Mempengaruhi Pilihan raya Amerika? 

Rusia dan Manipulasi Undi 

Posisi Kerajaan Amerika Tahun 2016 

Spekulasi 

Rusia dan Cubaan Campur Tangan 

Tidak Mengaku 

Rusia dan Perang Berita 

Trump Mempunyai Kepentingan 

Akhirnya Bagaimana? 

 

Bab 13: Orang yang Dekat di Hati Pengundi Amerika 

Bukan Orang Bodoh Sahaja 

Keparat Bukan Korporat 

Wall Street 

Lobi 

Free Trade 

Protectionism 

Fair Trade vs Free Trade 

Neo-Liberal 

Imigran 

Conservatism 

Tea Party 

Alt-Right/Far Right 

 

Bab 14: Bernie Sanders 

Siapa Bernie Sanders? 

Pilihan Muslim di Amerika? 

Memang Popular 

Jiwa Sanders 

Sanders dan Korporat 

Lagi Berkenaan Sanders 

Sanders vs Clinton vs Trump 

Lawan Trump; Sanders yang Akan Menang? 

Pengalaman Sebagai Pentadbir 

Andaian yang Tidak Diketahui Benarnya 

 

Bab 15: Tindakan Kita 

Kuasa Rakyat 

Media Alternatif 

Democracy is Dead? 

Pendidikan 

Banjir Maklumat vs Katak Bawah Tempurung 

Dajal 

Anti Establishment dan Teori Konspirasi 

Muslim Sebagai Sebaik-Baik Umat 

Adakah Kita Bersedia? 

Bacaan Tambahan 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Siapakah robot? Siapakah manusia? Adakah kedua-duanya sudah menyatu? Atau bertukar jati diri?

Faril dan Rumia, saling menjaga antara satu sama lain. Ada kalanya emosi itu mati, tetapi ia bukan selamanya. Ada kalanya emosi itu juga artifisial, tapi apakah ia memadai?

Pada masa yang sama, Menusa, sejenis cyborg mencari persempadanan antara manusiawi dan robotik. Kerakusan manusia mahu hidup berkekalan dan juga penanaman sifat manusiawi pada mesin, membuatkan sempadan antara dua kewujudan itu bercelaru.

Rakus manusia meratah alam. Dahaga sang robot pada curahan emosi. Konspirasi berselirat mencari teguh dalam memurnikan erti sebuah eksistensi.

*

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Chiew Kok Yung, si pelajar samseng bermasalah yang terkenal di Sekolah Sri Bangsar. Dimasukkan ke kelas cemerlang, kononnya dengan harapan agar prestasi pelajarannya meningkat, disiplinnya bagus dan berubah.

Namun dia mula bosan. Kembali tidur di dalam kelas, tidak fokus dan mengganggu sesi belajar. Dia sengaja bersikap begitu kerana bencikan pelajar-pelajar pandai yang dianggap berlagak. Ketiadaan Medina pergi ke Korea, gadis yang sebelumnya banyak membantu dalam pelajaran membuatkan dia semakin tawar hati kekal berada di kelas tersebut.

Akhirnya samseng itu dipindahkan semula ke kelas corot. Sehinggalah dia mendapat tahu bahawa Medina akan kembali ke Sri Bangsar. Namun tanpa disangka, Medina kini kembali dengan kisah duka yang tidak disangka. Buatkan Chiew tekad mahu menjadi pelajar yang lebih baik. Biar Medina suka, biar gadis itu bangga dengannya.

Berjayakah samseng mereng kembali insaf membetulkan kesilapan lama? Ataupun akan terus-terusan membuatkan Cik Akademik pening kepala? Ketahui kisah persahabatan yang penuh humor, terselit tip cemerlang akademik yang berguna. Baca novel Cik Akademik LAWAN Samseng Insaf, jangan lupa baca buku pelajaran juga ya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Latihan matematik, kerja sekolah… semuanya sempurna! Sememangnya Fain pelajar terbaik, suka belajar sehingga duduk pun di kerusi paling hadapan di dalam kelas. Namun, siapa sangka gadis itu punya rahsia dalam hatinya.

Senyap-senyap Fain sebenarnya memendam perasaan terhadap rakan kelas bernama Alyas, jejaka kacak yang ceria. Namun berbeza dengan Fain... Alyas adalah pelajar pemalas, sering melepak di belakang kelas! Oleh sebab itu, Fain langsung tiada peluang mahu memandang si penyejuk mata. Jika mahu direnung, matanya rabun. Kalau mahu dijeling, nanti matanya juling! Hanya papan putih di hadapan menjadi wakil kepada wajah lelaki pujaan.

Masalah mula menjelma apabila guru mahu lakukan rombakan kelas yang mengasingkan pelajar cemerlang dan pelajar pemalas! Oh, retak seribu hati gadis itu apabila terpaksa menerima hakikat dirinya dan Alyas terpaksa berlainan kelas. Fain, perlu lakukan sesuatu sebelum segalanya terlambat! Dia sanggup lakukan perkara salah sehingga mendapat gelaran Hantu Kerusi Belakang!

Apakah yang telah dilakukan? Adakah cinta sanggup dikejar sehingga pelajaran tergendala? Bagaimana kesudahan kisah Fain dengan jejaka kerusi belakang? Bacalah novel ini, semoga berangan yang manis-manis ya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Jefri dan Syuib, dua pelajar senior yang suka mengusik. Habis budak-budak asrama jadi mangsa, cerita-cerita hantu disampaikan supaya semua orang menggigil lutut dan trauma. Seronok melihat ramai yang percaya, terhibur apabila kisah yang diceritera itu digeruni semua.

Cuti sekolah dibekukan untuk mereka yang bakal mengambil SPM. Jadi, Jefri dan Syuib merancang sesuatu yang nakal... menjadikan asrama seolah-olah benar-benar berhantu. Seterusnya dapatlah cuti daripada pihak sekolah! Namun perancangan itu gagal kerana tertangkap oleh warden dan telah dijatuhkan hukuman denda.

Anehnya, selepas itu secara tiba-tiba asrama digemparkan dengan kemunculan hantu putus kepala. Keadaan bertambah parah hingga merebak menjadi histeria. Hantu asrama nampaknya sudah benar-benar mengganas dan menjelma! Tetapi mengapa secara tiba-tiba? Apa penyebabnya? Apa paling penting... bagaimana mahu menyekat kemaraannya?

Ada pelajar menabur garam sekeliling katil. Kantin asrama turut kehabisan lada hitam yang dijadikan senjata. Ada yang fotostat buku Yaasin lalu ditampal di tepi-tepi tilam. Bagaimana cara sebenar mahu menyekat hantu syaitan? Bacalah HANTU ASRAMA, kisah seram yang kelakar... namun banyak pengajarannya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Shah Jahan, adalah antara pemerintah Empayar Mughal yang terbilang. Di medan perang, musuh menggeruni namanya, manakala sekutu pula sangat menghormatinya. Semasa kekuasaannya, Empayar Mughal berkembang dan mahsyur namanya ke seluruh dunia.

Semua itu tidak akan ada tanpa sokongan seorang perempuan  yang memberinya semangat untuk terus berjuang, dan menjadikannya semakin kuat pada ketika dugaan mendatang.

Perempuan itulah isterinya yang sangat dia cintai, sehingga diberikan gelaran Mumtaz. Apakan daya, takdir Tuhan tiada siapa yang dapat menghalangnya. Mumtaz meninggal dunia semasa melahirkan anak mereka yang keempat belas. 

Kerana cintanya yang begitu mendalam kepada Mumtaz, Shah Jahan pun membinakan satu monemun agung – Taj Mahal. Bukti indah sebuah cinta sejati.

Namun, tanpa Shah Jahan sedar, Taj Mahal itu jugalah yang akan menyebabkan Empayar Mughal bergoncang!

-

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Adakah jiwa dan pemikiran kita sering mengeluh dek kerana merasakan diri kita belum benar-benar bagus dalam apa juga perkara yang dilakukan? Persoalan ini bakal terjawab menerusi empat bahagian dalam buku First Things First ini:

1) Jam dan Kompas

2) Perkara Paling Utama adalah Memastikan Perkara Paling Utama adalah Perkara Paling Utama

3) Sinergi Saling Bergantung

4) Kuasa dan Ketenangan Hidup Berprinsip

Menerusi buku ini, kita tidak akan dibekalkan dengan jam, tetapi kompas. Ini kerana hala tuju kita jauh lebih penting daripada berapa laju perjalanan kita.

 

Pengantar Penterjemah

Pengenalan

Penghargaan

Bahagian 1 : Jam dan Kompas

Bahagian 2 : Perkara Paling Utama adalah Memastikan Perkara Paling Utama adalah Perkara Paling Utama

Bahagian 3 : Sinergi Saling Bergantung

Bahagian 4 : Kuasa dan Ketenangan Hidup Berprinsip

 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Terbaik dalam buku ini!
- Himpunan komik menarik dan terbaik karya Afiq & Nazry di Komik-M.100% berwarna!
- Mahu belajar melukis komik? Mahu tahu tip-tip mudah melukis komik? Mahu tahu alat yang digunakan untuk melukis? Mahu tahu bagaimana cara Afiq & Nazry menghasilkan komik? Buku ini ada jawapannya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Filsuf bukan nabi. Mereka tidak menerima wahyu mahupun terpelihara daripada dosa dan salah silap. Kaedah dan sumber ilmu mereka sering dikritik kerana selalunya dihadkan kepada hanya akal fikiran, pancaindera, dan kombinasi antara kedua-duanya.

Pun begitu idea-idea masih relevan setelah ratusan dan ribuan tahun hingga ke hari ini bersebabkan satu hal- bahawa mereka telah cuba menjawab persoalan yang sama yang manusia sekarang masih fikirkan semasa mandi, dalam kenderaan, atau pada tengah malam semasa menangisi imsomnia dan kesepian hidup.

Buku ini memuatkan kisah 25 filsuf Barat beserta idea-idea utama merekayang diolah secara riang dan ringkas. Bukan semua cerita mereka serius. Filsuf juga manusia, mereka punya zaman kanak-kanak, pernah melaukan perkara bodoh, ditinggalkan kekasih, dan bangun tidur pukul 11 pagi.

Buku ini jangan diberi baca dan jangan dibacakan kepada kanak-kanak kerana ditakuti nanti terangkat hijab kewujudan pada usia yang terlalu awal. Eloklah ia diperhati oleh orang-orang yang sedang meningkat dewasa yang fikiran mereka sudah cukup bersedia untuk mengintai celahan tembok kefanaan dan dinding ilusi kehidupan.

SOKRATES

Latar Belakang

Diangkat Nujum

Kebijaksanaan Sokrates

Kaedah Sokratik

Pendakwaan

 

PLATO

Latar Belakang

Pasangan yang Baik

Keindahan

Pembaharuan Masyarakat

Athens Perlukan Idola Baru

Memikirkan Semula Tentang Demokrasi

Doxa

Alegori Gua

Maksud Di Sebalik Alegori Gua

Kaedah Sokratik

Mengapa Tidak Berkonfrontasi?

Acuan

Teori Kewujudan Acuan

Tradisi Ilmu

 

SOFIS

Latar Belakang

Sifat Sofis

Protagoras

Gorgias, Thrasymachus, dan Kallikles

 

ARISTOTLE

Latar Belakang

Apakah yang Membuatkan Manusia Bahagia?

Apakah Tujuan Seni?

Katharsis

Apakah Kegunaan Kawan?

Bagaimana Idea Dapat Diketengahkan dalam Dunia yang Sibuk?

 

EPIKURUS

Latar Belakang

Hubungan Romantik

Duit

Cara-Cara Menjadi Gembira

Pengaruh Epikurus

 

STOICISME

Pendahuluan

Latar Belakang

Keresahan

Kemarahan

Perasaan Malang

Kehilangan Perspektif

Kematian Seneca

 

AUGUSTINE

Latar Belakang

Tentang Kesempurnaan Manusia

Tentang Aturan Sosial yang Adil

 

AQUINAS

Pengenalan

Latar Belakang

Peraturan Sekular dan Peraturan Ilahi

Konteks Idea Aquinas

 

MONTAIGNE

Latar Belakang

Kebongkakan Akal

Memperbaiki Tanggapan terhadap Normaliti

Mengiktiraf Had Intelek

Kebiasaan Kehidupan

Penutup

 

DESCARTES

Latar Belakang

Kepentingan Introspeksi

Kaedah Keraguan

Aku Berfikir, Maka Aku Ada

Bawa Bertenang dan Berfikir

Keghairahan Jiwa

 

LA ROCHEFOUCAULD

Latar Belakang

Aforisme

Cinta

La Rochefoucauld dalam Konteks Moden

 

PASCAL

Latar Belakang

Fikiran-Fikiran

Aforisme Pascal

Penghancuran Harapan

Pengakhiran Hidup

Optimisme dan Pesimisme dalam

Pemikiran Sekular dan Beragama

 

SPINOZA

Latar Belakang

Konsep Tuhan

Konsep Doa

Jenaka Georga Carlin tentang Doa

Pengkajian Alam

Pengusiran Spinoza

 

HUME

Latar Belakang

Perasaan dan Hujah Akal

Agama

Akal Budi

Etika

Rumusan

 

KANT

Latar Belakang

Karya-Karya Utama

Perintah Mutlak

Wacana Politik

Kritikan terhadap Penilaian

 

BURKE

Latar Belakang

Maksud Keluhuran

Keluhuran dalam Praktis Keagamaan

 

HEGEL

Latar belakang

Setiap Zaman ada Kebijaksanaan Masing-Masing

Belajarlah daripada Idea yang Tidak Disukai

Kemajuan adalah Bersemak dan Kotor

Seni Mempunyai Tujuan

Masyarakat Memerlukan Institusi-Institusi yang Baru

 

SCHOPENHAUER

Latar Belakang

Kemahuan-untuk-Hidup dan Perasaan Romantik

Projek Membuat Anak

Percanggahan Kemahuan-untuk-Hidup dan Cinta

Manusia dan Cencurut Hutan

Penyelesaian

Akhir Hayat

 

KIERKEGAARD

Latar Belakang

Cinta dan Perkahwinan

Keresahan dan Kegelisahan

Penyelesaian

 

NIETZSCHE

Latar Belakang

Mengakui Kecemburuan yang Dimiliki

Jangan Menjadi Kristian

Jangan Minum Arak

Tuhan sudah Mati”

Manusia Super

Ciri-Ciri Manusia Super

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

MAMA adalah pendidik terbaik,

Pendidik yang penyayang tetapi tegas,

Setinggi mana pelajaran MAMA,

Sesibuk mana kerjaya MAMA,

MAMA tetap sentiasa ada.

Perkongsian rutin seorang ibu, isteri, dan pelajar yang menyambung phD di UK selama tiga tahun setengah. Pelbagai info menarik negara UK yang dikongsi bersama termasuk pengalaman pahit manis bagi mendapatkan phD bersama keluarga tercinta yang sentiasa di sisi.

1.Luar Negara?
2.Keele University
3.Timbalan Dekan
4.Suami dan Anak-Anak
5.Umrah
6.Doa
7.Tiba di London
8.Aidilfitri di Perantauan
9.Lands End
10.Darah
11.X-Tray
12.Rezeki
13.Kuliah
14.Ramadhan
15.Ayam Halal
16.Demi Anak
17.Rumah Teres
18.Tetamu
19.Belajar di Rumah
20.Workstation
21.Facebook
22.UK Syurga Beli-Belah
23.Peluang
24.Joyfull of Life
25.Keluarga Datang Melawat
26.Cuti Bersalin
27.Rezeki Bayi
28.Hukum Badan
29.Empat Kali Induce

30.Survive
31.Viva
32.Disiplin
33.Trauma
34.Duduk UK Lagi?
35.Rindu
36.Hospital dan Klinik
37.Negara Kebajikan
38.Gelandangan
39.Buang Bayi
40.Tesis
41.Kolum di Berita Harian
42.Silaturahim
43.Salji Tebal
44.Senarai Panjang
45.Kereta Sendiri
46.Tanpa Periksa
47.Percuma
48.Akhlak
49.Hari Raya di UK
50.Ikhlas

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Dalam masa 30 tahun mengembara, Ibnu Battuta melengkapkan kembaranya ke Afrika Utara, Afrika Barat, Timur Tengah, Asia Selatan, Asia Tengah, Asia Tenggara (termasuk Melaka) dan juga China. 
Kembaranya bermula ketika Ibnu Battuta berusia 21 tahun semasa dia menunaikan haji ke Mekah. Selepas dari hari itu, dia langsung tidak pulang ke Morocco selama 24 tahun yang berikutnya. 
Inilah novel yang menceritakan dengan ringkas bagaimana kembara Ibnu Battuta akhirnya melahirkan 'Rihla' yang menjadi kajian di seluruh dunia.⁠⁠⁠⁠

Dalam masa 30 tahun mengembara, Ibnu Battuta melengkapkan kembaranya ke Afrika Utara, Afrika Barat, Timur Tengah, Asia Selatan, Asia Tengah, Asia Tenggara (termasuk Melaka) dan juga China. 
Kembaranya bermula ketika Ibnu Battuta berusia 21 tahun semasa dia menunaikan haji ke Mekah. Selepas dari hari itu, dia langsung tidak pulang ke Morocco selama 24 tahun yang berikutnya. 
Inilah novel yang menceritakan dengan ringkas bagaimana kembara Ibnu Battuta akhirnya melahirkan 'Rihla' yang menjadi kajian di seluruh dunia.⁠⁠⁠⁠

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Membongkar Hikmah Pengharaman Babi

“Banyak sekali perkara yang bermain di fikiran apabila membaca buku ini. Daripada isu mudarat lebih daripada khasiat, pengubahsuaian genetik, peranan kajian, kepada pelbagai lagi idea dan hikmah yang tersirat. Saya memang sarankan untuk anda baca!”
Yang Berhormat Hajjah Mumtaz Md Nawi
EXCO Kerajaan Negeri Kelantan
ADUN Demit


“Sebuah buku yang menarik kerana membincangkan perihal hukum haram haiwan babi dari sudut saintifik, khususnya kesan negatifnya kepada otak dan saraf. Kesan ini secara langsung menular ke bahagian jasad yang lain, oleh itu boleh memberi kesan negatif yang ketara kepada masyarakat. Ia patut dibaca oleh semua individu dalam usaha bagi menjadi ‘lebih bersih dan sihat’.”
Prof. Dr. Zamzuri Idris
Ketua Jabatan Neurosains USM
Consultant Neurosurgeon


“Perkataan BABI adalah satu perkataan yang sinonim dengan hal-hal yang jelik dalam komuniti Muslim. Sedangkan ia adalah sumber makanan utama bagi sesetengah komuniti bukan Islam. Pertembungan ini banyak mencetuskan persepsi negatif antara satu sama lain dan menyebabkan pengkelasan babi sebagai najis berat dalam Al-Quran dipandang serong. Inginkan hujah islamik dan saintifik pengharaman babi dalam Islam? Buku ini ada jawapannya!”
Dr. Zulkifli Mustapha
Pensyarah Neurosains USM
Bidang Kepakaran Comparative Neurosciences

BAB 1: Mengenali Babi

 • Babi Antara Haiwan yang Disebut dalam Al-Quran

 • Penamaan Babi

 • Taksonomi Babi

 • Pengenalan Fizikal Babi

 • Pengenalan Karakter Babi

 

BAB 2: Produk-Produk Berasaskan Babi

 • Produk-Produk Berasaskan Babi

 • Produk Makanan

 • Khasiat Babi

 • Antara Vitamin dan Nutrien yang Ada dalam Babi

 • Mineral dalam Daging Babi

 • Produk Sampingan daripada Babi

 • Produk daripada Lemak Babi

 • Produk daripada Kulit Babi

 • Produk daripada Bulu Babi

 • Produk daripada Gelatin Babi

 • Enzim Babi

 • Pandangan Islam terhadap Produk Babi

 

BAB 3: Pengharaman Babi dari Sudut Agama

 • Babi Menurut Pandangan Agama Islam

 • Babi Menurut Pandangan Agama Lain

 • Yahudi

 • Agama Kristian

 • Hikmah Pengharaman Babi

 

BAB 4: Hikmah Akhlak

 • Akhlak yang Luhur

 • Kepentingan Makanan yang Suci

 • Kajian Kesan Nutrisi ke atas Tingkah Laku

 • Hikmah Pengharaman Babi

 • Berpotensi Mewariskan Sifat Agresif kepada Manusia

 • Sifat Babi

 • Kecelaruan Neurokimia

 • Babi Menyebabkan Manusia Bersifat Kanibal

 • Babi Mendorong Kanibalisme

 • Kesan Kanibalisme kepada Manusia

 

BAB 5: Hikmah Pengharaman Babi dari Sudut Intelektual

 • Otak Anugerah Terhebat

 • Mengapa Babi Dikaitkan dengan Kerosakan Otak

 • Antara Faktor yang Mengaitkan Babi dengan Kerosakan Otak

 • Bukti Babi Penyebar TSE:

   

Bukti Pertama: Penyakit Babi Gila Berlaku Lebih Awal Berbanding Penyakit Lembu Gila

Bukti Kedua: Transmissible Spongiform Encephalopathy yang Berpunca daripada Babi Berpindah kepada Lembu dan Haiwan-Haiwan Lain Melalui Pemakanan Ofal

Bukti Ketiga: Transmissible Spongiform Encephalopathy padaManusia dan Haiwan Adalah Sama

 

 • Satu Lagi Bentuk Transmissible Spongiform EnsephalopathyVersi Manusia; Kuru

 • Kesimpulan

 

BAB 6: Hikmah Pengharaman Babi dari Sudut Seksual

 • Babi Menyebabkan Gangguan Neurotransmitter Monoamin yang Menyebabkan Tingkah Laku Anti Sosial dan Serangan Seksual

 • Arak

 • Memakan Babi Menyebabkan Pemakannya Mengalami Kerosakan Otak. Kerosakan Otak Menyebabkan Pesakit Bermasalah bagi MengawalFungsi Seksual

 • Babi Mengganggu Sistem GABA yang Menyebabkan KecelaruanPemikiran dan Fungsi Seksual

 • Kesimpulan

 

BAB 7: Hikmah Fizikal

Bahagian A: Babi dan Sebaran Penyakit

 • Mikrob-Mikrob dalam Babi

 • Cacing

 • Bakteria

 • Virus

 • Perhubungan Simbiosis Membentuk Keseimbangan Ekologi

 • Xenotransplan daripada Organ Babi

Bahagian B: Penyakit Fizikal Akibat Memakan Babi

 • Babi Mengandungi Banyak Toksik dan Racun

 • Babi Memberi Kesan kepada Pertumbuhan

 • Kesan Hormon Pertumbuhan kepada Manusia

 • Kesan Jangka Panjang Penggunaan Hormon Pertumbuhan

  Daging Babi Mengandungi Sulfur yang Tinggi

 • Komponen Sulfur Berada di Lokasi-Lokasi Berikut dalam Badan Manusia

  Babi Mengandungi Kuantiti Lemak yang Tinggi

 • Lemak Babi Tidak Sesuai dengan Biokimia Tubuh Manusia

  Babi Memberi Kesan kepada Sistem Imun Manusia

 • Darah Babi Tempat Berkumpulnya Kuman-Kuman

 

BAB 8: Hikmah Pengharaman Babi dari Sudut Ekonomi

 • Kesan Jangka Pendek Akibat Penternakan Babi Melalui Kes Penyakit Nipah

 • Kesan Ekonomi Jangka Panjang Penyakit Nipah

 • Kesan Ekonomi Persekitaran  

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Antologi komik superhero oleh artis-artis Komik-M:

1. Silat Boy oleh Ben Wong
2. Ultra Tuah oleh Bophairy
3. Wirawan Sebenar oleh Froggypapa
4. Superlang oleh Kaher
5. One Punchline Man oleh Froggypapa
6. Ka Cha oleh Ahmad Ezaddin
7. Detektif Yaya oleh Reja & Timie Zafira

Antologi komik superhero oleh artis-artis Komik-M:

1. Silat Boy oleh Ben Wong
2. Ultra Tuah oleh Bophairy
3. Wirawan Sebenar oleh Froggypapa
4. Superlang oleh Kaher
5. One Punchline Man oleh Froggypapa
6. Ka Cha oleh Ahmad Ezaddin
7. Detektif Yaya oleh Reja & Timie Zafira

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Himpunan komik tentang semangat cintakan negara oleh artis-artis Komik-M seperti:

1. Khalifah Merdeka oleh Azhar Abdullah

2. Untuk Inikah Perjuangan Kita Dahulu oleh Bophairy

3. Bendera Aku & Kau oleh Froggypapa

4. Bunga Kebangsaan Bunga Kebanggaan oleh Tan Teck Hwa

5. Roh Negaraku oleh Shahrul Akram

6. Semangat Harimau Malaya oleh Ben Wong 

Himpunan komik tentang semangat cintakan negara oleh artis-artis Komik-M seperti:

1. Khalifah Merdeka oleh Azhar Abdullah

2. Untuk Inikah Perjuangan Kita Dahulu oleh Bophairy

3. Bendera Aku & Kau oleh Froggypapa

4. Bunga Kebangsaan Bunga Kebanggaan oleh Tan Teck Hwa

5. Roh Negaraku oleh Shahrul Akram

6. Semangat Harimau Malaya oleh Ben Wong 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Kelab Misteri mendapat sekeping syiling emas dari seorang pengembara misteri, Alan yang menunjukkan lokasi Bandar El- Doremido. Di pulau dongeng itu, tersembunyi sebuah artifak kuasa yang sangat hebat. Alan bersama Kelab Misteri nekad untuk mencari harta karun dan artifak kuasa itu. Namun, Adu Du berjaya merampas syiling emas itu daripada mereka.

Apakah artifak kuasa itu? Berjayakah Yaya dan kawan-kawan mendapatkan artifak itu sebelum Adu Du? Siapa pula kumpulan alien yang memburu mereka? Pengembaraan Kelab Misteri ke Bandar El-Doremido bermula!

Bab 1: Syiling Emas Misteri

Bab 2: Helah Adu Du

Bab 3: Lelaki Misteri

Bab 4: Bandar Purba El-Doremido

Bab 5: Adu Du dan Probe

Bab 6: Alien Pemburu

Bab 7: Teka-Teki Menara Jam

Bab 8: Terperangkap

Bab 9: Artifak Kuasa

Bab 10: Bandar Tenggelam

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

"Ketahuilah, pada jasad itu terdapat segumpal daging. Sekiranya ia baik, maka baiklah seluruh jasadnya. Namun, sekiranya ia buruk, maka buruklah seluruh jasadnya. Ketahuilah, itu adalah hati." - Sahih Al-Bukhari

Kata Penerbit

Kata Pentahqiq

Biodata Penulis

Kata Pengantar

Pendahuluan


Bahagian Satu: Perihal Tujuh Anggota

Mata

Telinga

Lidah

Perut

Faraj

Tangan dan Kaki


Bahagian Dua: Qalbu (Jantung)

Pendahuluan

Tamak Terhadap Makanan

Tamak Dalam Berkata-Kata

Kemarahan

Sifat Dengki

Kedekut dan Sayang Harta

Bangga Diri

Cintakan Dunia

Besar Diri

Ujub

Riyak


Bahagian Tiga: Sifat Yang Dipuji

Pendahuluan

Taubat

Takut Kepada Allah

Zuhud

Sabar

Syukur

Ikhlas

Tawakal

Kasih Kepada Allah

Mengingati Mati


Penutup

GlosariKongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Théopraste Lupin dituduh membunuh Alfredo Santi, pembantu komposer termasyhur

SherlockHolmes dan Irene Adler berusaha membantu Lupin membongkar misteri pembunuhan itu. Pada masa yang sama, penyanyi opera terkenal, iaitu Ophelia Merridew telah hilang. Ketiga-tiga detektif itu berhadapan pula dengan halangan yang tidak disangka apabila bertembung dengan "syaitan" bertanda merah di Bethnal Green.

Berjayakah detektif muda itu membongkar serangkaian misteri babak terakhir opera?

Bab 1 Hari yang Panjang

Bab 2 Seperti Panahan Petir

Bab 3 Kereta Api Biru

Bab 4 Pertemuan yang Menjengkelkan

Bab 5 Ophelia yang Hebat

Bab 6 Di Tengah-Tengah Bandar

Bab 7 Mimpi dan Kejutan

Bab 8 Kebenaran yang Tersembunyi

Bab 9 Seni Bergosip

Bab 10 Perangkap

Bab 11 Pesaing

Bab 12 Berita dari Jalanan

Bab 13 Raja Teka-Teki

Bab 14 Benang Masa Lalu

Bab 15 Berjalan dalam Kabus

Bab 16 Penjahat di Bethnal Green

Bab 17 Secebis Kain Sutera Merah

Bab 18 Keajaiban Sebuah Teater

Bab 19 Kegelapan di Sebalik Tirai

Bab 20 Kostum Penjahat

Bab 21 Seperti Bermimpi

Bab 22 Secawan Koko Panas Terakhir

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Qaseh dan Wani berkongsi minat yang sama, iaitu menari sehinggalah mereka terpilih menjadi ahli tari Kelab Cempaka Sari.


Kerana keunikan tarian mereka, Permaisuri Ratna Sari menjemput mereka mengadakan persembahan tarian di London. Tuanku Permaisuri juga menghadiahkan cucuk sanggul istimewa dan wajib dipakai ketika persembahan di London nanti.
Namun, tiba-tiba cucuk sanggul itu hilang. Qaseh dan yang lain-lain mula panik. Tanpa cucuk sanggul itu, mereka tidak boleh membuat persembahan di London dan Tuanku Permaisuri juga akan murka.

Berjayakah Qaseh dan Wani menjumpai semula cucuk sanggul itu?
Siapa sebenarnya yang mengambil cucuk sanggul itu?

Bab 1: Balqis

Bab 2: Persembahan

Bab 3: Cemburu 

Bab 4: Istana 

Bab 5: Hilang 

Bab 6: Kebenaran

Bab 7: Beli 

Bab 8: Bermula

Bab 9: Hari Terakhir 

Bab 10: London

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Certot #3: Ayahku Superhero menghimpunkan beberapa cerita menarik bertemakan superhero daripada penulis Tunas Super Storymorie. Khas untuk bacaan kanak-kanak!

Cerita 1: Terima kasih Ayah atas Segalanya

Cerita 2: Iron Man itu Ayahku

Cerita 3: Keris Taming Sari Ayah 

Cerita 4: Ayahanda 

Cerita 5: Princess of Persia 

Cerita 6: Selamat Tinggal, Papa 

Cerita 7: Surat daripada Ayah 

Cerita 8: Tuan Azmi Mikael 

Cerita 9: Maafkan Saya, Ayah 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Amrina tiada pesona. Parasnya tidak jelita, tona kulit tidak sekata... malah tubuh sedikit gempal juga. Berkawan baik pula dengan geng kaca mata yang skema. Pakej tidak menarik ini buatkan dirinya halimunan di Sekolah Sri Bangsar.

Diam-diam, Amrina menaruh hati kepada Zul Irfan... jaguh seni lukis sekolah. Segala perasaan dipendam, ia menjadi rahsia paling dalam. Bimbang dikatakan mengada-ngada... yalah, Zul Irfan itu kacak bergaya. Dirinya pula bagaikan lumut yang melukut di tepi tangga. Manalah setaraf dan serasi bersama.

Suatu hari, rakan-rakan Amrina menemui buku Resipi Mencari Cinta. Ia sarat dengan tip merebut hati jejaka. Amrina memperolok-olokkan buku tersebut, namun jauh dalam sudut hatinya... teringin ikut segala tip yang dikisahkan!Lalu bermulalah misi... malangnya lain yang dirancang, lain yang terjadi. 

Cubaan mencantikkan diri bertukar menjadi tragedi. Paling memalukan, akibat terlalu ingin menarik perhatian si jejaka idaman, dirinya dimalukan di hadapan warga Sri Bangsar.
Adakah Amrina akan serik mengejar cinta? Mungkinkah semua perasaan akan kekal rahsia? Berjayakah jejaka idaman ditakluki hatinya? Temui jawapannya dalam CINTA SECRET ADMIRER!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Buku ini mengandungi pelbagai kisah dan pengalaman hidup orang-orang tertentu yang menempuh masalah.

Ia sesuai dijadikan perbandingan  dan panduan hidup untuk setiap insan, kerana setiap peristiwa itu mencerminkan 

naik turun kehidupan manusia  yang penuh suka duka, tangis dan tawa.

 

 Antara kandungan menarik buku ini adalah: 

Kehidupan Batin dari Orang Besar

Babeek dan Fakir Hindi

Korban

Anak Gembala yang Malang

Imam yang Adil

jabatan Prisik Zaman Dahulukala

Abu Musum Al-Khurasani

Harun Al-Rasyid dengan Fudhail bin Ayyadh

Usamah bin Zaid (Jeneral Muda)

Rasulullah Sebagai Seorang Diplomat 

Kehidupan Batin dari Orang Besar

Babeek dan Fakir Hindi

Nota Penerbit

Pendahuluan

Korban

Anak Gembala yang Malang

Imam yang Adil

jabatan Prisik Zaman Dahulukala

Abu Musum Al-Khurasani

Harun Al-Rasyid dengan Fudhail bin Ayyadh

Usamah bin Zaid (Jeneral Muda)

Rasulullah Sebagai Seorang Diplomat 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Tasfsir Al-Azhar adalah hasil karya terbesar ulama agung nusantara, Profesor Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah, ataupun lebih dikenali sebagai HAMKA.

HAMKA telah menggunakan beberapa metode dalam penyusunan tafsir ini, antaranya metode tahlili (analisis), tafsir Al-Quran dengan Al-Quran, tafsir Al-Quran dengan hadith, tafsir Al-Quran dengan pendapat sahabat dan tabi'in, dan tafsir Al-Quran dengan tafsir muktabar yang lain.

Di samping itu, beliau juga mentafsirkan Al-Quran dengan syair, dan menganalisis dengan kemampuan sendiri dengan pendekatan meraikan kepelbagaian mazhab. 

Tafsir Al-Azhar menitikberatkan penjelasan ayat-ayat Al-Quran dengan ungkapan yang teliti, menjelaskan makna-makna yang dimaksudkan dengan bahasa yang indah dan menarik, dan menghubungkan ayat dengan realiti sosiobudaya masyarakat nusantara.

Ia turut diperkaya dengan pendekatan sejarah, sosiologi, tasawuf, ilmu kalam, sastera, dan psikologi.

 

Pendahuluan _____________________________________
Pengantar Juzuk 30 
Surah An-Naba’ ____________________________________
Berita yang Besar! 
Alangkah Hebatnya Penciptaan Allah 
Hari Keputusan 
Penderitaan dalam Neraka Jahannam 
Nikmat Syurga bagi yang Bertakwa 
Surah An-Nazi`aat________________________________ 
Bila Kiamat Datang 
Sedikit Peringatan tentang Musa 
Hal-Ehwal Hari Kiamat 
Surah `Abasa _____________________________________ 
Itab yang Merupakan Cinta 
Peringatan! 
Insan yang Melupakan Asalnya 
Rezeki Manusia 
Peristiwa di Hari Kiamat 
Surah At-Takwiir ________________________________
Apabila dan Apabila 
Sumpah 
Surah Al-Infithaar _______________________________
Sikap Manusia 
Yang Berbakti dan yang Derhaka
Surah Al-Muthaffifiin _________________________ 
Penimbang Yang Curang 
Jalan Curang Jangan Ditempuh 
Nikmat di Syurga 
Surah Al-Insyiqaaq ____________________________ 
Kehancuran 
Kamu akan Menemui Allah 
Surah Al-Buruuj ________________________________ 
Cerita dan Peristiwa 
Tentera-tentera
Surah Ath-Thaariq _____________________________ 
Bintang Thariq 
Semua Dipelihara 
Renungkanlah dari mana Asalmu 
Surah Al-A`laa ___________________________________ 
Ucapan Kesucian bagi Allah 
Kelebihan Surah Ini 
Surah Al-Ghaasyiyah ____________________________ 
Wajah yang Berseri-seri 
Renungkanlah! 
Surah Al-Fajr ____________________________________ 
Cuba Perhatikan! 
Kalau Iman Tak Ada
Insafilah! 
Surah Al-Balad __________________________________ 
Surah Asy-Syams _________________________________ 
Surah Al-Lail ____________________________________ 
Surah Adh-Dhuhaa _____________________________ 
Surah Al-Insyiraah _____________________________ 
Surah At-Tiin____________________________________ 
Surah Al-`Alaq _________________________________ 
Surah Al-Qadr 
 
Surah Al-Bayyinah ______________________________ 
Surah Az-Zalzalah ______________________________ 
Beberapa Kemungkinan Dunia Musnah 
Surah Al-`Adiyat ________________________________ 
Kepentingan Kuda di Medan Perang 
Surah Al-Qaari`ah ______________________________ 
Surah At-Takaatsur _____________________________ 
Surah Al-`Ashr __________________________________ 
Surah Al-Humazah ______________________________ 
Surah Al-Fiil _____________________________________ 
Surah Quraisy ___________________________________ 
Surah Al-Maa`uun _______________________________ 
Surah Al-Kautsar _______________________________ 
Surah Al-Kaafiruun ____________________________ 
Pelengkap 
Surah An-Nashr _________________________________ 
Surah Al-Lahab __________________________________ 
Surah Al-Ikhlaash ______________________________ 
Surah Al-Falaq _________________________________ 
Benarkah Nabi Muhammad S.a.w. Pernah Kena Sihir? 
Surah An-Naas __________________________________ 
Bibliografi_______________________________________ 

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Anak patung, mainan popular. Rambut dibelai, bajunya boleh ditukar-tukar. Diajak bermain, mandi dan tidur. Namun alangkah ngerinya apabila tiba-tiba anak patung boleh bergerak sendiri, bercakap dan terbang ke sana sini!

Itulah yang berlaku pada seorang remaja. Segala keanehan bermula setelah mainan itu tertinggal di rumah seorang bomoh patah. Kaka Zalikha yang cabul mulutnya... mempersoalkan tentang keberkesanan urutan, malah berkeras mengatakan hospital adalah alternatif terbaik. Bukan si bomoh patah!

Sejak insiden itu, ahli keluarganya mula berubah. Pelik! Tidak mahu makan, mata memerah lebam, cepat marah dan asyik mencakar-cakar. Mereka seolah-olah dirasuk jin jahat yang mendominasi tubuh badan. Maka apa yang mampu Zalikha lakukan hanyalah berkurung sendirian. Namun dia terlupa ada anak patung... betul-betul di dalam biliknya!

Patung itu turut dirasuk, bercakap dengan bibir plastik berkeriut. Ketawa menyeramkan, buat Zalikha lemah lutut. Paling menakutkan, patung itu menghempap dirinya agar kaku tidak mampu bergerak. Patung itu mahu mencederakannya!

Pada kala segala yang buruk bertimpa-timpa, apakah ada yang mampu menyelamatkan Zalikha? Bacalah novel seram Rasukan Anak Patung... jangan baca sebelah anak patung ya!

Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

 1. Kulit buku
 2. Isi kandungan/jalan cerita
 3. Bahasa

« Jangan lupa untuk beri bintang!

Daripada penterjemah:

 

Setelah cetakan pertama, beberapa penuntut ilmu di Mesir meminta supaya edisi terjemahan Syamail Muhammadiyah ini dicetak lagi. Dengan rasa rendah diri, kami memenuhi permintaan itu. Lalu kami melakukan beberapa penambahan dan perbaikan, supaya terjemahan Asy-Syamail Al-Muhammadiyah ini dapat lebih autentik dan lebih mudah.

Setelah kepada Allah dan Rasul-Nya, kami bersyukur dan berterima kasih tiada terhingga kepada para syeikh atau guru kami; rujukan duduk mendengar hadis. Melalui mereka, kami mendengar dan memahami hadis Baginda Rasulullâh SAW.

Mereka itu di antaranya:

 • Al-Muhaddith Syeikh Dr. Mahmud Said Muhammad Mamduh.
 • Syeikh Muhammad Amin al-Harari al-Buwaithi.
 • Syeikh Hamid Alkaf al-Makki (Khalifah Syeikh Yasin di Mekkah)
 • Syeikh Dr. Ahmad Shâdiq (Beliau bersama Syeikh Thantawi (Grand Syeikh al-Azhar 1996-2010), Syeikh Sayyid Sabiq (Fiqhu s-Sunnah), dan Syeikh Muhammad Bakr ismail (pengarang al-Fiqh al-Wadhih); mereka berguru kepada Syeikh Mahmud Syaltut (Grand Syeikh al-Azhar 1958-1963).
 • Syeikh Prof. Dr, Nashr Farid Washil
 • Syeikh Prof. Dr, Ali Jum'ah
 • Syeikh Prof. Dr. Ali as-Salûs
 • Syeikh Dr. Shabri Abdur Ra`ûf
 • Syeikh Dr. Ahmad Yusri
 • Syeikh Dr. Abdurrahman al-'Adawiy
 • Syeikh Ibrahim Abdul Ba'its al-Kattani
 • Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari
 • Mereka inilah yang wajahnya melintas dalam pikiran dan idea kami ketika mengusahakan edisi terjemahan ini. Semoga Allah menempatkan mereka di tempat mulia di sisi Allah SWT; allâhumma âmîn.

  Sungguh, ketika proses terjemahan ini menapak pada bab akhir: Bab Kewafatan Rasulullah, rasa gembira kerana amal ini akan selesai langsung berganti perasaan sedih dan haru. Kesedihan yang begitu hebat; seakan-akan saat itu Rasulullah baru sahaja wafat.

  "Wulida l-Hudâ; sang Petunjuk telah lahir." Mari memperbanyakkan selawat dan salam kepada Baginda S.A.W, serta menghidupkan sunnah-sunnahnya, semoga kita dikumpulkan bersama Baginda dan orang-orang pilihan-Nya, allâhumma âmîn. Wahai Rasulullâh, aku merindukanmu.

  Kaherah, Rabi'ul Awwal 1431 H.

  al-faqir ilâ 'afwi wa rahmati Rabbihî

  Muhammad Masnur Hamzah

  1 Fizikal Rasulullah
  2 Khatam: Tanda Kenabian Rasulullah
  3 Rambut Rasulullah
  4 Cara Rasulullah Merapikan Rambut
  5 Uban Rasulullah
  6 Semir Rambut Rasulullah
  7 Celak Mata Rasulullah
  8 Pakaian Rasulullah
  9 ‘Isy Rasulullah
  10 Kasut Rasulullah
  11 Sandal Rasulullah
  12 Cincin Rasulullah
  13 Cara Rasulullah Memakai Cincin
  14 Pedang Rasulullah
  15 Baju Besi Rasulullah
  16 Topi Besi Rasulullah Ketika Perang
  17 Serban Rasulullah
  18 Kain Sarung Rasulullah
  19 Cara Rasulullah Berjalan
  20 Kain Penutup Kepala
  21 Cara Rasulullah Duduk
  22 Tempat Rasulullah Bersandar
  23 Cara Rasulullah Bersandar
  24 Cara Rasulullah Makan
  25 Jenis Roti yang Dimakan Rasulullah
  26 Lauk yang Dimakan Rasulullah
  27 Wuduk Rasulullah
  28 Doa Rasulullah Sebelum dan Sesudah Makan
  29 Cawan Minum Rasulullah
  30 Buah-Buahan yang Dimakan Rasulullah
  31 Minuman Rasulullah
  32 Cara Rasulullah Minum
  33 Wangian Rasulullah
  34 Cara Rasulullah Berbicara
  35 Cara Rasulullah Tertawa
  36 Cara Rasulullah Bergurau
  37 Syair Rasulullah
  38 Bual Bicara Rasulullah
  39 Cara Tidur Rasulullah
  40 Ibadah Rasulullah
  41 Solat Dhuha Rasulullah
  42 Solat Sunat Rasulullah di Rumah
  43 Puasa Rasulullah
  44 Cara Rasulullah Membaca Quran
  45 Tangisan Rasulullah
  46 Tempat Tidur Rasulullah
  47 Sifat Tawaduk Rasulullah
  48 Akhlak Rasulullah
  49 Sifat Malu Rasulullah
  50 Berbekam
  51 Nama-Nama Rasulullah
  52 Kehidupan Rasulullah
  53 Usia Rasulullah
  54 Kewafatan Rasulullah
  55 Harta Warisan Rasulullah
  56 Melihat Rasulullah dalam Tidur

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

   

  Seringkali kita membicarakan orang yang kita cintai atau hormati dan telah berpisah dengan kita. Kita ingat segala kebaikannya dan tidak ketinggalan juga kita membicarakan kelemahannya. Perangainya halus, hatinya suci, sikapnya jujur, perkataannya teratur, dan budinya mulia.
  Semuanya itu, iaitu budi, akal, pergaulan, kesehatan, dan pengetahuan, berkumpul menjadi satu pada satu orang. Kumpulan itulah yang membentuk suatu peribadi. Lemah ataupun kuat, lebih ataupun kurang dari segala yang disebutkan itu menyebabkan lemah ataupun kuat, lebih ataupun kurangnya peribadi. Itulah yang menentukan mutu seseorang.

   

  Bab Satu

  Peribadi

  Harga Seseorang Adalah Peribadinya

  Penertian Peribadi

  Peribadi Tidak Berkembang keranan Tekanan

  Peribadi Bangsa dan Peribadi Individu

   

  Bab Dua

  Yang Munculkan Peribadi

  Daya Tarik

  Cerdik

  Kecerdikan Perdana Menteri Perancis, Arstide Briand

  Mr. Lioyd George, Perdana Menteri Inggeris

  Almarhum Haji A. Salim

  Menimbang Rasa

  Berani

  Bijaksana

  Baik Pandangan

  Tahu Diri

  Kesihatan Tubuh

  Bijak dalam Bicara

  Percaya kepada Diri Sendiri

   

  Bab Tiga

  Pertalian jasmani dan Rohani

  Melancholic

  Otak, Darah, Perut, dan Alat Kelamin Menentukan Peribadi

   

  Bab Empat

  Peribadi Bangsa

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Ada beberapa perkara yang menjadi persoalan:

   

  1. Mengapa dalam agama Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. terdapat kisah-kisah nabi terdahulu? Apa kaitan Baginda dengan nabi-nabi terdahulu?

  2. Nabi Muhammad s.a.w. adalah berbangsa Arab, namun kenapa Al-Quran harus bercakap mengenai bangsa lain terutama sekali bangsa Yahudi?

  3. Mengapa Al-Quran mengakui kitab-kitab terdahulu, malah terdapat banyak persamaan hukum di dalamnya?

  4. Bagaimana Nabi Muhammad s.a.w. tahu mengenai kisah para nabi bangsa Yahudi, sedangkan dalam sejarah hidup Baginda tidak pernah belajar mengenai agama Yahudi dan tidak pernah membaca Taurat dan Injil?

   

  Jawapan kepada empat soalan ini hanyalah satu. Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. adalah agama yang telah dibawa oleh nabi-nabi terdahulu, yang diturunkan melalui wahyu oleh Tuhan yang satu. Sekiranya Nabi Muhammad s.a.w. itu membawa agama baru, sudah tidak ada kepentingan baginya untuk menceritakan kisah nabi terdahulu dan tidak perlu mengakui bahawa kitab Taurat dan Injil itu adalah kitab yang diturunkan oleh Tuhan. Sekiranya agama Islam ini tidak ada kaitan dengan nabi terdahulu, Baginda tidak perlu bersusah payah untuk mengkhabarkan mengenai orang Yahudi, Nasrani, Sabien, dan Majusi kerana Baginda berbangsa Arab, manakala kesemua kelompok itu bukanlah daripada kalangan bangsa Arab.

  PENGENALAN

   

  BAHAGIAN 1: MANUSIA DAN AGAMA

   

  Bab 1: Asal-Usul Agama

  -Manusia terpilih setiap zaman

  -Membersih salah faham kronologi Islam

  -Hanya satu agama langit!

  -Evolusi agama langit

   

  Bab 2: Faktor Penyimpangan Agama

  -Bid’ah Melahirkan agama-agama

  -Satu-satunya nabi yang melarang bid’ah

  -Hikmah

  -Ideologi yang mengubah sejarah

  -Liberalisme

  -Idea semua agama berasal daripada Allah

   

  Bab 3: Prinsip Islam

  -Kewajipan umat Islam

  -Ayat Tauhid

  -Ayat Solat

  -Ayat Zakat

  -Ayat Puasa

  -Ayat Haji

   

  BAHAGIAN 2: SEMUA AGAMA BERASAL DARIPADA ISLAM

   

  Bab 4: Agama Yahudi Berasal Daripada Islam

  -Yahudi dan Yahuda

  -Nabi-Nabi Bani Israel

  -Kitab Agama Yahudi

  -Ayat Tauhid dalam Taurat

  -Nabi terakhir dalam perjanjian lama

  -Perayaan Yom Kippur dan anjuran nabi Muhammad

  -Pandangan Professor Moshe Sharon

   

  Bab 5: Agama Kristian Berasal Daripada Islam

  -Sejarah Jesus

  -Ajaran dan Mukjizat Jesus

  -Perjuangan Jesus

  -Kitab Injil

  -Himpunan Kitab Bible

  -Tauhid dalam Injil

  -Nabi Muhammad dalam Perjanjian Baru

  -Kisah Raja Najashi

  -Agama Islam yang diseleweng

  -Islam Dibangkitkan Semula Pada Zaman Nabi Muhammad

  -Nabi Muhammad Nabi Terakhir

  -Al-Quran adalah kitab terakhir

  -Islam agama para nabi

  -Misi Tauhid

  -Berpegang kepada Islam

   

  Bab 6: Agama Hindu Berasal Daripada Islam

  -Aryan dan Kesan Dakwah Nabi Ibrahim

  -Kitab suci agama Hindu

  -Tauhid Veda

  -Tuhan Brahma itu Ibrahim a.s?

  -Sungai Sarah & Sungai Hajar

  -Ka’bah dalam Veda

  -Konsep Rasul dalam Hinduisme

  -Nabi Muhammad dalam kitab Hindu

  -Ayat ramalan kedatangan nabi Muhammad dalam kitab Hindu

  -Kesimpulan

   

  Bab 7: Agama Buddha Berasal Daripada Islam

  -Sejarah Sidhrata Gautama Buddha

  -Anutan Buddha

  -Agama Buddha tidak memperkenalkan Tuhan?

  -Tuhan Maha Esa

  -Muhammad Dalam Agama Buddha

  -Benarkah Sidhrata Gautama Buddha seorang Nabi?

  -Nabi Zulkifli?

  -Ajaran Buddha diseleweng

   

  Bab 8: Agama Zoroaster Berasal Daripada Islam

  -Latar Belakang Kemunculannya

  -Konsep Ketuhanan

  -Konsep Malaikat

  -Konsep Kepercayaan hari akhirat

  -Zoroaster dan Ibrahim

  -Genesis dalam Avesta

  -Muhammad Dalam Zoroaster

  -Koresh Agung dan para nabi Yahudi

  -Wahyu Islam yang telah diseleweng

   

  Bab 9: Agama Sabean Berasal Daripada Islam

  -Kitab Suci

  -Konsep Nabi-nabi

  -Konsep Ketuhanan

  -Ibadah

  -Agama Tauhid yang diseleweng

   

  Bab 10: Agama Sikh Berasal Daripada Islam

  -Guru Nanak Dev

  -Muslimkah Nanak?

  -Wujudnya Agama Sikh

   

  Bab 11: Agama Baha’i Berasal Daripada Islam

  -Aqidah dan Ajaran

  -Penyelewengan daripada agama Islam

   

  BAB 12: Agama non-Wahyu

  -Polemik yang memerlukan bukti

  -Nabi-nabi dari tamadun China?

  -Taoisme

  -Konfusianisme

  -Firaun Akhenaten seorang nabi?

  -Socrates nabi dari Yunani?

   

  PENUTUP

   

  BIBLIOGRAFI

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

   

  Malcolm X dilahirkan pada tahun 1954 di Omaha, Nebraska. Bapanya, Earl Little, adalah seorang reverend yang berceramah untuk memperjuangkan hak orang kulit hitam. Oleh kerana ucapan bapanya sering berunsurkan subversif, keluarga Malcolm diserang oleh kumpulan 'white supremacist' Ku Klux Klan dan The Black Legion yang membakar rumah keluarga mereka. 
  Selepas berpindah ke Michigan, bapanya mati dibunuh dan ibunya pula menjadi gila. Malcolm dan adik-beradiknya seramai lapan orang dipisahkan dan diletakkan di bawah keluarga angkat. Malcolmdibawa untuk bersekolah di Mason di bawah penjagaan keluarga Swerlin.

  Malcolm adalah satu-satunya pelajar berkulit hitam di Mason Junior High School. Dia diskriminasi oleh gurunya sendiri apabila gurunya mahukan dia menjadi seorang tukang kayu daripada cita-citanya yang mahu menjadi seorang peguam. Semua itu kerana warna kulitnya yang berbeza. Apabila memasuki gred kelapan, Malcolm berhenti sekolah untuk tinggal bersama kakak angkatnya, Ella di Boston. 
  Selepas bekerja sebagai penggilap kasut di Boston, Malcolm berpindah ke kawasan Harlem di New York untuk menjual marijuana. Selepas diekori polis narkotik, dia menukar karier menjadi perompak. 

  Nasibnya tidak baik apabila dicekup polis pada tahun 1946 kerana memiliki jam curi. Pada usia 20 tahun, dia dimasukkan ke Charlestown State Prison dengan hukuman penjara sepuluh tahun. Sedangkan tempoh biasa untuk hukuman merompak adalah dua tahun sahaja. Dia mengalami diskriminasi sistem kehakiman hanya kerana kulitnya yang hitam. Di dalam penjara, Malcolm berjumpa dengan rakan banduan, Bimbi. Bimbi menyebabkan Malcolm kembali mempelajari bahasa Inggeris dan membaca buku. Di dalam penjara, Malcolm yang buta huruf belajar menulis, menghafal kamus, dan mempelajari sejarah keturunan orang kulit hitam. 
  Adik-beradiknya sering datang melawat. Satu hari, mereka mengajaknya untuk tidak merokok dan makan babi. Lama-kelamaan,  Malcolm mendapat tahu keluarganya sudah memeluk agama Islam di bawah seorang lelaki yang bernama Elijah Muhammad melalui pertubuhan Nation of Islam. 
  Selepas keluar penjara pada tahun 1952 melalui jaminan parol, Malcolm tinggal bersama abangnya di Detroit dan bekerja sebagai jurujual perabot. Pada masa lapang, dia menyertai pergerakan Nation of Islam dan dilantik menjadi pembantu minister pada musim panas tahun 1953. 
  Malcolm menjadi figura penting yang memperjuangkan hak asasi orang kulit hitam di Amerika melalui siri ceramah dan juga pengelibatannya dalam Nation of Islam. 

  Sokongan orang kulit hitam kepadanya menyebabkan Malcolm mengeluarkan seruan yang keras dan pihak berkuasa memandang perkara itu sebagai satu ancaman. Malcolm menjadi orang kedua paling penting dalam Nation of Islam selepas Elijah Muhammad menerusi kemahiran berpidato dan hujahnya yang lantang. Malcolm berjaya menginspirasikan seorang peninju, Cassius Clay atau lebih dikenali sebagai Muhammad Ali untuk menyertai Nation of Islam. 
  Pada tahun 1964, Malcolm meninggalkan Nation of Islam kerana isu kepimpinan dengan Elijah Muhammad. Dia pergi menunaikan haji di Mekah. Melihat bagaimana agama Islam boleh menyatukan penganut yang berbilang kaum dan bangsa, menghimpunkan warna kulit yang berbeza dalam satu perhimpunan yang besar membuatkannya tertarik. Dia melihat Islam sebagai satu cara untuk menghapuskan prejudis perkauman. 

  Selepas menunaikan haji, Malcolm melawat negara-negara Arab dan pulang ke tanah asalnya di beberapa buah negara Afrika. 

  Selepas kembali ke Amerika, Malcolm menggunakan nama Malik el-Shabazz dan mengakui dirinya sebagai seorang Sunni Muslim. Sejak dari hari itu, dia mendapat ugutan daripada Nation of Islam. 

  Pada tahun 1965, Malcolm mati dibunuh oleh tembakan shotgun ketika menghadiri satu rali di Manhattan. Jenazahnya dikebumikan di New York. 

  Sehingga ke hari ini, Malcolm X dikenali sebagai salah seorang sosok orang kulit hitam yang paling penting kerana sumbangannya memperjuangkan hak asasi dan menghapuskan penindasan masyarakat kulit hitam di Amerika. 

  --

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Menikmati hidangan enak ketika orang lain mengikut perut bukan lagi sesuatu yang mustahil. Ini bukan buku motivasi. Ia adalah buku resipi yang dapat memberi motivasi kepada sesiapa yang menghadapi masalah 'poket kering'. Tanpa mengira masalah itu berpunca daripada apa, resipi dalam buku ini dapat memberikan senyuman kepada pembaca sama ada yang masih bujang ataupun yang sudah berkeluarga.

  Taucu Ikan Bilis
  Nasi Goreng Telur
  Nasi Goreng Kerabu
  Burger Telur
  Sup Jagung Ayam Berkrim
  Mi Sup Ikan Tamban 
  Tauhu Masak Masam Manis
  Nasi Cendawan Berempah
  Kurma Telur
  Mini Murtabak Kentang
  Ikan Goreng dengan Kerabu Nanas
  Sup Miso bersama Tauhu Putih
  Nasi Goreng Labu
  Gulai Petai Cili Padi
  Ikan Bilis Tempe Masak Taucu
  Telur Dadar dengan Kacang Panjang
  Telur Kukus
  Gulai Lemak Putih dengan Fucuk dan Suun 

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Cinta biar sampai syurga, jangan tersekat hanya sekadar nikmat dunia.

   

  Pabila berkasih, kita mahu sehidup semati. Tapi terkadang, kita lupa, hidup ini tidak berhenti di sini. 

  Sehidup semati di dunia, biar nanti hidup balik, dan bersama-sama di syurga.

  Mahu kejar syurga, bekalnya ilmu agama.

   

  ----------------------------------------------------

  Ustaz, bagaimana kita bezakan darah wanita?”

  Ustaz, boleh solat sunat kalau belum qadha solat fardhu?”

  Ustaz, bila pula lelaki dilaknat?”

  Ustaz, bolehkah mangsa rogol pulihkan daranya?”

   

  Mahu tahu cukup atau tidak bekal, sekurang-kurangnya terjawab soalan di atas ini.

  ----------------------------------------------------

  BAHAGIAN SATU: ISU IBADAH DALAM KELUARGA

  • Adab dan Tatacara Buang Air

  • Perbezaan Pendapat Fuqaha Tentang Darah yang Keluar Ketika Hamil

  • Status Keputihan yang Keluar dari Faraj Wanita

  • Larangan ketika Haid dan Beberapa Kelonggaran

  • Memberi Al-Quran dan Terjemahannya kepada Rakan Bukan Islam bagi Mengajaknya kepada Islam dan Hukum Orang Bukan Islam Membaca dan Mentafsirkan Ayat Al-Quran

  • Panduan Pengurusan Uri

  • Mahu Qadha Solat Fardu yang Ditinggalkan dan Keharusan Menunaikan Solat Sunat Sebelum Selesai Qadha Solat Fardu

  • Wakaf yang sudah Kusam dan Pahala Sedekah

  • Kekeliruan Berkenaan Zakat Fitrah dan Cara Mengeluarkannya

  • Golongan yang Diberikan Rukhsah bagi Meninggalkan Puasa Ramadhan

  • Hukum Memulihkan Dara

  • Mengira Tempoh Haid Berdasarkan Kriteria Darah, Bukan Kiraan Hari

  • Menggunakan Ubat Penahan Haid bagi Menunaikan Haji

  • Hukum Bersetubuh dengan Wanita Istihadhah

  • Taharah untuk Perempuan Istihadhah

  • Tatacara Membasuh Pakaian yang Terkena Darah Haid Menggunakan Mesin Basuh

   

  BAHAGIAN DUA: ISU IBADAH VS ADAT

  • Hukum Membaca dan Mengkhatamkan Al-Quran

  • Perbezaan Pandangan dalam Majlis Berendoi

  • Keharusan Bermaafan pada Hari Raya

  • Menggunakan Pelaris dan Pendinding dalam Perniagaan

  • Tegahan Bermain Mercun dan Bunga Api

  • Pikat Hati Ibu Mentua dengan Hikmah dan Tolak Ansur

  • Hukum Mempercayai dan Mengamalkan Sihir

   

  BAHAGIAN TIGA: ISU SEBELUM BERKAHWIN

  • Istikharah antara Kahwin dan Kerjaya

  • Nikah Tanpa Kebenaran Pihak Berkuasa Agama

  • Bakal Pengantin Bimbang dengan Kemampuan Batin

  • Anak Dara Berusia 15 Tahun Dipinang Orang

  • Nasihat untuk Pengantin

   

  BAHAGIAN EMPAT: ISU ISTERI DENGAN SUAMI

  • Mualaf Ditinggalkan Suami

  • Isteri Bencikan Suami Sendiri

  • Asing Tempat Tidur kerana Merajuk

  • Isteri Intip Suami kerana Curiga

  • Isteri Berprasangka Buruk terhadap Suami

  • Resah dengan Sikap Suami yang Anti Sosial

  • Isteri Terseksa dengan Sikap Suami yang Panas Baran dan Nusyuz

  • Isteri Tertekan Menangani Sikap Suami yang Malas tetapi Bernafsu

  • Suami Bekerja di Rumah, Isteri Bekerja di Luar

  • Hukum Mewarnakan Rambut untuk Suami

  • Mendahulukan Walimah Jiran ataupun Saudara

   

  BAHAGIAN LIMA: ISU SUAMI DENGAN ISTERI

  • Nikahi Mangsa Rogol kerana Simpati

  • Membayangkan Wanita Lain ketika Bersetubuh dengan Isteri

  • Isteri Belajar Agama Tanpa Kebenaran Suami

  • Mengetahui Kisah Silam Isteri Pernah Berzina

  • Suami Tertekan kerana Isteri Terlalu Aktif Bersosial

  • Terlanjur Berkahwin dengan Wanita Degil

  • Nikah Khitbah, Harus Suami Isteri Bersama Walaupun Belum Mengadakan Kenduri

  • Menangani Trauma Isteri yang Diperkosa

  • Bekas Ibu Mentua Membenci Bekas Menantu

   

  BAHAGIAN ENAM: ISU DI DALAM KELAMBU

  • Adab Berjimak

  • Isteri yang Menolak Ajakan Suami kerana Kepenatan Bekerja Tidak Dilaknat

  • Suami Isteri Mempelajari Seks Melalui Buku

  • Batasan Aurat Antara Suami dan Isteri

  • Isteri Takut Melakukan Hubungan Kelamin

  • Menangani Masalah Ejakulasi Pramatang dan Penggunaan Alat Kemaluan Tiruan

  • Jimak sebelum Mandi Janabah

  • Menggunakan Jampi Tertentu bagi Meningkatkan Prestasi Seksual

  • Melakukan ‘Azal bagi Merancang Kehamilan

  • Suami Isteri Jangan Terlalu Mesra pada Waktu Siang Bulan Ramadhan

  • Hukum Menggunakan Teknik Diagnosa Genetik Pra-Implantasi (PGD) bagi Mendapatkan Zuriat

  • Amalan Hampar Kain Putih untuk Kesan Kedaraan Pengantin Perempuan

  • Hubungan Kelamin pada Hari-Hari Tertentu

  • Berjimak dalam Keadaan Telanjang

  • Menangguhkan Mandi Junub

   

  BAHAGIAN TUJUH: ISU IBU BAPA DENGAN ANAK-ANAK

  • Membimbing Anak yang Mula Baligh

  • Kaedah Mengajar Anak Bersolat

  • Kewajipan Mengasingkan Tempat Tidur Anak

  • Merajuk dengan Ibu kerana Menyerahkan Anak kepada Bekas Suami

  • Niat Memberikan Anak Kembar kepada Abang Ipar

  • Keharusan Mengamalkan Pil Perancang

  • Waktu yang Sesuai Mengajar Anak Tentang Seks dan Isu-Isu Berkaitan Dengannya

  • Tip Islam Menangani Pencabulan dan Penderaan Seksual Kanak-Kanak

  • Menangani Konflik Suami dan Anak yang Keras Kepala

  • Kaedah Tarbiah dengan Hukuman

  • Anak Angkat Dibinkan kepada Ayah Angkat

  • Wanita Bujang Ingin Menyusukan Anak Angkat

   

  BAHAGIAN LAPAN: ISU ANAK-ANAK DENGAN IBU BAPA

  • Anak Derita kerana Sikap Ayah yang Suka Berjudi

  • Menangani Konflik Anak Mangsa Cerai

  • Meleraikan Konflik Anak-Anak dengan Cara Berhikmah

  • Tidak Selesa Tinggal Serumah dengan Ayah Tiri

  • Anak Berhutang Duit Arwah Ibu

  • Anak-Anak Berebut Enggan Menjaga Ibu yang Tua

   

  BAHAGIAN SEMBILAN: ISU PENCERAIAN

  • Suami Bersumpah dengan Nama Allah untuk Tidak Melakukan Hubungan Jenis dengan Isteri

  • Suami Menceraikan Isteri Melalui WhatsApp

  • Cerai Taklik, Tetapi Suami Tidak Mengaku

  • Isu Ahli Politik Berbai’ah untuk Setia terhadap Parti dengan Melakukan Ta’liq dengan Menceraikan Isteri Talak Tiga

   

  BAHAGIAN SEPULUH: ISU MUAMALAT DAN SOSIAL

  • Hubungan Adik Beradik Menjadi Renggang Angkara Hutang

  • Pembahagian Faraid

  • Hukum Bersalaman dengan Ipar Duai

  • Menumpang Rumah Abang Ipar

  • Batasan Aurat antara Wanita Muslimah dan Wanita Bukan Muslim

  • Hukum Bertindik bagi Lelaki dan Perempuan

  • Isteri Menuntut Harta Sepencarian

  • Simpan Tali Pusat Anak untuk Satukan Hati Mereka

  • Hukum Menggunakan Minyak Wangi Beralkohol

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

   Berhadapan dengan dua pahlawan terbaik Abuja bukanlah satu tugas mudah. Dai perlu bertarung bermati-matian demi melindungi Qalif dan Kuara daripada jatuh ke tangan mereka. 

   Setelah diasak bertubi-tubi, Dai akhirnya terdesak, dan tidak mempunyai pilihan lain selain mengaktifkan tenaga rahsia yang terpendam di dalam tubuhnya. Namun, tindakan itu akan menyebabkan nyawanya melayang. 

   Adakah Qalif akan terus bersembunyi dan membiarkan Dai mati begitu saja? Ataupun Qalif akan bangkit untuk membantu Dai dan mendedahkan dirinya serta Kuara kepada musuh?

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Promise hours of creative fun for BoboiBoy fans

  Includes 30+ stickers

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Promise hours of creative fun for BoboiBoy fans

  Includes 30+ stickers

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  More Sudoku adventures that feature your favourite hero characters!

  Include 280 stickers for completing the puzzles!

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  More Sudoku adventures that feature your favourite hero characters!

  Include 280 stickers for completing the puzzles!

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  -

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  -

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Join boboiboy in exciting adventures with his friends and family! collect all boboiboy's colouring and activity books now.

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Join boboiboy in exciting adventures with his friends and family! collect all boboiboy's colouring and activity books now.

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Join boboiboy in exciting adventures with his friends and family! collect all boboiboy's colouring and activity books now.

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Join boboiboy in exciting adventures with his friends and family! collect all boboiboy's colouring and activiey books now.

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Mengisahkan hidup penuh ranjau anak muda yang dikenali dengan nama Abang Long Fadhil. Beliau yang dahulunya melalui sisi-sisi gelap dalam kehidupannya, kini berubah menjadi pendakwah. Pengalaman silam beliau boleh menjadi inspirasi untuk kita semua supaya lebih berhati-hati dalam kehidupan terutamanya apabila memilih kawan untuk dijadikan tauladan.

  1)Keluarga

  2)Memukul Anak Cina

  3)Berhenti sekolah

  4)Tatu

  5)Kutuk Tuhan

  6)Makan Haram

  7)Hampir Mati

  8)Syabu

  9)Kena Pukul Lagi

  10)Jom Masjid

  11)Nekad Keluar 40 Hari

  12)Belajar Al-Fatihah

  13)Semuanya untuk Emak

  14)Pulau Pinang

  15)Polis

  16)Nasihat Ustaz Azhar Idrus

  17)Pergi Umrah

  18)Perkara yang Saya Takut

  19)Dihina

  20)Nasihat Abang Long Fadhil

  21)Aku Yang Dulu...

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Berkahwin, Anda Berani? Kalau berani, sila jumpa Tok Kadi. Tetapi, berkahwin bukan sekadar soal jumpa Tok Kadi ataupun akad nikah sahaja. Bahkan, tentang apa yang bakal dialami selepas berumah tangga.

  Buku ini mempersembahkan realiti sebenar asam garam yang berlaku dalam alam rumah tangga. Turut dikongsi inspirasi kekeluargaan serta info fiqh penting yang boleh dijadikan motivasi, buat bekalan bakal pengantin mahupun pasangan yang sudah berkahwin, sebagai panduan bersama.

  Jadi, baca dulu buku ini. Selesai baca, baru boleh tahu sama ada ‘Anda berani ataupun tidak’.

  PELAMIN CINTA RUMAH TANGGA

   

  Bab 1: Mencipta Hubungan Berkat dan Erat

  Bab 2: Membina Komunikasi antara Pasangan

  Bab 3: Penyelesaian Masalah

  Bab 4Mengurus Rumah Tangga

  Bab 5Mengurus Perbelanjaan Keluarga

  Bab 6Menjaga Hubungan Mentua, Ipar-Duai

  Bab 7Membahagikan Tugas dan Tanggungjawab

  Bab 8Membina Bahagia

  Bab 9Membina Hubungan Sosial

  Bab 10Menyumbang kepada Ummah

  Bab 11Dari Pelamin Sehingga ke Hujung Nyawa

  Bab 12Persiapan ke Alam Baqa

   

  PENUTUP


  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Siapa Erdogan sebenarnya?

  Benarkah Kudeta berlaku ataupun hanya rekaan?

  Benarkah Erdogan membiayai kumpulan pengganas ISIS?

  Apakah kaitan Turki dengan negara haram Israel?

  Mengapa Erdogan hendak dibunuh?

  Apakah peranan Turki dalam NATO?

  Adakah benar Turki sebuah negara Islam, ataupun boneka barat?

  Biz Bir Ummatiz: Adakah suatu retorik ataupun realiti?

  Siapakah Gulen yang dikatakan musuh dalam selimut?

  • Bagaimana Menangani Isu Erdoğan?

  • Turki Negara Sekular Ataupun Negara Islam?

  • Siapa Sebenarnya Erdoğan?

  • Mengapa Kudeta (C0UP D’etat)?

  • Biz Bir Ümmetiz: Adakah Suatu Retorik Atau Realiti?

  • Apa Jasa Erdoğan Sehingga Menawan Hati Rakyat?

  • Mengapa Erdoğan Hendak Dibunuh?

  • Meroboh Benteng Umat Dengan Topeng Islam: Fethullah Gülen

  • Sisi Gelap Erdoğan: Benarkah Tuduhan Mereka?

  • Mengapa Kudeta Gagal?

  • Turki Pasca Kudeta: Mendepani Cabaran Mendatang

  • Bonus: Menilai Kudeta Turki Dari Jendela Al-Quran

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Join BoboiBoy and Friends and learn your A, B, Cs the fun way!

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Counting has never been more fun with BoboiBoy and his super friends. Go on an adventure with them and find out!

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Siapa ISIS? Siapa pula DAESH? Apa beza dengan ISIL dan IS? ISIS ini benar-benar wujud atau rekaan sahaja? Siapa paling untung daripada kewujudan ISIS? Sekiranya ISIS Islam, kenapa ISIS sanggup bunuh orang Islam? Benarkah Israel di belakang ISIS? Bolehkah berjihad tanpa izin kerajaan?

  ... Dan banyak lagi persoalan terjawab dalam buku ini.

  Siapakah ISIS?

  Dr. Maszlee Malik

   

  ISIS: Pejuang ataupun Petualang Islam?

  Dr. Mohd Afandi Salleh &
  Ar. Hj. Syed Mohd Radhi Syed Sakkaf

   

  Fikrah ISIS

  Dr. Maszlee Malik

   

  Kumpulan ISIS Menyubur Islamophobia, Menjerat Belia

  Jufitri Joha

   

  Pandangan Para Ulama Mengenai ISIS

  Dr. Maszlee Malik

   

  Analisis Isu ISIS

  Dr. Maszlee Malik

   

  Faktor Kemunculan Militan Islam dalam Masyarakat

  Prof Madya Dr. Mohd Basri Ibrahim

   

  Definisi Jihad, Jenis, dan Hukum

  Dr. Abdul Basit Abdul Rahman

   

  Peranan Ulama dalam Membasmi Pemikiran Militan

  Fikri CH

   

  SALAFI = Pengganas???

  Fikri CH

   

  PAS, Gerakan Islam Pro-Demokrasi dan ISIS

  Dr. Maszlee Malik

   

  Keganasan atas Nama Agama: Cadangan kepada Autoriti Agama

  Dr. Maszlee Malik

   

  Deklarasi Makkah bagi Membanteras Terrorisme

   

  Ketetapan Kesatuan Fiqh Islami

   

  Penutup: Antara ISIS dan Gaza

  Prof Madya Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin
  Mufti Kerajaan Negeri Perlis 

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Pembubaran Kelab Novel dan Kelab Komik? Sekolah Sri Bali kecoh apabila dua presiden menyerang mesyuarat kelab dan persatuan. Tidak puas hati kerana kelab mereka dibubarkan oleh pihak sekolah! Nella Amara selaku presiden Kelab Novel dan geng gadis-gadis novel harus bertindak! Hafidzi Roshidi beserta pelajar-pelajar yang mencintai komik perlu mempertahankan hak!

  Tragedi pembubaran dan peristiwa kekecoahan itu sampai ke pengetahuan Tuan Pengetua. Mereka diberi peluang kedua, mesti tingkatkan jumlah keahlian kelab. Buktikan siapa lebih banyak penyokong... komik ataupun novel?

  Maka Nella Amara mula merancang strategi. Menarik pembaca dengan gula-gula hadiah yang lumayan tidak terperi. Hafidzi Roshidi pula menggunakan kaedah kostum dan maskot, sampai Naruto dijemput ke sekolah!

  Sengitnya perlawanan, masing-masing mula melancarkan perang saraf! Pencinta novel memperlekehkan komik, katanya itu bahan bacaan ringan lagi picisan. Kaki komik pula melabel pembaca novel itu gemar berkhayal dan jiwang.

  Pertembungan dua pihak, novel ataupun komik yang akan menang? Kelab mana yang akan kekal? Bacalah Gadis Novel LAWAN Budak Komik... apa yang penting, ini bahan bacaan yang menyeronokkan!

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Inilah kisah tentang Janna, seorang remaja yang mempunyai kebolehan melihat mahkluk halus. Pandang ke kanan, ada manusia tanpa kepala. Pandang ke kiri, ada wanita yang hitam mukanya. Ini membuatkan dirinya trauma dan berpindah ke Sri Bangsar.

  Namun, disangka panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari. Di sekolah baru... Janna terpaksa berhadapan dengan masalah. Tersepit antara adegan buli Edora, si samseng raksasa melawan pelajar cemerlang bernama Nani. 

  Paling menakutkan, Janna dapat melihat ada lembaga wanita berwajah mereput sering mengekori Nani, si mangsa buli. Lembaga itu menari-nari gembira setiap kali Nani berdukacita. Lidahnya panjang, sering menjilat wajah Nani dengan penuh kasih sayang. Nani juga ada rahsia paling besar dalam hidup yang cuba diselindung.

  Siapakah lembaga tersebut? Apakah yang akan terjadi kepada Janna jika cuba menyelamatkan Nani? Siapa yang akan jadi korban kisah persahabatan, pembulian dan penderaan perasaan ini?

  Ikuti novel hantu seram penuh pengajaran. Kadangkala manusia juga kejam, mengalahkan hantu syaitan!

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Nazi Jerman juga dikenali sebagai Third Reich. Ia menjadi kuasa yang bukan sahaja unggul di Jerman, malah digeruni di Eropah.

  Nazi adalah Hitler, dan Hitler adalah Nazi.

  Di tangan Hitler, Nazi mula mengembangkan kuasanya ke luar Jerman. Ia akhirnya memicu kepada Perang Dunia Kedua.

  Untuk permulaan perang, tentera Third Reich tiada tandingan. Sehinggalah akhirnya, Hitler semakin tamak dan silap percaturan.

  Satu per satu kekalahan menimpa, dan pada akhirnya Hitler dan Third Reich hancurnya di Berlin.

  --

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Sekolah Sri Bangsar berhantu? Ya, siang hari ia sekolah biasa. Tetapi apabila malam menjelma, ia dipenuhi hantu-hantu dan dikenali sebagai Sekolah Seram Bangsar.

  Satu hari, Doktor Penatdol dari Jabatan Kesihatan Hantu telah membuat pemeriksaan. Setelah penilaian dibuat, didapati semua hantu mempunyai masalah berat badan. Toyol sudah tidak boleh mencuri kerana tersekat di pintu pagar. Pontianak sukar menakutkan manusia akibat asyik jatuh tersembam dari dahan bertenggek yang patah. Langsiur pula hanya mampu terbang rendah, macam helikopter yang rosak kipasnya.

  Lantas pengetua terus melancarkan program Hantu Mahu Saiz S. Tengkurock, si hantu jerangkung pula dilantik menjadi jurulatih tidak bertauliah.Punyalah semangat mahu kurus, sampai ada ikrar khas yang dicipta:

  Maka kami para hantu terlajak gemuk dan tembam,
  Berikrar bahawa sesungguhnya,
  Akan menumpukan seluruh tenaga hingga berpeluh,
  Bagi mengurangkan berat badan yang terlebih kilo,
  Dan mengempiskan perut yang terlajak boroi,
  Berdasarkan prinsip-prinsip yang berikut;

  Kepercayaan kepada penimbang,
  Kesetiaan kepada jurulatih,
  Keluhuran ketika berlatih,
  Kedaulatan petua langsing,
  Kesungguhan dan kesabaran.

  Mampukah hantu-hantu Sekolah Seram Bangsar kembali langsing dan bersaiz S semula? Ikuti kisah ini sambil berdiet juga ya!

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Amira, pelajar baru Sekolah Sri Bangsar. Kehadirannya ke situ tidak dialu-alukan kerana orang kampung tidak layak bersekolah di kawasan elit lagi urban.

  Lebih malang, hari pertama sudah tersilap langkah. Terduduk di meja kantin yang dikhaskan untuk samseng sekolah bernama Rohana. Tambah sadis, Amira secara tidak sengaja tertumpahkan mi kari pada baju samseng menggerunkan itu. Apa lagi? Berlakulah adegan gasak-menggasak. 

  Sangkanya, penderitaan akan berhenti. Namun Amira terus diperas, diminta membayar wang perlindungan. Terpaksalah dicuri wang hasil perniagaan nasi lemak ibunya yang tidak seberapa.

  Suatu hari Amira berkenalan dengan pelajar bernama Amelia. Mujurlah sudi menjadi rakan pada kala yang lain menjauhinya. Amelia pula bercerita perihal tandas berpuaka yang boleh mengabulkan hajat. Atas desakan penderitaannya yang sering dibuli Rohana, ritual tandas berpuaka dibuat.

  Sejak itu, Amira mula diganggu makhluk halus... malah ada kelibat berdamping dengannya. Kemuncak segala gangguan, berlakunya kejadian histeria berangkai di sekolah! Apakah yang bakal terjadi kepada Amira? Siapakah Amelia sebenarnya? Baca novel Puaka Tandas Berhantu, jangan minta kawan teman ke tandas pula!

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Kelab Misteri semakin hari semakin terkenal. Namun, di sebalik populariti mereka,ada juga pihak yang tidak berpuas hati. Trio penyiasat genius, Detektif NIC muncul dan mencabar Detektif Yaya dan Kelab Misteri. Kes demi kes berjaya diselesaikan
  oleh Detektif 'NIC'. Kini, Kelab Misteri terpaksa dibubarkan! Tetapi naluri Detektif Yaya mengatakan ada sesuatu yang tidak kena. Apakah muslihat di sebalik setiap kes yang diselesaikan oleh Detektif NIC? Dan adakah ini "game over" bagi Detektif Yaya dan Kelab Misteri buat selama-lamanya?

  Bab 1:  Pencuri Pembaris Besi

  Bab 2: Pemusnah Taman Bunga

  Bab 3: Persaingan Hebat

  Bab 4: Kejatuhan Kelab Misteri

  Bab 5: Helah Penjenayah Sebenar

  Bab 6: Rahsia Terbongkar

  Bab 7: Iena Diculik!

  Bab 8: Mesej Tersembunyi

  Bab 9: Perangkap

  Bab 10: Kelab Misteri VS Detektif 'NIC'  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Ramai manusia yang diperdayakan oleh cahaya samar kerana dia dalam gelap. Perasaannya didahulukan daripada pertimbangannya. Dia datang kepada cahaya yang baru itu. Sampai di sana, yang dicarinya tidak ada sama sekali. Akan kembali pulang ke tempat asal, jalan yang telah lebih gelap daripada dahulu, lantaran ia tidak sabar menunggu cahaya yang sejati.

  Memang, sebab-sebab buat mencapai bahagia amat banyak, tetapi kita manusia mencari juga yang lain. Dia ada dalam tangan kita, tetapi kita cari yang ada di tangan orang lain kerana yang di tangan orang itu kelihatan indah.

  Pengantar tentang Tasawuf

   

  1. Pendapat-pendapat tentang Bahagia

  Sebab Timbulnya Penyelidikan

  Pendapat Budiman tentang Bahagia

  Pendapat Aristoteles

  Pendapat Ahli Fikir Zaman Sekarang

  Golongan Kedua

  Pendapat Nabi Muhammad (S.A.W)

  Daripada Apakah Tersusunnya anasir bahagia?

  Alasan pendapat golongan pertama 

  Alasan Golongan kedua

  Tolstoy tentang pembahagian bahagia

  Pembahagian Iman Al-Ghazali

   

  2. Bahagia dan Agama

  Bahagia dan Agama

  Iktikad

  Yakin

  Al-Iman

  Erti Agama

  Inayat Ilahi

  Apakah perlunya Iman kepada Allah bagi suatu bangsa

  Bahaya mengingkari Tuhan

  Perlumbaan Beragama

  Keterangan iktikad yang Tiga

  Tiga sifat yang timbul kerana beragama

  Agama dan Pengetahuan

  Terbuka Pintu memahamkan agama

  Islam dan kemajuan

   

  3. Bahagia dan hawa nafsu

  Bahagia dan utama

  Memerangi hawa nafsu

  Hawa dan akal

  Ikhlas

  Ikhlas dan nasihat

   

  4. Kesihatan Jiwa dan Badan

  Sebab bahagia yang keempat

  Memelihara kesihatan jiwa

  Mengubati jiwa

  Sifat-sifat yang terbit kerana tahawwur dan jubun

  Beberapa sifat yang buruk

  Penyakit takut

  Takut mati

  Peringatan mati

  Ubat dukacita

  Kepedihan penanggungan batin

  hikmat

   

  5. Harta benda dan bahagia

  Kekayaan

  Kekuasaan harta

  Harta baik dan buruk 

  Kewajipan terhadap harta

  Sumber harta

  Sekadar yang perlu

   

  6. Qana’ah

  Qana’ah

   

  7. Tawakal

  Tawakal

   

  8. Bahagia yang dirasai Rasulullah (s.a.w.)

  Bahagia yang dirasai Rasulullah (s.a.w)

   

  9. Hubungan Redha dengan keindahan alam

  Hubungan Redha dengan keindahan alam

   

  10. Tangga bahagia

  Tangga bahagia

  Pendapat Failasuf Arab, Amin Raihany

  Senangkanlah Hatimu oleh Al-Anisah Mai

   

  11. Celaka

  Celaka

  Sebab-sebab orang celaka (menurut keterangan prof syekh yusuf dajawi)

   

  12. Munajat

  Munajat

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Takjub, hairan, dan terasa bahawa diri kita dipenuhi oleh tanda tanya, seribu macam ataupun satu tanda tanya.

  "Apakah ini? Dari manakah datangnya? Apakah kesudahannya?"

  Rahsia dan penuh rahsia.

  Bila sedang berfikir hendak menyelidiki, hendak tahu apakah rahsia itu, kembalilah segala tanya yang sulit tadi kepada yang bertanya, "Mengapa saya bertanya? Siapa saya?"

  Rahsia.

  Demikianlah terus menerus, falsafah tidak akan berhenti, selama manusia masih berfikir selama manusia masih bertanya, selama batin manusia masih merasa adanya rahsia itu.


  1.  Persembahan Kepada Tuan Guru A. R. Sutan Mansur
  2. Guruku A.R. Sutan Mansur
  3. Pengantar Falsafah Hidup
  4. Hidup
  5. Akal untuk Manusia
  6. Mengatur Kerja
  7. Akal
  8. Alamat
  9. Timbangan Orang Berakal
  10. Memperhalusi Akal
  11. Tanda Orang Berakal
  12. Guna Akal
  13. Ilmu dan Akal
  14. Tujuan Akal
  15. Akal dan Hawa
  16. Perjuangan Akal Dan Hawa Nafsu
  17. Jahil
  18. Keutamaan Ilmu
  19. Undang-undang Islam
  20. Keutamaan
  21. Cinta
  22. Buah Keutamaan Budi
  23. Didikan Keutamaan
  24. Keutamaan dan Kewajipan
  25. Perangai Utama Menurut Anjuran Islam
  26. Adab Kesopanan
  27. Adab diri Terhadap Makhluk
  28. Beberapa Contoh Kesopanan Dalam Islam
  29. Kesopanan Terhadap Rasulullah s.a.w.
  30. Kesopanan Terhadap Tuhan
  31. Kemenangan
  32. Sederhana
  33. Sederhana Niat dan Tujuan
  34. Sederhana Berfikir
  35. Sederhana Mengeluarkan Perasaan
  36. Sederhana Keperluan Hidup
  37. Sederhana Dalam Sukacita
  38. Sederhana Pada Harta Benda
  39. Sederhana Mencari Nama
  40. Sederhana Mencari Pangkat
  41. Didikan Kesederhanaan
  42. Berani
  43. Keberanian Budi
  44. Buah Keberanian
  45. Dengan Keberanian Mencapai Kemerdekaan
  46. Kemuliaan
  47. Muru'ah
  48. Cita-cita
  49. Percaya pada Diri Sendiri
  50. Keadilan
  51. Kemerdekaan Menyatakan Fikiran
  52. Kemerdekaan Beragama
  53. Apa Sebab Terjadi Pemisahan Gereja Dengan Negara
  54. Dimanakah Pemisahan Agama Dengan negara
  55. Negara-negara Moden Yang Berdiri Kerana Agama
  56. Lahirnya Panca Sila Di Indonesia
  57. Islam dan Negara
  58. Kemerdekaan Hak Milik
  59. Agama dan Kesaktian
  60. Hikmat Keadilan
  61. Keadilan Dan Pemegang Pemerintahan
  62. Keadilan Dan Pemegang Pemerintahan
  63. Persahabatan
  64. Mencari Sahabat
  65. Persahabatan dan Perempuan
  66. Islam Membentuk Pandangan Hidup
  67. Kesimpulan

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Tatkala masa dahulu, jatuhlah zat air kejadian kita, bercampur dari sulbi ayah dengan taraib bonda. Bermula dengan segumpal air, sehinggalah menjadi segumpal daging.

  Telah cukup sejak dalam rahim bonda, garis tulisan hidup yang akan dilalui. Rezeki telah tersedia. Ajal telah tertentu. Amal usaha telah terbentang. Celaka ataupun bahagia telah mesti bertemu. Naik ataupun turun telah ada di hadapan pintu hidup.

  Maka dalam kandungan ibu itulah tercipta 'Lembaga Hidup' itu. Lembaga yang akan dituangkan seketika kita telah lahir ke dunia kelak.

  Janganlah lembaga tinggal lembaga, dan kita tidak berusaha menuangnya.

  Pendahuluan


  1. Kewajipan

  Harga kewajipan

  Diri dan Masyarakat

  Hak Perseorangan

  • Hak Hidup

  • Hak Kemerdekaan Diri

  • Hak Persamaan

  • Hak Politik

  • Hak Menceri Rezeki

  • Hak Atas Milik

  • Hak Perhubungan dan Perjanjian

  • Hak Atas Kepercayaan dan Keyakinan Hidup (Pandangan Hidup)

  • Hak Perlindungan Anak-anak

  • Hak Pengajaran dan Pendidikan

  • Hak Orang Ramai Pada Masyarakat

  • Hak Dirimu dan Tanganmu

  • Pembahagian Hak Jiwa

  • Hak Tubuh

  • Kekuatan Fikiran

  • Kekuatan Perasaan

  • Kekuatan Kemahuan

   

  2. Kewajipan Zakat

  Zakat dan Hak Perseorangan

  Hikmat Zakat


  3. Kewajipan Menjaga Diri

  Memeriksa Diri Sendiri

  Hak Diri dan Hak Kemasyarakatan

  Rakyat dan Ulil Amri


  4. Amanah dan Kewajipan

  Wasiat Ali bin Abi Thalib

  Wasiat Aristo kepada Iskandar

  Wasiat Syihabuddin Ahmad bin Ahmad

  Muhammad bin Abir Rabi

  Surat-surat Politik Sayidina Ali

   

  5. Hak dan Kewajipan

  Kebenaran dan Kekuasaan

  Hakikat Kebenaran

  Asal Usul Kewajipan

   

  6. Kewajipan Kepada Allah

  Kewajipan kepada Allah adalah uratnya segalam kewajipan

  Hak Allah atas HambaNya

  Allah Menurut Falsafah

   

  7. Kewajipan Kepada Masyarakat

  Menghormati Kemerdekaan Berpendapat

  Luas Fahaman

  Perbudakan

   

  8. Perjuangan Kemerdekaan Sesudah Perang Dunia ii

  Kemerdekaan Menuntut Ilmu

   

  9. Hak atas Harta Benda

  Ihsan

   

  10. Kewajipan Menurut Pandangan Seorang Muslim

   

  11. Kewajipan dalam Keluarga

  Kewajipan Anak Terhadap Orang Tua

  Kewajipan Terhadap Saudara

  Keluarga

  Pergaulan Suami Isteri

  • Kewajipan Suami

  • Kewajipan Isteri

  • Anak

  Ibu-Bapa

  Pukulan yang Tak Disangka-sangka

  Islam Terhadap Rumahtangga

   

  10. Menuntut Ilmu

  Kewajipan Sesama Pelajar

  Kewajipan Murid Kepada Guru

  Mendidik Murid (Wasiat Plato Kepada Para Guru)

  Pengajaran dan Didikan Anak

   

  11. Kewajipan Bertanah Air


  12. Islam dan Politik


  13. Al-Quran untuk Zaman Moden

  Pengaruh Al-Quran kepada Kemerdekaan Fikiran Manusia

  Pelajaran yang Manakah yang Mengandungi Pengaruh Itu?

  Agama yang Mencukupi

  Apa Sesudah Moden?

  Di manakah Salahnya?

   

  14. Muhammad s.a.w. (Orang Besar yang Telah Mengeluarkan Manusia Dari Kejatuhannya)

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Keutamaan budi, itulah tujuan yang akhir. Dan menyingkirkan diri dari kebinatangan, itulah cita-cita yang mulia. Bukit itulah yang didaki orang budiman. Setengah jatuh dan setengah bangun, ada yang tidak tahan, ada yang lemah kakinya, lalu terjatuh dan tidak bangun lagi. Ada pula yang tegak kembali, dan melangkah terus perlahan-lahan dan tidak mengenal putus asa.

   

  Diribut runduklah padi

  Dicupak Datuk Temanggung

  Hidup jikalau tidak berbudi

  Duduk tegak ke mari canggung

   

  Hidup berbudi itulah tujuan kita!

  Pendahuluan

  Budi Yang Mulia

  Sebab Budi Menjadi Rosak

  Penyakit Budi

  • Tinjauan Ibnu Maskawih

  • Pendapat Muhyiddin Ibnu Arabi

  • Pendapat Ahli Falsafah Ibnu Hazm

  • Pendapat Imam Ghazali

  • Tanda-Tanda Penyakit Jiwa dan Tanda Sembuhnya

  • Bagaimana Mengenal Kekurangan Diri

  Budi Orang Yang Memegang Pemerintahan

  Budi Yang Mulia Pada Raja

  Budi Orang Yang Membuka Syarikat

  Budi Yang Mulia Pada Pedagang

  Sifat Dalam Bekerja

  Budi Yang Mulia Pada Pengarang

  Tinjauan Budi

  • Ubat Akhlak

  • Tujuan Menjatuhkan Hukuman

  • Dosa Pada Masyarakat

  Percikan Pengalaman

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Nun jauh di sebuah kampung, selepas berdekad lamanya Jepun meninggalkan Malaya, tersimpan satu rahsia teknologi tentera yang diberi nama, ROBOWAJA.

  Ia adalah kunci kepada rahsia lebih besar yang menjadi buruan dan rebutan kuasa besar dunia!

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Hari yang dinanti-nantikan sudah pun tiba. Hari penting yang akan menentukan nasib dan masa depan kelab bola sepak di sekolah Safee dan kawan-kawannya.

  Turun sebagai pasukan belasahan untuk menentang para pemain senior yang hebat serta berpengalaman bukanlah sesuatu yang boleh dianggap enteng. Mampukah pasukan belasahan bangkit membuat kejutan?

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Pahit… perit…. 

   Itulah realiti yang harus ditelan oleh Safee dan rakan-rakan sepasukannya selepas hampir tamat separuh masa pertama. Ternyata, pasukan mereka bukan tandingan bagi pasukan lawan. 

   Namun, adakah dengan mudah mereka akan terus pasrah dan menyerah kalah?

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  The Unlikely Salesman and Other Stories is a sequel to the first book A Year’s Articles of Mat Baim by Mat Baim. It contains 15 anecdotes: At the AMU, Of Favouritism and Corruption, Developing Beaches the MIB Way, Tales from Amman, The Unlikely Salesman, In Search of Knowledge, My Nation, My Nation, Poklen, A Blessing and an Illusion, The Snow of Ash-Shawbak, Tales of a Credit Card and Two-Blocked Phones Calls, Tales by the River, The Twenty Cents Rip-off, What’s Your Number? And Oh! What a Week that Was? Mat Baim is an articulate writer. Above all he can be funny, witty and perceptive. He captured an ordinary event in our daily life and turned into a point to ponder and wonder. 

  Foreword 

  1.At the AMU 

  2.Of Favouritism and Corruption 

  3.Developing Beaches the MIB Way 

  4.Tales from Amman 

  5.The Unlikely Salesman 

  6.In Search of Knowledge 

  7.My Nation, My Nation 

  8.Poklen 

  9.A Blessing and an Illusion 

  10.The Snow of Ash-Shawbak 

  11.Tales of a Credit Card and TwoBlocked Phones Calls 

  12.Tales by the River 

  13.The Twenty Cents Rip-Off 

  14.What’s Your Number? 

  15.Oh, What a Week That Was 

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  ICT dan Islam meliputi falsafah ICT dan Islam, Al-Quran dan Hadis sebagai panduan etika ICT, keselamatan dan privasi, Qalam sebagai infostruktur, perisian insan, perisian hati, pekerja ilmu kepada pekerja bijaksana, masyarakat ilmu dan masyarakat bijaksana dalam ICT, e-kerajaan: kepercayaan, ketelusan dan akauntabiliti serta ICT dan Islam sebagai langkah ke hadapan. Pada dasarnya, ICT dan Islam bukan sahaja menjelaskan hubungan antara ICT dan Islam tetapi juga menyediakan penyelesaian kepada ummah dan dunia.

  PRAKATA xviiPENGENALAN xiiiBAB 1FALSAFAH ICT DAN ISLAM1.0 PENGENALAN 11.1 Konsep Komputer dalam Wahyu Pertama 21.2 Kepentingan ‘Pena’ dan ‘Rekod’ dalamkehidupan Manusia 31.3 Manusia dan Ilmu: Input, Proses dan Output 42.0 FALSAFAH 52.1 Takrifan daripada Ahli Falsafah Islam 62.1.1 Perspektif Al-Kindi 62.1.2 Perspektif Al-Farabi 62.1.3 Perspektif Ibnu Sina 62.1.4 Perspektif Al-Ghazali 72.1.5 Perspektif Sayyed Hossein Nasr 72.2 Falsafah Sains Komputer 72.2.1 Falsafah ICT Berdasarkan Al-Qurandan Sunnah 72.2.2 Kenyataan yang amat Berkuasa 83.0 KOMPONEN ICT: PERISIAN INSAN (PERISIANHATI), PERKAKASAN DAN PERISIAN 94.0 TAHAP HIERARKI PENGETAHUAN: DATA,MAKLUMAT, ILMU DAN KEBIJAKSANAAN 11KANDUNGANICT DAN ISLAMvi4.1 Data 124.2 Maklumat 124.3 Ilmu 124.4 Kebijaksanaan 135.0 ICT SEBAGAI KENDERAAN DALAMPENGEMBARAAN INSAN 145.1 Pengembaraan Insan 165.1.1 Contoh daripada Al-Qur’an 165.1.2 Wahyu Mengisahkan Tentang PelbagaiPeringkat Pengembaraan Insan 176.0 KESIMPULAN 197.0 RUJUKAN 20BAB 2PRINSIP-PRINSIP PANDUAN: PRIVASI, KESELAMATANDAN ETIKA1.0 PENGENALAN 231.1 Peranan Abdillah dan Khalifah 241.2 Khalifah Allah 251.3 Sains Islam Melewati Zaman 262.0 PRINSIP-PRINSIP PANDUAN DALAM ICTBERDASARKAN AJARAN ISLAM 272.1 Al-Quran “Asas Kebijaksanaan” 273.0 ETIKA 283.1 Etika dari Pandangan Islam 283.2 Perbezaan Antara Standard Etika Islamdan Barat 303.3 Internet dan moral 313.4 Aktiviti di Alam Siber 323.5 Akta Jenayah Komputer Malaysia 1997(CCA 1997) 324.0 PRIVASI 334.1 Privasi dari Pandangan Islam 344.2 Privasi: Pengguna Internet dan Komputer 34KANDUNGANvii4.3 Tempat Kerja 354.3.1 Pengawasan Fizikal 354.3.2 E-mel dan Internet 354.3.3 Penspaman (Spamming) 364.4 Harta Intelektual 364.4.1 Undang-undang Harta Intelekdi Malaysia 375.0 KESELAMATAN 375.1 Keselamatan dari Pandangan Islam 375.2 Keselamatan: Pengguna Internet 385.3 Aktiviti dalam Alam Siber (Cyber) 396.0 KESIMPULAN 407.0 RUJUKAN 41BAB 3PERISIAN INSAN: PEKERJA ILMU KEPADA PEKERJABIJAKSANA1.0 PENCIPTAAN MANUSIA DAN KOMPUTERDALAM AL-QURAN 431.1 Abdillah dan Khalifah sebagai Perisian Insan 432.0 PERISIAN INSAN SEBAGAI PEMANDU DALAMPERJALANAN INSAN 452.1 Peringkat Perjalanan Insan 462.2 ICT sebagai Qalam 473.0 KEPENTINGAN ILMU BAGI 'PEMANDU' 483.1 Pengajaran daripada Kata-kataSayyidina Ali r.a. 493.2 Petikan daripada Sarjana Lain 494.0 MEMAHAMI ANJAKAN PARADIGMA 504.1 Transformasi Ekonomi 504.2 Transformasi Struktur Organisasi 514.3 Transformasi Kelakuan Organisasi 524.4 Transformasi Prinsip Pembangunan 53ICT DAN ISLAMviii5.0 CABARAN ... SATU-SATUNYA PERKARA YANGMALAR IALAH PERUBAHAN 535.1 Kemahiran untuk 'Pemandu' 545.2 Kecekapan Digital 556.0 ‘PEMANDU’ SEBAGAI PEKERJA ILMU 556.1 Kemahiran untuk Ekonomi Ilmu 556.2 Kemahiran untuk Profesional ICT 566.3 Kemahiran Lanjutan untuk Profesional ICT 576.4 Kecekapan Utama - Piawaian Eropah 577.0 PEMANDU SEBAGAI KHALIFAH 597.1 Allah s.w.t Memerintahkan Nabi Nuh asMembuat Bahtera 597.2 Allah s.w.t. Mengajar Nabi Daud MembuatKelengkapan Perang dan Melembutkan Besiuntuk Baginda, Menunjukkan Kerja Peleburandan Foundri 607.3 Teknologi Besi dan Manfaatnya KepadaManusia 617.4 Ciptaan Allah untuk MembantuManusia 618.0 PEMANDU SEBAGAI ABDILLAH 628.1 Ciri-ciri Orang Beriman yang Cemerlang 628.2 Kepentingan Merendah Diri 638.3 Kaitan Rendah Diri dengan Ihsan 648.4 Sabar dan Belas Kasihan 658.5 Masa dan Arah 669.0 PEMANDU SEBAGAI PEKERJA BIJAKSANA 6610.0 KESIMPULAN 6711.0 RUJUKAN 68BAB 4QALAM: SUATU STRUKTUR MAKLUMAT(INFOSTRUKTUR)1.0 PENGENALAN 71KANDUNGANix2.0 ICT SEBAGAI QALAM 723.0 QALAM DAN BAHAGIAN-BAHAGIANNYA 724.0 ANTARA MANUSIA DAN KOMPUTER 755.0 SARJANA ISLAM DAN TEKNOLOGI MEREKA 765.1 Pemandu sebagai Khalifah yang MenggunakanPeralatan 776.0 HUBUNGAN ANTARA WAWASAN TAUHID DANINFOSTRUKTUR 787.0 INFOSTRUKTUR SECARA AM 807.1 Pembangunan Perkakasan 807.1.1 Sejarah Komputer 817.1.2 Teknologi Kad Tebuk 817.1.3 Pengiraan Digital 827.1.4 Generasi Pertama Mesin Von Neumann 827.1.5 Generasi Kedua: Transistor 837.1.6 Pasca-1960: Generasi Ketiga danSeterusnya 837.1.7 Jenis-jenis Sistem Komputer 847.1.8 Negara-negara Islam dan Komputer 867.2 Pembangunan Perisian 867.2.1 Perisian Aplikasi 877.2.2 Perisian Operasi Sistem 897.2.3 Sumber Terbuka dan Islam ... BerkatBerkongsi 90

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Kisah Sultan Abdul Hamid II yang cuba memulihkan kembali Empayar Uthamaniyyah, yang digelar orang Sakit Eropah. Pelbagai cabaran yang perlu baginda tempoh, Bukan sahaja cabarand aripada kuasa luar seperti British dan Rusia yang perlu baginda hadapi, malah, serangan dalaman dan pemberontakan juga perlu ditangani. Namun, segala-galanya sudah tersurat. Baginda jatuh juga, dan digantikan dengan seorang sultan boneka. Ini menjadikan baginda, Khalifah Terakhir Empayar Uthamaniyyah.

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Kejutan hari lahir Yaya yang dirancang bertukar menjadi sebuah kes misteri bagi Detektif Yaya dan kawan-kawannya. Apabila hadiah kerongsang yang diberikan oleh BoBoiBoy kepada Yaya memancarkan satu cahaya misteri, Yaya dan kawan-kawannya akan bertukar gelombang otak dengan orang kedua yang disentuh.

  Dari mana datangnya kerongsang kuasa itu, dan bagaimana mereka dapat bertukar semula? Detektif Yaya perlu menyelesaikan misteri Kerongsang Kuasa itu sebelum BoBoiBoy hilang ingatan dan menjadi kucing selama-lamanya!

   Bab 1: Bungkusan Misteri

   Bab 2: Menyelesaikan Teka-Teki

   Bab 3: Teka-Teki Terakhir

   Bab 4: Surprise!

   Bab 5: Tukaran Badan

   Bab 6: Misteri Kerongsang Ikan

   Bab 7: Kesuntukan Masa

   Bab 8: Kucing-BoBoiBoy dan Kerongsang Ikan

   Bab 9: Selamat

   Bab 10: Hari Lahir Terbaik

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Buku ini dapat membantu anak-anak mengetahui dan memahami apa itu Rukun Islam dan Rukun Iman. Ini pasti menjadi pengalaman dan pembelajaran yang menyeronokkan kerana buku ini dipenuhi dengan ilustrasi menarik dan berwarna-warni.

  Pengenalan berkenaan Islam dan Rukun Islam 

  Mengucap Dua Kalimah Syahadah 

  Mendirikan Solat Lima Waktu 

  Solat dan Waktu-Waktunya 

  Zakat 

  Puasa 

  Menunaikan Haji 

  Rukun Iman 

  Beriman kepada Allah s.w.t. 

  Beriman kepada Malaikat 

  Beriman kepada Kitab 

  Beriman kepada Nabi dan Rasul 

  Beriman kepada Hari Akhirat atau Kiamat    

  Beriman kepada Qada’ dan Qadar   

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  The present series ANIMAL'S ACTIVITY SHAPE BOOK contains facts and activities of playful cartoon-style animal. Each book in this series contains story, colouring & activities for preschoolers to early elementary education.

   

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Mudah.my sememangnya laman web yang begitu popular dalam kalangan peniaga dan pembeli khususnya yang meminati urusan jual beli secara online. Selain kepelbagaian produk dan servis yang ditawarkan. urusan jual belinya juga mudah dan tidak membebankan. 

  Buku ini memberi peluang kepada kita bagi meneroka setiap ruang dan peluang bagi menjana pendapatan dan mengurangkan risiko kegagalan menerusi laman web ini.

  • Potensi Mudah.my untuk Bisnes
  • Tajuk dan Kandungan Iklan yang Mampu Menjual
  • Bagaimana Menarik Pelawat Internet
  • Memberikan Khidmat Pelanggan yang Cemerlang
  • Bagaimana Gambar Mampu menjual dengan sendiri
  • Menjana Untung Lebih
  • Produk dan Servis yang Laku

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  AMARAN :

  Jangan baca diari ini kerana diari ini sangat sedih. Nanti anda akan menangis teresak-esak. Bagaimana sekiranya anda menangis teresak-esak di hadapan di dalam kedai buku? Mesti malu. Jadi janganlah baca.

  Versi 2016

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Ada dua kisah yang dimuatkan dalam buku ini.

  Kisah pertama: Cinta Buah Pinggang

  Rayyan bertemu dengan bai, seorang yang lelaki yang sudah tidak ada buah pinggang, tetapi tetap mahu membahagiakan isterinya.

   

  Kisah kedua: Permainan Emosi

  Rayyan terpaksa menjadi peserta untuk suatu permainan emosi yang diadakan di hutan. Hadiahnya pula sangat lumayan. Tetapi, Rayyan terpaksa berpasangan dengan perempuang yang membencinya, iaitu Citra Indah Qalisya.

  Versi 2016

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Diari bulan Januari yang aku tulis dalam buku laporan sains sudah hilang. Diari ini diari kedua aku. Tujuan aku membuat diari ini bukan lagi kerana niat mahu belajar Bahasa Melayu Tinggi kerana aku sudah kecewa dalam ujian BMT dahulu. Kini,aku menulis diari kerana merasakan menulis diari boleh melegakan perasaan aku dan membuatkan aku tenang. Aku juga sedang mencari definisi berkenaan lelaki baik.Bagaimanakah lelaki itu dikatakan lelaki baik?

  Buku versi 2016

  -

  Kongsi ulasan anda tentang buku ini:

  Sekiranya anda sudah membaca buku ini; kami mengalu-alukan ulasan anda bagi membantu pelawat laman web ini memilih dan membuat keputusan samada membeli ataupun tidak buku ini.

  Antara ulasan yang anda boleh sentuh ialah:-

  1. Kulit buku
  2. Isi kandungan/jalan cerita
  3. Bahasa

  « Jangan lupa untuk beri bintang!

  Anda juga mungkin meminati buku di bawah→ Senarai penuh