BISNES: 4 Buku Perniagaan Yang Wajib Anda Baca pada 2019

oleh Asri Yussof pada 14 Dec 2018

mobile-791071_640

Inc.com menyenaraikan buku-buku perniagaan dan pengurusan yang wajib dibaca sepanjang tahun 2019.

1. The Prosperity Paradox: How Innovation Can Lift Nations Out of Poverty, oleh Clayton M. Christensen, Efosa Ojomo, dan Karen Dillon

Buku

Kemiskinan boleh dikatakan sebagai masalah manusia yang paling sukar dikawal. Profesor Christensen dari Harvard berhujah “bukan untuk menghapuskan kemiskinan tetapi untuk mewujudkan kemakmuran yang kekal”. Beliau menggesa usahawan untuk meneruskan kuasa transformasi “inovasi penciptaan pasaran” yang menimbulkan pekerjaan, keuntungan (yang boleh dilaburkan semula dalam infrastruktur dan perkhidmatan awam), dan perubahan budaya.

2. Possible Minds: 25 Ways of Looking at AI, oleh John Brockman (editor)

buku possile minds

Di peringkat tertinggi, perdebatan mengenai kecerdasan buatan sering menyumbang kepada senario utopian atau dystopian. Adakah mesin membuat manusia menjadi yang terbaik, atau menjadikannya usang? Sekiranya kita mempercayai sesuatu yang berpotensi lebih bijak daripada kita? Apakah peranan manusia dalam dunia yang diperintah oleh algoritma? Brockman, pengasas Edge.org mengutip 25 orang yang berfikiran luas - bermula dari ahli fizik pemenang Hadiah Nobel Frank Wilczek kepada Roboticist extraordinaire Rodney Brooks - untuk membayangkan pada masa depan yang menakutkan ini.

3. Zucked: The Education of an Unlikely Activist, oleh Roger McNamee

book

McNamee, seorang pelabur awal di Facebook dan mentor kepada Mark Zuckerberg, menyaksikan bagaimana Rusia dan pelaku buruk lain memanipulasi rangkaian sosial untuk menyebabkan kemudaratan masyarakat. McNamee telah menjadi pengkritik suara model perniagaan, budaya, teknologi dan sikap yang mewujudkan krisis. Zucked adalah orang yang berani bersuara mengenai apa yang diperlukan untuk melindungi demokrasi.

4. Loonshots: How to Nurture the Crazy Ideas That Win Wars, Cure Diseases and Transform Industries, oleh Safi Bahcall

book

Kejayaan besar memerlukan dua perkara. Pertama, idea yang begitu berani itu secara meluas ditolak. Kedua, sekumpulan besar orang yang mampu mengubah idea itu dari mustahil tidak dapat dielakkan. Kejayaan perjalanan itu bergantung kepada “peralihan fasa”: prinsip saintifik di mana perubahan kecil dalam struktur - sama dengan perubahan suhu yang menyebabkan air menjadi membeku atau menjadi cair - menjadikan orang lebih terbuka kepada pemikiran yang mengganggu. Bahcall, seorang ahli fizik dan usahawan, menjelaskan cara mengoptimumkan organisasi supaya mereka tidak membunuh anak-anak mereka yang paling mengganggu.