Artikel

6 Rancangan di Netflix Yang Patut Anda Tonton Sepanjang 2018

oleh Asri Yussof pada 05 Jun 2018

netflix
1. My Next Guest with David Letterman

Selama lebih dari 30 tahun, David Letterman membawa acara “Late Night” kemudian “Show Late.” Kini peminatnya kembali mengikutinya selepas lama bersara dalam bidang pengacaraan, beliau hadir dengan rancangan bual bicara di Netflix Original.

Episod baru dikeluarkan setiap bulan, dan setiap satunya merangkumi perbualan yang luas dengan seorang tetamu. Perbualan intim berlaku di dalam dan di luar studio, dan orang yang menikmati segmen bukan wawancara Letterman akan dapat melihat beberapa perkara itu.

Walaupun tidak ada monolog, ada hal yang membawa Dave ke lokasi yang membantu dia menyatakan rasa ingin tahu dan menggali lebih mendalam mengenai topik tertentu yang berkaitan dengan tetamu episod itu. Mereka yang diajak berbual dengan Dave termasuk bekas Presiden Barack Obama, George Clooney, Howard Stern dan Malala.

explained netflix

2. Explained

Rancangan baru hasil dari kolaborasi Vox dan Netflix ini mengupas setiap topik dalam setiap episodnya yang berdurasi selama 15 minit setiap minggu. Ia membawa isu penting dan idea yang membentuk kehidupan dan memacu dunia kita.

Antara topik yang dikupas seperti, Mengapa orang Amerika putih mempunyai $ 13 kekayaan untuk setiap $ 1 orang kulit hitam Amerika? Apa yang akan berlaku apabila ibu bapa dapat secara langsung mengedit DNA anak-anak mereka? Adakah monogami adalah keadaan semulajadi hubungan manusia, atau hanya membina moden yang runtuh walaupun kita bercakap?

the rain netflix

3. The Rain

Ini adalah drama sains fiksyen. Mengisahkan dua adik beradik berbangsa Denmark yang terselamat dari virus yang dibawa hujan yang menghilangkan hampir semua orang di Scandinavia selepas enam tahun. Mereka terselamat kerana tinggal di dalam bunker di bawah tanah.

Selepas menemui semua sisa peradaban, mereka menyertai sekumpulan mangsa yang masih hidup, dan bersama-sama mereka mengejar usaha yang penuh bahaya di seluruh tanah terbiar untuk mencari tanda-tanda kehidupan.

Mereka yang terselamat menganggap mereka telah dibebaskan dari peraturan masyarakat masa lalu, tetapi mereka dengan cepat mendapati bahawa walaupun di dunia pasca dahsyat terdapat kasih sayang, cemburu dan dilema masa depan lain yang selalu dihadapi oleh anak-anak muda.

ugly delicious

4. Ugly Delicious

Pemenang Anugerah James Beard, Chef David Chang, dalam rancangan ini menghantarnya ke tempat-tempat kuliner ‘hot spots’ di seluruh dunia. Dia disertai oleh para penulis, aktivis, artis dan chef lain yang menggunakan makanan sebagai kenderaan untuk memecahkan halangan budaya dan mengatasi kesalahfahaman.

Chang dan tetamunya - seperti Jimmy Kimmel, komik Nick Kroll dan penulis Peter Meehan - meneroka dapur yang lebih luas untuk meneroka resipi tempatan termasuk di Houston, Tokyo dan Copenhagen.

sense8 netflix

5. Sense8

Lapan orang asing di seluruh dunia mendapati diri mereka tersambung - terlebih dahulu oleh penglihatan yang ganas, kemudian dengan keupayaan mereka untuk menyambung dengan pemikiran dan tindakan masing-masing, dan akhirnya dengan keperluan mendesak untuk mengetahui apa yang terjadi dan mengapa.

Keperluan mereka untuk mengetahui lebih dari sekadar rasa ingin tahu - ketika mereka mengejar jawapan, satu organisasi misteri memburu mereka, niat untuk memusnahkan mereka.

Drama yang diihasilkan dari tangan pembuat filem yang terkenal Lana Wachowski dan Lilly Wachowski, yang pernah menghasilkan The Matrix Reloaded bersama-sama J. Michael Straczynski yang pernah menghasilkan filem Thor.

Siri drama ini dirakam di seluruh dunia untuk membawa premis siri global, seperti di London, Reykjavik, Nairobi, Korea dan Mumbai.

Menarik: Filem The Post Wajib Ditonton oleh Semua Pengamal Media

Menarik: Filem Pad Man Angkat Kisah Benar Arunachalam Muruganantham Yang Menghasilkan Tuala Wanita

lost in space

6. Lost In Space

Siri drama atau filem yang meneroka alam semesta bukanlah sesuatu yang asing bagi kita. Tetapi ia akan menjadi menarik, jika sesebuah karya itu mempu mengetengahkan hal-hal baru yang merangsang minda kita seperti drama bersiri ini- Lost in Space.

Dalam perjalanan mereka merentas ruang angkasa untuk mencari planet baru bagi tempat tinggal baru untuk kehidupan manusia, mereka akhirnya terkandas di sebuah planet yang belum dapat dikenalpasti.

Klik di sini untuk lihat buku-buku terbaru

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020