Ahed Tamimi dibebaskan Selepas 8 Bulan di Penjara Israel

oleh Asri Yussof pada 30 Jul 2018

Ahed Tamimi, gadis remaja yang dipenjara kerana menampar seorang askar Israel, menceritakan bagaimana dia membalikkan penjara yang “penuh dengan penghinaan dan kesulitan, menjadi sebuah sekolah”.

Bercakap beberapa jam selepas dia dibebaskan dari penjara tentera Israel, selepas lapan bulan di penjara, Ahed berterima kasih kepada penyokongnya, meminta Palestin yang bersatu padu, dan menonjolkan perjuangan tahanan wanita dan remaja yang masih ramai di dalam penjara.

Beliau menceritakan kepada media bagaimana dia menubuhkan kelas di dalam penjara dengan orang muda lain untuk belajar bagi peperiksaan matrikulasi universiti dan undang-undang antarabangsa supaya mereka dapat mengetahui hak mereka. Mereka memanggil kelas mereka “kelas cabaran” kerana bagaimana usaha untuk mendapatkan pendidikan ditentang oleh pegawai-pegawai Israel.

Anak lelaki berusia 17 tahun itu berkata dia akan mengkaji undang-undang supaya dia boleh menganjurkan kes Palestin di mahkamah antarabangsa.

Ahed berkata para penyiasat bercakap dengannya dengan cara yang tidak beretika dan mengatakan bahawa tidak pernah seorang askar wanita hadir, sebagaimana permintaanya.

Dia bercakap tentang pentingnya wanita dalam perjuangan menentang penjajahan Israel dan menekankan penahanan berterusan Palestin yang lain, khususnya wanita dan tiga perempuan di dalam sana.

Ahed berkata, “penjara mengajar saya bagaimana bersabar, bagaimana untuk berada dalam satu pasukan, dan bagaimana mencintai kehidupan ... kuasa adalah dengan rakyat dan rakyat boleh menentukan takdir merea.”

Terdahulu, dia bertemu dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas di markasnya di Ramallah beberapa jam selepas dia pulang dari penjara tentera Israel selama 8 bulan di sana.

Ahed Tamimi

Selepas bertemu Ahed, Abbas memanggilnya sebagai “simbol untuk perjuangan Palestin untuk kebebasan dan kemerdekaan”.

“Gaya perjuangan yang popular dan damai yang dilakukan Ahed Tamimi dan kampung-kampung berdekatan telah membuktikan kepada dunia bahawa rakyat kita akan tetap mempertahankan tanah ini. Mempertahankannya tidak kira betapa banyak pengorbanan perlu dilakukan,” katanya.

Ahed dan ibunya, yang juga dipenjara, telah beberapa jam sebelum itu kembali ke sambutan perayaan di kampung halamannya di Nabi Saleh.

Mereka disambut oleh penyokong dan media berita antarabangsa. Emosi, Ahed tersenyum, melambaikan tangan kepada kawan-kawan dan memeluk keluarganya.

Ahed Tamimi

Bapanya, Bassam Tamimi, seorang aktivis terkemuka, meletakkan tangannya di depan isterinya dan anak perempuan ketika mereka berjalan di jalan. Ramai orang melaungkan “kita mahu hidup dalam kebebasan”. Dia menggunakan masa ini untuk memberi perhatian kepada anaknya, Wa’ed, 22, yang masih dalam penjara.

Ahed kemudian melawat makam pemimpin Palestin Yasser Arafat di Ramallah dan meletakkan bunga di sana sebelum membaca doa dari Al-Quran. Dia juga melawat rumah ahli keluarga yang ditembak mati pada bulan Jun selepas melontar batu di tentera Israel.

Selepas lapan bulan dalam penawanan Israel, Ahed dibebaskan sebagai tokoh yang terkenal dalam politik Palestin, di tengah-tengah ketegangan yang berlaku di sepanjang sempadan.

Dia ditangkap pada 19 Disember tahun lalu, hari selepas dia dan sepupunya, Nour Tamimi, dirakam menampar dan menendang dua tentera Israel yang enggan meninggalkan rumah mereka di Nabi Saleh, dekat Ramallah, yang merupakan rumah kepada kira-kira 600 penduduk palestin.

Perbalahan berlaku di tengah protes terhadap keputusan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump untuk memindahkan kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Jerusalam. Keluarga Ahed berkata, seorang anggota keluarganya cedera di kepala oleh peluru getah semasa protes itu.

Fatwa Palestin - Buku PTS

Klik di sini untuk memiliki buku ini

Ahed ditolak ikat jamin sepanjang tahananya dan percubaan berikutnya di mahkamah Israel, di mana dia telah dicuba untuk menyerang, membaling batu, menghasut keganasan dan membuat ancaman.

Pada bulan Mac, satu perjanjian rayuan dibuat dengan pendakwa Israel, memberikannya hukuman lapan bulan. Sepupunya dibebaskan dengan serta-merta.

Bagi rakyat Palestin, Ahed menjadi seorang pahlawan untuk menentang pencerobohan Israel keatas rumah keluarganya.

Kes Ahed menarik sokongan antarabangsa dari artis, pelakon, akademik, dan atlet berprofil tinggi, yang menyeru beliau dilepaskan dari penjara.

Jim Fitzpatrick, artis yang mencipta imej Che Guevara yang diiktiraf di dunia, mencipta poster Ahed dan memuat naik di instagram.

Pada bulan Februari, Sarah Silverman, pelawak keturunan Yahudi, mencatatkan sokongannya terhadap Ahed, mengatakan “Orang-orang Yahudi terpaksa berdiri menyatakan keadilan dan kebenaran walaupun kesalahan itu dilakukan oleh orang Yahudi atau kerajaan Israel”.

Minggu lalu, seorang artis Itali, Jorit Agoch, melukis dinding mural yang panjangnya empat meter di dinding pemisahan yang memotong Tebing Barat dari Israel. Ekspresi tenang dan kejutan rambut beningnya bertentangan dengan latar belakang hitam dan secara tersirat, pencerobohan Israel.

Ahed Tamimi

Kes remaja itu juga menunjukkan berat sebelah dalam sistem mahkamah Israel - terdapat lebih daripada 99 peratus kadar hukuman untuk rakyat Palestin, dan terdapat lebih banyak kanak-kanak yang ditahan oleh Israel.

Organisasi hak asasi manusia Israel mengkritik perlakuan Ahed, mengatakan bahawa menangkap kanak-kanak semalaman dan merawat mereka sebagai orang dewasa adalah “langkah pertama, bukan sistem terakhir sistem”.

Ayahnya berkata Ahed akan naik ke platform yang diberikan kepadanya.

“Saya tidak fikir mana-mana kanak-kanak boleh menjadi benar-benar bersedia untuk menjadi simbol perjuangan Palestin, tetapi Ahed adalah anak yang sangat kuat,” kata Tamimi.

“Kami telah melihat dari video soal siasat, dari bagaimana dia bertindak di mahkamah, dia sangat yakin dan berdaya tahan Jadi saya fikir dia akan mengambil langkah ini.”