Allah Dekat Dengan Kita, Berdoa Tidak Perlu Melalui Syeikh atau Sayyid - Buya HAMKA

oleh Asri Yussof pada 16 Feb 2017

Isu Valet Doa menjadi perbualan hangat, iaitu sebuah perniagaan yang menawarkan perkhidmatan membaca doa di tanah suci mekah. Perkhidmatan ini mempunyai banyak pakej pilihan, seperti doa di depan Kaabah, di Masjid Al-Haram, Multazam, Hijir Ismail, Maqam Ibrahim dan Hajar Aswad.

valet doa

Harga untuk mengirim doa supaya dibacakan di tanah suci Mekah ini bermula serendah RM 250 dan boleh mencecah sehingga RM5000.

Allah tidak pernah meletakkan perantaraan untuk bercakap dengan-Nya. Asal saja kita meminta kepada Allah, tentu Allah akan mendengarkan kita. Allah berfirman di dalam surah Al-Baqarah, ayat 186

 

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.

Firman Allah ini sudah membuka mata dan jalan kefahaman kita tentang berdoa kepada Allah.

tafsir al-azhar

Klik di sini untuk membeli Tafsir Al-Azhar Jilid 1

Hamka dalam menafsirkan ayat ini di dalam Tafsir Al-Azhar memberitahu, kita tidak memerlukan wasilah atau perantaraan manusia untuk langsung berdoa kepada Allah.

Lantaran dia dekat, tidaklah perlu memakai orang perantaraan atau wasilah - Hamka

Mari kita lihat semula apakah sebab ayat ini diturunkan dan menjelaskan kepada kita semua bagaimana seharuskan kita berdoa.

Menurut riwayat dari Ibnu Jarir, Ibnu Abi Hatim, Abusy Syekh dan Ibnu Mardawaihi yang mereka terima dari riwayat ash-Shalt bin Hakim, iaitu seorang sahabat Anshar yang menerima dari neneknya bahwa seorang laki-laki pernah bertanya kepada Rasulullah saw,

“Ya, Rasulullah. Apakah Allah kita itu dekat dari kita sehingga dapat kita seru dengan suara lembut ataukah Dia jauh sehingga kita seru Dia dengan suara keras?” mendengar pertanyaan itu, Nabi pun terdiam.

Lalu turunlah ayat ini yang menerangkan bahwa Allah itu amat dekat kepada kita.

hamka

Klik di sini untuk membeli buku ini

Hamka menulis lagi tafsirnya dari ayat 187 surah Al-Baqarah ini,

Allah telah menutup pintu yang lain. Allah menyuruh kita langsung kepada-Nya. Allah telah menjelaskan di sini, kepada-Ku saja, supaya permohonanmu terkabul - Hamka

Sedang dalam ayat 187 surah Al-Baqarah ini tiada pun tertulis doa akan dikabulkan Allah jika ia melalui perantaraan Syeikh Anu atau Sayyid Fulan!

Semoga berpuluh jabatan agama yang wujud di Malaysia ini mampu menggunakan kuasa yang ada untuk membendung perkhidmatan semacam Valet Doa ini yang terang terangan berlaku di facebook.

Tak kan tugas jabatan agama menghendap orang buat maksiat di hotel saja kan?

*Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi PTS. Anda Mempunyai artikel yang menarik? Hantar ke [email protected]