Bagaimana Teknologi Menukar Tabiat Membaca - Temubual Bersama Alexandra Alter

oleh The New York Times pada 26 Jan 2018

Bagaimana wartawan New York Times menggunakan teknologi dalam pekerjaan mereka dan dalam kehidupan peribadi mereka? Alexandra Alter, wartawan yang membuat liputan industri buku untuk The Times, membincangkan teknologi yang dia gunakan.

Memandangkan anda menulis tentang industri buku, bagaimana anda lebih suka membaca buku? Pada Kindle atau iPad atau beberapa peranti lain, atau buku bercetak?

Saya lambat akses ke e-book, tetapi saya menjadi seorang pengguna pada 2010 apabila anak perempuan saya yang lebih tua dilahirkan. Saya memerlukan satu cara untuk membaca buku-buku dengan satu tangan (dan di dalam bilik gelap), jadi saya menggunakan Kindle.

Kindle

Saya masih suka buku cetakan dan mendapati ia menjadi pengalaman yang lebih santai dan mendalam, tetapi apabila saya membaca buku untuk bekerja - secara jujur, sebahagian besar bacaan saya di Kindle menjadi sangat mudah.

Saya mempunyai semua buku saya pada satu peranti yang selalu ada bersama saya. Saya membaca salinan awal buku seperti itu: Penerbit menghantar saya salinan digital melalui NetGalley atau Edelweiss, tapak di mana para profesional industri buku dan pengkritik boleh mendapatkan salinan digital buku sebelum diterbitkan.

Saya suka e-book kerana mudah untuk mencari judul-judul yang banyak dan juga berguna untuk menyemak fakta, serta peranti menyimpan semua nota dan sorotan saya, jadi saya dapat melihat dengan cepat apabila saya menulis.

Dan saya boleh membaca dengan satu tangan di atas kereta api yang sesak. Salah satu fobia ringan saya sedang terperangkap di suatu tempat, di atas kapal terbang atau kereta api yang terhenti atau tidak, dengan apa-apa untuk dibaca, dan saya juga mempunyai aplikasi pembaca Kindle pada iPhone saya, jadi saya selalu mempunyai perpustakaan sendiri bersama saya.

Bagaimanakah teknologi mempengaruhi industri penerbitan?

Kira-kira satu dekad yang lalu, apabila Amazon memperkenalkan e-pembaca yang pertama, penerbit panik bahawa buku digital akan mengambil alih industri, cara digital mengubah industri muzik. Dan untuk sementara waktu, ketakutan itu seolah-olah benar.

Pada satu ketika, trajektori pertumbuhan untuk e-buku lebih daripada 1,200 peratus. Kedai buku menderita dan buku bercetak tidak terjual. E-book juga membuat penerbitan sendiri menjadi lebih mudah dan yang mengancam penerbit tradisional.

e-book pts

Tetapi dalam beberapa tahun terakhir, terdapat perubahan yang mengejutkan. Buku cetak terus kukuh - malah semakin meningkat - dan jualan e-book telah jatuh.

Satu sebab yang mungkin ialah harga e-book telah meningkat, oleh itu dalam beberapa kes, mereka lebih mahal daripada edisi cetakan. Kemungkinan lain ialah kelembapan digital.

Orang ramai menghabiskan begitu banyak masa di hadapan skrin dan rasa mereka patut kurangkan masa di hadapan skrin.

Teori lain ialah beberapa pembaca e-book telah bertukar kepada buku audio, yang mudah dimainkan pada telefon pintar semasa anda melakukan multitasking. Dan buku audio telah menjadi format yang paling pantas berkembang dalam industri.

social media

Media sosial juga mempunyai kesan yang besar terhadap penerbitan, kerana ia mempunyai semua sudut industri media. Ia pastinya menjadi cara baru bagi pembaca untuk berhubung dengan penulis dan menemui buku-buku,

tetapi ia juga mungkin menyebabkan orang tidak lagi membaca buku. (Artikel yang menyedihkan dalam Quartz menganggarkan bahawa jika orang ramai menghabiskan jumlah masa yang sama yang mereka lakukan di media sosial, mereka dapat membaca 200 buku setahun dengan mudah.)

Banyak pengarang baru melangkau penerbit tradisional dan menggunakan alat teknologi untuk terus menerbitkan sendiri e-book atau buku cetak sendiri. Apakah nasib penerbit tradisional dalam beberapa tahun akan datang?

Terbit sendiri telah menjadi salah satu sudut yang paling menarik dari industri ini kepada saya. Terdapat beberapa penulis yang menerbitkan sendiri secara besar-besaran sehingga telah memulakan syarikat penerbitan mereka sendiri,

Self Publish

dan mereka telah mula menerbitkan hasil karya dari penulis lain yang "diterbitkan sendiri". Tetapi penerbit telah terselamat setakat ini melalui penyatuan , dan kita mungkin akan lihat lebih banyak lagi.

Apakah nasib kedai buku fizikal? Dan apa pendapat anda tentang kedai buku Amazon?

Kedai buku indie telah membuat kemunculan yang mengejutkan pada tahun-tahun kebelakangan (trend yang mungkin berkaitan dengan kebangkitan semula buku cetak). Banyak kedai bebas telah berjaya sehingga mereka telah berkembang menjadi kedai buku mini.

Masa depan Barnes & Noble kelihatan tidak menentu, dan syarikat itu mengalami kemunduran selepas beberapa strategi buruk. Ia telah membuat pelaburan yang tidak bijak dalam perkakasan digital dan peranti Nooknya,

dan kemudian cuba menjadi lebih banyak menjual hadiah dan mainan di kedai buku, yang mungkin mengasingkan beberapa pelanggan terasnya.

Barnes & Noble

Akhir-akhir ini, ia telah mencuba kedai konsep yang lebih kecil, dengan kafe dengan makanan,wain dan bir. Terdapat beberapa kesilapan dalam talian selepas ketua eksekutifnya yang baru mengumumkan bahawa strategi terbarunya adalah untuk memberi tumpuan kepada menjual buku.

Saya fikir ia adalah perkara paling bijak yang boleh dilakukan oleh syarikat.

Di banyak negara, Barnes & Noble adalah satu-satunya tempat orang boleh membeli buku, dan ia masih merupakan jenama yang disayangi.

Kemasukan Amazon ke ruang runcit fizikal sangat menarik. Saya tidak pasti betapa berjaya eksperimen tersebut. Apabila saya melawat kedai buku Amazon di Columbus Circle di New York, ia pasti terasa seperti kedai peranti yang juga menjual buku.

Amazon Bookstore

Kedai itu kelihatan seperti versi 3-D laman web, dengan buku yang menghadap ke sekeliling dan keratan yang menggambarkan apa yang popular dengan pelanggan Amazon. Tetapi mereka berkembang pesat di seluruh negara, jadi sesuatu mesti berfungsi.

Saya ingin melihat bagaimana Indigo Books, rantaian kedai di Kanada, akan dilakukan di sini tahun depan apabila ia berkembang ke Amerika Syarikat. Mungkin ia akan menggegarkan model dengan cara itu.

Di luar tugas anda, apa produk teknologi yang anda taksub sekarang?

Saya dan keluarga tidak hebat dengan alat teknologi. Adalah adil untuk mengatakan bahawa saya aktif secara buruk dengan mereka. Saya berhati-hati dengan beberapa pembantu rumah baru seperti Amazon Echo dan Google Home,

Amazon Echo, Google Home

tidak semestinya kerana saya paranoid tentang perbualan saya yang direkodkan - Amazon dan Google sudah tahu segala-galanya mengenai saya - tetapi kerana anak-anak saya mungkin akan menjerit pada peranti sepanjang masa, dan lagu-lagu Taylor Swift dan Ariana Grande akan bermain dalam gelung yang tidak berkesudahan.

Saya telah menjadi penggemar podcast. Saya sering mendengar di The Daily yang aktif di podcast. Selain itu adalah Planet Money (pendedahan: suami saya adalah seorang wartawan di sana), The New York Times Book Review podcast (di mana saya kadang-kadang muncul),

podcast

Longform, Jam Radio New York dan beberapa pertunjukan dari Gimlet Media, seperti StartUp dan Balas Semua. (Berat kelas berat, pameran Jonathan Goldstein, adalah lucu dan menarik.)

Apa teknologi yang popular dengan keluarga anda?

Satu aplikasi yang popular dengan seluruh keluarga adalah permainan Jepun Neko Atsume: Kitty Collector. Anda membeli hadiah maya untuk kucing kartun ini, yang datang dan pergi seperti yang mereka suka, dan kucing meninggalkan anda ikan.

Permainan Jepun

Anda tidak boleh mengawal kucing atau menang dengan cara apapun. Sama seperti dengan kucing sebenar, saya rasa begitu.

Sumber: The New York Times