Bagaimana untuk bercakap dengan anak anda tentang diri mereka (Bhg 2)

oleh Asri Yussof pada 20 Jul 2018

Ini adalah pelajaran yang sesuai untuk digunakan kepada anak-anak lelaki di rumah mengikut umur mereka:

Dari peringkat prasekolah hingga peringkat rendah

Brandi Davis, seorang jurulatih keibubapaan yang meneta-p di Philadelphia, berkata pelajaran mengenai penghormatan boleh bermula pada umur 2 dan 3. Stamoulis menambah bahawa pada masa awal kanak-kanak, “persetujuan mengajar adalah mengenai rasa hormat dan autonomi badan, bukan seks.”

1. Mengajar sempadan.

Robinson berkata ibu bapa boleh memulakan pelajaran seperti “kita tidak menyerang ruang peribadi orang lain melainkan jika mereka mengatakan ia OK.” Dia berkata kanak-kanak perlu belajar meminta kebenaran sebelum mereka memeluk teman bermain. Di sisi lain, penting untuk anak-anak memahami sempadan mereka sendiri. Mereka tidak mahu mencium Mak Cik Sally? Mereka tidak perlu. Ini, kata Robinson, adalah mengenai “menghormati ruang peribadi mereka.”

Baca juga: Bagaimana untuk bercakap dengan anak anda tentang diri mereka (Bhg 1)

Nicole Cushman, pengarah eksekutif Answer, sebuah organisasi latihan seks yang ditempatkan di Rutgers University, berkata untuk anak-anak lelaki, pelajaran ini menyediakan asas supaya apabila seorang kanak-kanak menjadi lebih tua, ibu bapa dapat menerapkannya kepada senario romantis.

2. Bantu mereka menangani penolakan.

Robinson berkata kanak-kanak perlu mempelajari dua perkataan penting: tidak dan berhenti. Contohnya, jika anak anda mengajar orang lain bermain permainan, dan orang itu berkata tidak, beritahu anak anda: “Dia tidak mahu bermain sekarang. Apakah reaksi wajahnya memberitahu anda? Mengapa kita tidak memilih permainan lain? Dia tidak lagi suka permainan itu.”

Dia menambah bahawa harus ada akibat yang jelas untuk kanak-kanak yang tidak mendengar “tidak” dan “berhenti.” Robinson berkata dia sering melihat kanak-kanak mengganggu ibu mereka, dan selepas ibu berkata “berhenti,” anak itu akan terus menangis, dan ibu terpaksa menurut kehendak anaknya.

How to Talk So Kids Can Learn at Home and in School  oleh Adele Fabe

Klik di sini untuk memiliki buku ini.

“Gunakan kesan yang jelas, jadi apabila anda berkata ‘Jika anda melakukannya lagi, kami tidak pergi ke Disney World,’ bersedialah untuk tidak pergi ke Disney World.”

3. Gunakan bahasa anatomi.

Davis berkata ibu bapa perlu menggunakan bahasa anatomi ketika merujuk kepada alat kelamin. Ia memastikan kanak-kanak dapat berkomunikasi dengan jelas jika mereka didera secara seksual. Ia juga mensosialisasikan kanak-kanak untuk merasa selesa menggunakan bahasa itu. Cushman berkata ia juga penting untuk berbincang dengan kanak-kanak lelaki tentang badan-badan perempuan mengenai apa yang mereka suka dan rasa ingin tahu mereka.

“Kita boleh jaga tingkah laku tertentu dengan menjadi jujur,” katanya, “dan tidak bersekongkol mengenainya dan tidak memalukan mereka.”

Sumber: philly.com