Bagaimana untuk bercakap dengan anak anda tentang diri mereka (Bhg 3)

oleh Asri Yussof pada 26 Jul 2018

Dari sekolah rendah hingga ke peringkat remaja

Ini adalah ketika tingkah laku mengganggu bermula, kata Cushman, sering dalam bentuk mengejek yang melintasi garisan. Annie Fox, pendidik dan penasihat dalam talian untuk ibu bapa dan remaja, berkata sekolah menengah adalah “masa keemasan” untuk mula bercakap tentang “menggoda dan mencederakan,” atau membantu anak-anak mereka memahami perbezaan antara banteng dan gangguan.

1. Salah laku semasa perbualan mengenai pendidikan seks.

Pakar mengatakan bahawa komunikasi terbuka mengenai sempadan harus diteruskan sejak di bangku sekolah rendah lagi, tetapi ibu bapa juga harus berbincang dengan anak-anak mereka tentang seks.

Baca juga: Bagaimana untuk bercakap dengan anak anda tentang diri mereka (Bhg 2)

Robinson berkata dia memberitahu ibu bapa bahawa salah satu cara terbaik untuk memulakan dialog adalah dengan membeli anak mereka sebuah buku yang disesuaikan dengan jantina mereka tentang seks dan akil baligh, dan memberitahu yang mereka boleh bertanya apa-apa soalan yang mereka suka.

“Walaupun kita mungkin tidak berasa seperti kita bersedia untuk perbualan,” kata Cushman, “kita harus memerangi naratif tidak sihat di media” yang menunjukkan lelaki mendapat ganjaran apabila mereka terus menerus mengejar wanita.

2. Bercakap dengan anak lelaki

Davis berkata beliau mencadangkan ibu bapa menggunakan rancangan TV dan media lain untuk mengajar anak-anak tentang cara menjadi seorang yang lebih baik. Dia disyorkan mengatakan sesuatu seperti: “Adakah dia kelihatan selesa? Anak lelaki itu bercakap dengannya dengan cara yang tidak sopan, dan kawan-kawannya ketawa. Apa yang akan anda lakukan dalam keadaan itu? “

Buku PTS

Klik di sini untuk memiliki

 

Remaja dan seterusnya

Sebelum lelaki pergi ke pekerjaan pertama mereka atau pergi ke kolej, penting mereka tahu dan memahami undang-undang. Robinson berkata mereka juga harus tahu batas-batas dalam kehidupan ini.

1. Mengenal pasti tahap kedewasaan

Robinson berkata ibu bapa perlu memastikan remaja mengetahui orang dewasa lain yang mereka percayai - ahli keluarga lain, kaunselor, pakar kanak-kanak - jika mereka mempunyai soalan yang jelas.

2. Pertimbangkan untuk memberitahu mereka tentang pengalaman gangguan anda.

Tetapi hanya jika ibu-ibu selesa, dan jika mereka pasti perbualan tidak akan membuatkan budak lelaki itu merasa dia perlu cenderung kepada emosi mereka.

“Ibu mempunyai peluang yang sangat kuat untuk bercakap sebagai wanita yang sering menerima perhatian yang tidak diingini,” kata Cushman, “dan menggunakannya untuk mewujudkan empati pada anak lelaki mereka.”

Sumber: philly.com