BUKU: Anugerah Buku Pilihan 2018 Oleh Goodreads

oleh Asri Yussof pada 30 Dec 2018

choice-logo-square-winners

Bagi tahun 2018 ini, Goodreads mengumumkan pemenang Anugerah Pilihan Goodread kali ke-10, satu-satunya anugerah buku utama yang diundi oleh pembaca. Kebanyakan darinya adalah buku terbitan luar negara dan berbahasa Inggeris. Tahniah kepada buku terbaik tahun ini!

Buku Terbaik 2018: The Hate U Give (Angies Thomas)

Goodreads

Buku ini mendapat undi setinggi 68,489 undi. Angies Thomas mengkiritk persoalan ketiseimbangan yang wujud di dunia ini. Starr Carter yang berumur enam belas tahun bergerak antara dua dunia: kejiranan miskin di mana dia tinggal dan bersekolah di pinggiran bandar mewah. Keseimbangan yang tidak selesa di antara dunia ini hancur ketika Starr menyaksikan teman baiknya Khalil yang tidak bersenjata ditembak oleh seorang pegawai polis.

Terbaik Fiksyen: Still Me (jojo Moyes)

Goodreads

Jojo Moyes adalah penulis buku # 1 New York Times- Me Before You and After You yang menampilkan heroin ikoniknya, Louisa Clark. Jojo Moyes adalah seorang novelis British. Beliau belajar di Royal Holloway, University of London. Dia mendapat tajaan oleh akhbar The Independent untuk pengajian kewartawanannya di City University dan seterusnya bekerja untuk The Independent selama 10 tahun. Pada tahun 2001, beliau menjadi novelis sepenuh masa.

Terbaik Fiksyen Sejarah: The Great Alone (Kristin Hannah)

Goodreads

Kristin Hannah adalah pengarang yang memenangi anugerah dan bestseller lebih daripada 20 novel termasuk blockbuster antarabangsa, The Nightingale, yang dinamakan Goodreads Best novel fiksyen Sejarah untuk 2015 dan memenangi anugerah Pilihan Rakyat pada tahun yang sama.

Novel ini tentang Ernt Allbright, seorang bekas POW, pulang dari perang Vietnam dia menjadi seorang lelaki yang tidak menentu. Apabila dia kehilangan pekerjaan lain, dia membuat keputusan yang impulsif: dia akan memindahkan keluarganya ke utara, ke Alaska, di mana mereka akan hidup dari grid di sempadan terakhir Amerika.

Novel ini mendapat undian sebanyak 61,702 undian di Goodreads.

Terbaik Sains Fiksyen: Vengeful (V.E Schwab)

Goodreads

Sepanjang dekad yang lalu, V.E. Schwab telah memperolehi tujuh pencalonan dalam empat kategori berbeza. Penulis yang dikasihi (yang juga menerbitkan buku dewasa kanak-kanak dan muda sebagai Victoria Schwab) kini membawa pulang kemenangan pertamanya dengan Vengeful. Buku kedua dalam siri Villainsnya meneruskan saga gelap wira-wira yang akan diselidiki oleh eksperimen berbahaya dan kelebihan kehidupan “selepas kematian”.

Novel ini mendapat undian sebanyak 49,563 undi.

Terbaik Seram: Elevation (Stephen King)

Goodreads

Nama yang tidak asing lagi dengan karya-karya seram dan misteri- Stephen King. Beliau melawan naratif biasa tentang Vampire, rumah berhantu, dan Syaitan, Elevation adalah cerita menakutkan di sebuah bandar kecil dengan masalah besar mengalahkan persaingan. Penjual Stephen kini mempunyai lapan Anugerah Pilihan Goodreads, termasuk Best Mystery & Thriller tahun ini dengan The Outsider.

Terbaik Non-Fiksyen: I’ll Be Gone in the Dark: One Woman’s Obsessive Search for the Golden State Killer (Michelle McNamara)

Goodreads

Michelle McNamara adalah penulis skrip, wartawan, dan penulis kejahatan yang sebenar. Dia adalah pengasas blog “True Crime Diary,” yang merangkumi jenayah dan kes-kes yang kurang dikenali. Pada tahun 2005, dia berkahwin dengan pelawak Patton Oswalt. Mereka mempunyai seorang anak perempuan bersama, dilahirkan pada tahun 2009. Buku ini mendapat undian sebanyak 46,472 undi.

Terbaik Buku Resipi: Cravings: Hungry for More (Chrissy Teigen,  Adeena Sussman)

Goodreads

Chrissy Teigen dikenali sebagai banyak perkara yang menjadi tuan rumah Lip Sync Battle di MTV, penulis buku laris, model cover baju Sukan Illustrated, pasangan kepada John Legend, bintang Instagram (16.8M) dan Twitter (10.3M), tetapi dalam karya ini, beliau berkongsi tentang makan malam.

Terbaik Buku Kanak-Kanak: The Burning Maze (Rick Riordan)

Goodreads

ick Riordan adalah penulis buku # 1 New York Times pengarang paling banyak, termasuk siri Percy Jackson & Olympians. The Burning Maze adalah buku fantasi berkisar cerita-cerita Tuhan. Dewa Apollo yang dahulunya mulia, diturunkan ke bumi sebagai hukuman oleh Zeus, kini menjadi seorang remaja lelaki yang canggung bernama Lester Papadopoulos. Untuk mendapatkan tempatnya di Mount Olympus, Lester mesti memulihkan lima Oracle yang telah gelap.

Menarik untuk diperhatikan atau boleh kita bandingkan bagaimana buku-buku fantasi anak-anak kita di Malaysia dengan Amerika. Perbandingan ini bukanlah bermaksud untuk lihat siapa lagi bagus, tapi untuk lihat bagaimana kita berani untuk memberikan anak-anak kita fantasi yang lebih utuh, lebih berani dan lebih dari itu- cerita-cerita ketuhanan fantasi.

Lihat senarai penuh pemenang di sini.