Artikel

Siapa Uighur? Kerajaan China Menangkap Berjuta Minoriti Muslim- Ini Apa yang anda perlu tahu

oleh Asri Yussof pada 30 Aug 2018

Di rantau Xinjiang barat daya China, satu kawasan dengan kerusuhan yang panjang antara kaum minoriti etnik Uighur (disebut “we-gur”) dan majoriti Cina Han, kerajaan telah menahan lebih daripada satu juta ahli kumpulan ini dan kumpulan Islam yang lain yang digambarkan sebagai “kem pengasingan besar-besaran yang rahsia.”

Dengan kata lain: Mereka ditahan dan didoktrinasi. Satu-satunya masalah pertikaian adalah berapa banyak dari Xinjiang kira-kira 10 juta Uighur telah dibantu dengan “cara” ini.

Tuntutan internasi juga disokong oleh laporan lain dari rantau ini. Laporan pembukaan mata 2017 BuzzFeed News dari Xinjiang menggambarkannya sebagai “negara polis abad ke-21,” dibantu oleh teknologi pengenalan wajah yang canggih dan pemantauan video yang meluas melalui kamera jalanan dan dron pengawasan.

Potongan ini juga termasuk foto-foto “sebatian pendidikan politik” yang dihiasi dengan propaganda yang memohon penonton untuk “menghargai perpaduan etnik.”

Dan laporan Wall Street Journal dari masa itu muncul sebagai bentuk penarafan rasmi yang digunakan untuk menentukan penduduk Xinjiang yang memerlukan “penempatan semula dan pendidikan.”

Apa yang mendorong semua ini? Inilah yang anda perlu ketahui mengenai Uighurs China:

Siapakah mereka?

Kebanyakan Uighur (juga disebut “Uyghurs” atau “Uighers” di media Barat) mengamalkan Islam dan bercakap bahasa Turkik yang sama sekali berbeza dari Mandarin Cina.

Uighurs berkongsi lebih banyak persamaan etnik dan budaya dengan Kyrgyzstan, Tajikistan, Kazakhstan dan Mongolia - negara tetangga utara dan barat China di Steppe Eurasia - berbanding dengan negara-negara lain di China sendiri.

“Kami tidak mempunyai hubungan dengan orang Cina. Kami tidak melihat Cina, kami tidak bercakap bahasa yang sama dan kami tidak makan makanan yang sama, “seorang Uighur, yang meminta disebut sebagai Billy, kepada The Telegraph pada tahun 2009.” Dan kami adalah orang Islam, kami percaya kepada Allah. Orang Cina hanya percaya dengan wang.”

Kerajaan China menganggap Xinjiang sebagai “wilayah autonomi,” yang bermaksud ia mempunyai kerajaan tempatan yang dilantik sendiri. Walau bagaimanapun, ia tidak jauh dari “autonomi”, walaupun implikasi nama itu. (Tibet juga merupakan “wilayah autonomi”).

Xinjiang juga merupakan rumah kepada sebahagian besar sumber semula jadi negara yang paling berharga, yang sekurang-kurangnya sebahagian menjelaskan minat China. Selain rizab mineral bijih besi dan emas, rantau ini mendakwa kira-kira 38 peratus daripada rizab arang batu negara dan 25 peratus daripada petroleum dan gas asli, menurut angka kerajaan.

Sejarah pertikaian

Kedua-dua kumpulan itu mempunyai hubungan yang tegang sejak provinsi Xinjiang ditubuhkan dan dibawa di bawah kawalan China oleh dinasti Qing pada tahun 1884. Uighur mengisytiharkan diri mereka bebas di bawah Republik Turkestan Timur pada tahun 1933, tetapi negeri yang pendek itu diserap kembali oleh China pada tahun 1934.

Mereka cuba sekali lagi pada tahun 1944, mengenal pasti Republik Turkestan Timur Kedua, tetapi sekali lagi diserap semula pada tahun 1949 berikutan pengambilalihan Parti Komunis China di negara ini.

Bermula pada 1955, apabila Xinjiang menjadi wilayah “autonomi”, kerajaan telah menggalakkan etnik Hans untuk berhijrah ke barat, memikat mereka dengan janji “hukou” - status didambakan yang memudahkan akses kepada perkhidmatan sosial yang penting seperti perumahan, pencen, penjagaan kesihatan dan pendidikan.

Strategi yang dibebankan sebagai usaha untuk memodenkan rantau ini dengan Beijing, telah sangat berkesan: Pada tahun 1949, penduduk Han Xinjiang terdiri hanya 6 peratus daripada jumlah keseluruhan. Sebagai banci terakhir pada tahun 2010, Han China merupakan sekurang-kurangnya 40 peratus daripada penduduk; lebih banyak laporan terkini meletakkan angka itu setinggi 58 peratus.

Kehidupan kita menjadi lebih teruk dan semakin teruk ketika mereka menjadi lebih baik.

“Pendek kata, Parti cuba mencairkan budaya dan identiti Uighur dengan menggalakkan lebih banyak interaksi antara kaum Cina dan Cina.” James Leibold, seorang profesor di Universiti La Trobe, Australia dan pakar hubungan etnik di Xinjiang memberitahu Universiti Institut AS-China California Selatan pada tahun 2016.

Daripada menyatukan melalui “gabungan,” kerajaan telah mengasingkan Uighur dan membina sebuah masyarakat yang sangat tersusun, menjadikan masalah itu jauh lebih buruk.

“Setiap tahun, semakin banyak mereka datang ke Xinjiang,” seorang Uighur yang tidak mahu dikenal pasti kepada The Telegraph. “Ini bermakna sukar untuk kita mencari pekerjaan.

Berita ini diterjemah oleh Asri Yussof, teks asal boleh dibaca di sini.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020