INSPIRASI: Siapakah Sundar Pichai, CEO Google yang patut anda tahu

oleh Asri Yussof pada 07 Dec 2018

ceo_google

Sundar Pichai dilahirkan di Chennai, India pada tahun 1972 dan kemudian membesar dan menetap di Amerika Syarikat, sekarang berusia 47 tahun. Beliau mula berkhidmat sebagai CEO Google sejak 2 Oktober 2015.

Beliau memulakan kerjayanya di Google pada tahun 2004 dengan mengetuai pasukan di belakang tabir pusat operasi Google Chrome. Tidak lama kemudian, dia akan mendapat tugas baru iaitu mengetuai Google Toolbar, carian desktop, dan beberapa lagi. Dia meyakinkan beberapa pengeluar untuk memasang Toolbar pada mesin mereka, yang akan menyebabkan pencarian Google mudah diakses pada beratus-ratus juta desktop di seluruh dunia.

Sundar

Beliau memperoleh ijazah sarjana dalam bidang sains dan kejuruteraan material di Stanford dan kemudian menerima MBA dari salah satu sekolah perniagaan utama di Amerika: Wharton School of Business di University of Pennsylvania.

Beliau memulakan kerjayanya di Amerika Syarikat sebagai pengurus produk di Bahan Terapan dan kemudian sebagai perunding pengurusan di McKinsey & Co dan barulah ke Google.

Mengikut Quora.com, Twitter pernah mendakati beliau untuk membawa beberapa produk baru, tetapi tawaran itu ditolak oleh beliau. Dia juga dikhabarkan bakal menggantikan Steve Ballmer sebagai CEO Microsoft sebelum Steve berpindah ke Satya Nadella.

Sundar Pichai bukan sahaja bijak dalam bidang perniagaan, malah kepakaran asas dalam bidang teknologi adalah kemahiran beliau ketika di Universiti. Beliau adalah ‘top student’ sejak dari tahun pertama untuk kursus metalurgi - iaitu kursus tentang fleksibiliti sistem IIT dan elektronik.

Beliau dilihat berjaya dalam tempoh waktu yang pendek sebagai CEO di Google, telah membuatkan pendapatan Alphabet naik 81% dan harga saham syarikat meningkat sebanyak 76% sejak pelantikannya. Penilitian dari investopedia.com menulis, tiga tahun pertama kepimpinan Pichai sangat luar biasa, terutama jika dibandingkan dengan tahap penelitian yang dialami oleh gergasi teknologi Facebook dan Twitter. Perkara ini dilihat dari segi prestasi kerjanya dan apa yang sudah beliau bawa masuk ke Google.

Dalam pada itu, beliau dan Google juga tidak terlepas dengan kontrovasi. Oktober lalu beliau menghantar email kepada semua kakitangan Google bahawa dia “sangat menyesal” kerana salah laku seksual di syarikat itu selepas laporan dikeluarkan oleh New York Times.

“Jadi, pertama, saya katakan saya amat menyesal atas tindakan yang lalu dan kesakitan yang telah memberi kesan kepada pekerja.”

Kekayaan beliau pada tahun ini dianggarkan sekitar US $ 1.2billion dan pendapatan tahunannya dianggarkan sekitar US $ 199.7million (Rs 1,278 Crores). Kekayannya meningkat sekitar 47% dalam beberapa tahun kebelakang.