Sibling Without Rivalry : Adik-Beradik Tanpa Bersaing

oleh Asri Yussof pada 28 Nov 2018

Sibling Without Rivalry atau dalam bahasa Melayu; Adik-beradik tanpa bersaing. Tajuk buku yang sangat menjentik untuk saya membeli dan membacanya sendiri. Isu-isu dan kandungan yang ditulis dalam buku ini sangat dekat dengan saya dan saya pasti anda akan mengakuinya bila membacanya nanti.

buku pts

Klik di sini untuk info lanjut mengenai buku

Jim Amanda dalam blognya ketika menulis ulasan untuk buku ini memberitahu, buku ini mengajarkan kepada semua ibu bapa di luar sana untuk mengajarkan kepada anak-anak, bagaimana cara berkomunikasi sesama mereka.

“Sebab saya sangat suka buku ini kerana ia menunjukkan kepada ibu bapa bagaimana mengajar anak-anak mereka bagaimana untuk berkomunikasi perasaan mereka antara satu sama lain dan bagaimana untuk bekerjasama dengan cara yang berkesan sesama mereka.”

Tulis beliau lagi, “Sejak melaksanakan beberapa teknik dalam buku ini, tingkah laku anak lelaki saya yang lebih tua terhadap adiknya bertambah baik. Ada saat-saat yang saya masih tetap berpesan kepada mereka, tetapi secara keseluruhan anak-anak saya saling menjaga dan kita tidak mempunyai masalah utama dengan persaingan sesama mereka. Sekarang, saya tahu mereka masih muda, tetapi saya rasa apa yang saya lakukan berada di jalan yang betul.”

Dalam kamus britannica, persaingan antara adik-beradik (Sibling rivalry) adalah persaingan sengit di kalangan adik beradik untuk pengiktirafan dan perhatian ibu bapa mereka. Persaingan ini biasanya bermula apabila bayi diperkenalkan kepada keluarga dan saudara yang lebih tua takut bayi akan menggantikannya.

Anak yang lebih tua mungkin menjadi sangat cemburu dan menunjukkan tingkah laku yang agresif terhadap bayi atau tindakan regresif seperti mengganggu bayi ketika mereka tidur atau menggunakan suara nada yang tinggi dekat dengan bayi.

Tingkah laku regresif ini dianggap cara anak yang lebih tua untuk mencuba dan membina semula dirinya untuk mendapat perhatian kedua ibu bapanya. Apabila kanak-kanak berkembang, persaingan saudara dapat membawa kepada tingkah laku yang sangat kompetitif atau agresif, yang mungkin menjadi umum kepada pengalaman hidup lain (terhadap Kerjaya contohnya).

Persaingan sepatutnya tidak semestinya sejagat atau tidak dapat dielakkan, tetapi ia sebenarnya bergantung kepada bagaimana ibu bapa mengimbangi keperluan anak-anak sememangnya lumrah akan bersaing.

Antara topik menarik yang dibincangkan:

- Adik-Beradik. Dulu, Kini, dan Selamanya

- Akhirnya Perasaan Buruk Keluar Jua

- Bahaya Perbandingan

- Sama Rata Itu Kurang Sebenarnya

- Adik-Beradik dan Peranan Masing-Masing

- Apabila Anak-Anak Bergaduh