Lawak Sekolah: Belajar Berkenalan
oleh Aman Wan, Ain Maisarah


Versi Cetak

RM14

Beli Online

Boleh juga dibeli di Kedai Buku PTS

Sabah/Sarawak: RM 16
Format: Trade Book

ISBN-13: 978-967-0411-11-8

Tarikh Terbit: 27 Apr 2012

Jumlah Muka Surat: 176


Versi eBook

Belum Terbit


Mengisahkan sebuah robot tukang yang bernama Robita menjadi pelajar baru di Sekolah Sri Bangsar.

Di sekolah, Robita terpaksa belajar bagaimana untuk bergaul dengan pelajar-pelajar lain. Masalah timbul apabila Robita sebelum ini tidak pernah bersosial dengan masyarakat sekeliling. Oleh itu Robita terasa sangat kekok berada dikalangan kelompok manusia.

Bard Badzli yang diamanahkan untuk menjaga Robita menjalankan tugas dengan memberi tip-tip bagi membantu rakan robotnya itu menyesuaikan diri di sekolah dan berkawan dengan kawan-kawan baru.

Berbagai ragam dan telatah sepanjang Robita cuba belajar menyesuaikan diri sebagai pelajar baru.

Sebagai sebuah robot tukang yang tidak pernah bersosial, Robita merasakan arahan untuk menyamar sebagai manusia dan bersekolah di Sekolah Sri Bangsar adalah sesuatu yang amat menakutkan! Hanya Bard Badzli sahaja yang mengetahui rahsia Robita dan sudi untuk membantunya dengan memberikan tip-tip mudah untuk berkenalan dan bermesra dengan pelajar lain. Namun, pada hari pertama sekolah lagi, banyak hal sudah berlaku akibat sifat kekok Robita itu. Rahsia Robita seakan dapat dihidu oleh pembantu ketua kelas yang garang, Nera Elena. Nera Elena sering mengugut Robita dan Bard Badzli untuk membongkarkan rahsia mereka. Robita dan Bard Badzli sering kali cuba melarikan diri sekiranya terserempak dengan Nera Elena, tetapi Robita kemudiannya dilantik menjadi Ketua Kelas yang baru dan diminta untuk duduk bersebelahan dengan Nera Elena. Walaupun Nera Elena kelihatan garang dan mencurigai Robita, namun dia juga turut membantu Robita dengan memberikan tip menjadi ketua kelas.

Novel ini dalam bentuk nomik. Separuh komik, separuh novel.