Uthman Affan
oleh Abdul Latip bin Talib


Versi eBook

RM

e-ISBN:
978-967-408-067-9
Tarikh Terbit:
5 Jan 2012
Jumlah Muka Surat:
251
Kategori:
Novel Sejarah Islam,
Penerbit:
PTS Publishing House

Uthman Affan mendapat gelaran Zin Nurain yang ertinya memiliki dua cahaya kerana Rasulullah sudah mengahwinkannya dua orang puterinya iaitu Ruqayah dan kemudiannya Ummu Kalthum selepas Ruqayah meninggal dunia.

Uthman Affan antara yang terawal memeluk Islam selepas Abu Bakar As-Siddiq. Beliau antara 10 sahabat Rasulullah yang dijamin masuk syurga. Beliau terkenal dengan silat lemah lembut, pemalu dan berbudi pekerti mulia.

Rasulullah pernah berkata, “Saya memohon kepada Tuhanku supaya tidak ada seorang pun yang pernah menjadi menantuku ataupun menjadi mentuaku dimasukkan ke dalam neraka.”

Beliau berkata lagi,“Tiap-tiap nabi mempunyai teman, dan Uthman adalah temanku di dalam syurga.”

Ramai berpendapat punca kekecohan yang berlaku pada masa pemerintahan Khalifah Uthman Affan adalah kerana campur tangan keluarga Bani Umaiyah dalam urusan pentadbiran negara.Contohnya beliau melantik Marwan al-Hakam menjadi setiausahanya. Kemudian memecat Amru al-Ash sebagai Gabenor Mesir digantikan dengan Abdullah bin Saad. Beliau juga dikatakan mengutamakan keluarga sendiri.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kisah Khalifah Uthman Affan, novel ini merupakan pilihan terbaik untuk anda. Selamat membaca!

Pendahuluan

Bab 1: Permata Bani Umaiyah

Bab 2: Hijrah

Bab 3: Pasangan yang Bahagia

Bab 4: Perjanjian Hudaibiah

Bab 5: Islam Tersebar ke Seluruh Alam

Bab 6: Menjadi Khalifah

Bab 7: Al-Dawawin

Bab 8: Iskandariah Diserang

Bab 9: Armada Permata Islam

Bab 10: Pertempuran Tiang-tiang Kapal

Bab 11: Cincin Nabi Hilang

Buku Berkaitan