Ciri-Ciri Buku Kanak-Kanak dan Prasekolah yang Bermutu Tinggi

oleh Roziyah Mahamad • 30 Dec 2010 1:33 AM

Artikel dipetik daripada http://www.universitipts.com/

 

Puan Nani Menon adalah pakar bahan bacaan kanak-kanak di Universiti Putra Malaysia. Beliau yang juga penulis PTS memberikan panduan kepada ibu bapa dan guru-guru tadika apabila memilih buku-buku bagi kegunaan kanak-kanak, seperti di bawah:

1. Pilih buku berdasarkan isi kandungannya. Misalnya buku Matematik bukan hanya nombor saja, tetapi mengenai ruang, ukuran, pembahagian sedikit atau banyak. Penyampaian dalam bentuk cerita adalah lebih berkesan.

2. Buku haruslah mengandungi nilai murni seperti sifat bekerjasama, berkongsi, tanggungjawab serta menghargai alam sekitar.

3. Ayat digunakan dapat meningkatkan perbendaharaan kata anak-anak.

4. Untuk kanak-kanak prasekolah, cari buku yang mempunyai perkataan dan muka surat sedikit serta disampaikan secara berulang-ulang.

5. Untuk kanak-kanak prasekolah sebaiknya pilih daripada 14 sehingga 16 muka surat saja manakala sekolah rendah 32 muka surat. Ini bagi mengelakkan kanak-kanak hilang tumpuan kepada pembacaan mereka, selain mengekalkan minat membaca.

6. Untuk bayi, cari buku yang senang dibasuh dan tidak mudah rosak seperti buku berbentuk kain, kemudian apabila mereka sudah faham konsep tidak merosakkan buku barulah tukar kepada buku berkulit keras.

7. Untuk kanak-kanak prasekolah, buku cerita lebih berkesan bagi membentuk pemikiran kritis mereka berbanding buku latihan seperti buku mewarna ataupun buku pengiraan.

Commenting is not available in this weblog entry.
  1. mazidah binti zainol
    15 Jun 2011
    1:27 AM
    {stars}{rating}{/stars}

    minta jasa baik puan untuk menerangkan format penulisan fiksyen kanak-kanak

Artikel popular