PTS, Satu-Satunya Penerbit Buku Sebenar di Malaysia

oleh Roziyah Mahamad • 24 Feb 2011 8:17 AM
{text}

Dipetik daripada http://zin-mahmud.blogspot.com dan ditulis oleh Tuan Zin Mahmud. Beliau adalah Pengarang di Utusan Malaysia 

 

Semalam saya mengadakan kunjungan mengejut ke PTS. Mengejut kerana saya tidak merancang kunjungan itu. Cuma apabila dipelawa oleh Profesor Abdullah Hussain, saya berasa tidak boleh menolak. Saya bawa Azhar Mahmud sekali.

Kedatangan saya disambut oleh Prof Abduillah dan Puan Ainon Mohd, Pengerusi PTS. ia merupakan pertemuan dengan sahabat-sahabat lama yang menghimbau kenangan lalu. Dari zaman 70-an dan 80-an lagi saya sudah kenali Puan Ainon melalui tulisan-tulisannya dalam majalah-majalah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Begitulah ingatan saya terhadapnya. Beliau pun sememangnya bekerja di situ. Saya juga ketahui beliau adalah aktivis Persatuan Penterjemah Malaysia (PPM). Oleh kerana minat saya terhadap penterjemahan, maka saya juga menjadi ahli PPM. Pada masa itu saya menyokong sangat PPM berkembang menjadi sebuah badan rasmi bagi penterjemah profesional. Namun begitu apabila akhirnya kerajaan menubuhkan Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM), ia tidak pula memenuhi cita-cita yang pernah digariskan oleh PPM.

Saya mula berkenalan dengan Puan Ainon pada tahun 1987. Pada masa itu saya bercadang hendak menjadi penterjemah sepenuh masa dengan menubuhkan syarikat penterjemahan. Langkah pertama ialah saya perlu mendapatkan sijil profesional penterjemahan. Justeru saya pun menghadiri kursus formal penterjemahan yang dianjurkan oleh PPM setiap hari Sabtu di DBP.

Ketika itu saya telah berhenti mengejut daripada Utusan Melayu dan mengendalikan sebuah kedai buku dan perpustakaan Islam di bawah The Open Press. Dua orang yang menjadi pengajar saya ketika itu ialah Puan Ainon, Puan Saodah dan Allahyarham Pak Asraf, seorang tokoh bahasa yang pernah menjadi aktivis Angkatan Sasterawan 50 (ASAS 50) dan di penghujung usianya menjadi aktivis Persatuan Linguistik Malaysia (PLM).

Setelah beberapa lama saya mengikuti kursus penterjemahan itu, maka diadakanlah peperiksaan. Ternyata pada tahun itu saya telah menjadi pelajar terbaik. Maka dalam majlis penyampaian sijil dan cenderamata, yang menyampaikannya ielah Anwar Ibrahim, ketika itu Menteri Pelajaran. Oleh kerana Anwar yang hendak menyampaikannya, saya enggan hadir ke majlis itu. Ini kerana pada masa itu saya marah padanya atas sebab-sebab tertentu.

Saya tidak berjumpa lagi Puan Ainon hinggalah ketika saya menjadi editor buku di Utusan Publications and Distributors Sdn Bhd. Ketrika itu barulah saya kenal dengan Prof Abdullah. Kedua-duanya menulis buku mengenai pemikiran lateral yang diterbitkan oleh Utusan Publications. Buku mereka yang pelbagai tajuk itu amat laris dan memberi sumbangan keuntungan besar kepada Utusan Publications.

Ekoran itu Utusan Publications menaja pemergian mereka untuk melawat Pesta Buku Antarabangsa di Frankfurt, Jerman pada tahun 1998. Saya ikut serta rombongan dari Utusan itu yang terdiri daripada Tan Sri Zainuddin Maidin, yang ketika itu Pengerusi Utusan Publications dan Prof Abdullah serta Puan Ainon.

Kemudian masa berlalu dan saya mengikuti perkembangan PTS yang begitu pesat membesar. Ada sekali
saya mengunjungi pejabat dan kedai buku yang lamaq di Taman Wangsa Melawati, dan pernah sekali menjadi ahli panel berasama Puan Ainon semasa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur padav tahun 2007. Ketika itu Puan Ainon mengeluh bagaimana sukarnya untuk mendapatkan pinjaman bank bagi usaha penerbitan buku.

Tetapi semalam apabila mengunjungi PTS, maka kesimpulan saya ialah beliau telah berjaya dan syarikatnya itu menjadi satu-satunya penerbit melayu yang besar dan meluas. Beliau mengisahkan perjuangan sukarnya bukan saja untuk mkendapatkan sokongan bank tetapi juga bagi memasuki ekdai buku besar di pusat-pusat membeli belah. Ini kerana kedai buku MPH pada asalnya adalah kedai buku yang hanya menjual buku Inggeris sementara Popular pula hanya menjual buku Cina. Maka perjuangan Puan Ainon amat panjang, penuh getir. Mengapakah kerajaan mempunyai dana untuk membantu industri filem tetapi tidak industri buku? Sedangkan buku mencorak minda rakyat.

Berbincang dengan beliau mengenai industri buku di Malaysia sememangnya membuka mata. Industri buku belum mantap di negara ini. Negara tidak boleh mengharapkan pengimportan buku Inggeris semata-mata kerana hanya karya nasional yang wajar menyumbang kepada pembangunan minda. Apabila disebut karya nasional tentulah yang berbahasa Melayu.

Ini kerana penerbitan buku dalam bahasa Inggeris adalah kecil dan tidak memenuhi keperluan rakyat ini yang majoritinya dalam bahasa Inggeris. Kalau buku-bukubahasa Cina pula, ia lebih banyak merupakan buku impiort dario Cina, Taiwan dan GHoingkong. Juga bukan karya nasional. Maka penerbitan wajar dalam bahasa Melayu.

Ketika Utusan melayu ditubuhkan dahulu, sebelum merdeja, ia juga bercita-cita untuk menjadi penerbiot buku yang unggul, tetapi perkara itu tidak eksampaian kerana perhatian lebih tertumpu kepada akhbar dan majalah. Usaha Pustaka Nasional yang diasaskan di Singapura juga tidak cukup besar untuk emnjadikannya penerbit buku nasional. Apatakh lagi penerbit seperti Pustaka Melayu Baru, Pustaka Abbas Bandong, Penerbitan Dian dan Pusatka Aman Press. Ia masih tidak dapat ke tahap nasional.

Maka harapan jatuh kepada Dewan Bahasa dan Pustaka. tetapi ia mempunyai kerja penerbitan yang lain dalam bentuk usaha menerbitkan buku teks, sekolah, pusat pengajian tinggi dan sastera. Apabila ia menjadi komersial melalui pengedaran Dawama tidak juga berjaya.

Utusan Melayu cuba mengembangkan penerbitan buku dengan pebnubuhan Utusan Publicationa and Distributors, yang menunjukkan sayap pengedarannya itulah yang penting. Ia memasuki bidang penerbitan buku8 teks serta penerbitan umum, tetapi kejayaannya terhad. Kedai buklunya di Kompleks Pertama juga kakhirnya ditutup.

Begitu juga dengan Berita Publishing yang merupakan hasil daripada pemecahan Straits Times kepada New Straits Times. Maka Times Publishing juga berpecah dan lahirlah Berita Publishing dengan rangkaianj kedai buku Berita Books Centre. Akhirnya semua ekdai bukunya juga ditutup. Berita Publishing hanya tertumpu kepada penerbitan majalah.

Karangkraf juga berusaha menjadi penerbit buku yang unggul. Sememangnya sayap penerbitan bukunya berjaya melalui novel-novel cinta yang laris. Tetapi akhirnya tumpuannya adalah juga lebih kepada majalah. Selain itu Creative Enterprise yang menerbitkan majal;ah Gila Gila juga memasuki dunia penetbitan buku ceriota, yang pada mulanya mendapat sambutan besar, tetapi kemudian tidaklah serancak awalnya.

Lama sebelum itu adalah Pustaka Antara yang mempunyai kedai buku Melayu terbesar, bertingkat-tingkat. Ia menjadi pembekal buku utama untuk institusi kerajaan. Selain itu, Antara juga pembekal buku-buku dari Indonesia. Tetapi akhirnya sekaranagnya, namanya juga tidak segagah dahulu.

Banyak pelajaran yang boleh diperoleh daripada jatuh bangun penerbitan Melayu tetapi akhirnya PTS menunjuk jalan yang wajar diikuti oleh penerbit buku yang lain. Kuncinya ialah bisnes kena cara bisnes. Inilah yang membuat Karangkraf dan PTS boleh berjaya. Namun penerbitan buku berdiri atas subsidi silang. Buku yang laku wajar memberi sumbisisi kepada buku yang kurang laku.

Jadi buku popular dan laris wajar menampung buku yang serius, yang kelarisannya terhad. kalau dalam penerbitan akhbar, majalah dan buku, silang subsidi wajar berlaku. Akhbar mensubsisikan majalah dan majalah mensubsidikan buku. Itulah kaedah Karangkraf. Dan dalam syariklat korporat pula, perniagaan lain yang lebih jauh menguntungkan mensubsidikan dunia penerbitan. Ini kerana penerbitan adalah minda manusia. Buku adalah minda. Yang lain adalah organ lain yang tuidak kurabng penting, tetapi apa saja yang manusia lakukan adaah untuk mendokong minda.

Jadi terasnya adalah buku idea serius untuk menggugat minda.Yang lain mendokong. Kalau menggunakan pendekatan pengkhususan, maka khususkanlah kepada penerbitan buku semata-mata, silang subisidi berlaku di dalamnya. Aktiviti lain seperti pengedaran dan kedai buku adalah strategik tetapi adalah pengkhususan bidang lain.

Commenting is not available in this weblog entry.
Artikel popular