Perkhidmatan E-book di Korea oleh Ridibooks Skor $20 juta Untuk Siri C

oleh Asri Yussof pada 15 Jun 2017

Walaupun jualan e-book mungkin merosot di Amerika Syarikat dan UK, tetapi di Korea Selatan, orang ramai masih menikmati bahan bacaan dalam bentuk digital berbanding bentuk cetakan. jualan e-book sana semakin bertambah setiap tahun, sebahagiannya didorong oleh populariti komik web. Ridibooks, yang mendakwa mereka sebagai penyedia e-book terbesar di Korea, telah meningkatkan $20 juta dari Siri C untuk mengambil kesempatan daripada pasaran yang semakin berkembang.

Pelabur yang bersaing bersama termasuklah Praxis Capital Partners, ShinHan Finance Investment, dan Company K Partners. Modal dari kerajaan akan diberikan untuk meningkatkan pengalaman pengguna produk Ridibooks seperti Ridibooks - kedai buku utama, e-reader - yang dipanggil Ridipaper dan Ridistory. Platform ini dilancarkan pada bulan Januari untuk novel bersiri dan komik web.

books korea

TaeWoo Kim, pengurus perniagaan Ridibooks berkata jualan e-book di Korea semakin meningkat kira-kira 25 peratus kepada 30 peratus setiap tahun. Ridistory dilancarkan sebagai tindak balas kepada permintaan pengguna untuk novel bersiri dan komik web. Novel paling adalah sebuah novel percintaan yang bertajuk  "Under the Oak Tree," telah dibaca satu juta pembaca.

Ridibooks mendapat keuntungan $50 juta dalam pendapatan tahun lepas dan kini mempunyai lebih daripada 2.5 juta pengguna yang telah memuat turun sejumlah 175 juta e-books. kedai-kedai yang mempunyai 784,000 tajuk daripada 2000 penerbit. Bersama-sama dengan pusingan sebelum ini, termasuk $8 juta Siri B ditutup pada akhir 2014, Ridibooks telah membuat keuntungan $35 juta setakat ini.

Sumber: https://techcrunch.com/