Katalog

Umar Al-Khattab - Reformis Dunia Islam


Format: Paperback
ISBN-13: 978-983-3603-32-9
ISBN-10: 983-3603-32-7
Tarikh Terbit: 19 Dec 2008
Jumlah Muka Surat : 336

Kategori: Islam

Siri:

Penerbit: PTS Litera Sdn Bhd

RM 26.90

Harga Sabah/Sarawak: RM 29.90

Beli Online
  • Beli versi ebook
    Pilih platform ebook
    RM 14.90E-Sentral RM 14.90Google

    Ebook ini boleh dibaca menggunakan ebook reader.

Khalifah Umar al-Khattab berjaya mencipta sejarah keemasan negara Islam yang mendapat penghormatan dan sanjungan sepanjang zaman. Beliau manusia berbakat dan pintar menjadi lambang kejayaan bangsa Arab dan umat Islam. Dalam masa 10 tahun 6 bulan beliau memerintah, seluruh empayar Rom dan Parsi tunduk di bawah kuasa pemerintahan Islam. Selain sebagai penakluk, Khalifah Umar al-Khattab juga berjaya menyusun pentadbiran yang berkesan dan teratur. Dia pengasas sistem politik Islam, pelaksana undang-undang syariah dalam negara dan berjaya membentuk sebuah negara Islam yang baru.

Di bidang keselamatan dalam negeri, beliau menubuhkan pasukan polis. Bagi mengukuhkan sistem pertahanan, beliau membina penempatan tentera serta pelabuhan bagi pembinaan kapal laut. Pahlawan yang berjaya menundukkan Parsi dan Rom ini turut mengasaskan bandar-bandar baru bagi mengembangkan kebudayaan Islam. Selain itu beliau juga memajukan bidang pertanian dan mengasaskan sistem pelajaran Islam.

Umar al-Khattab mahir dalam ilmu fikah dan seorang pemidato yang hebat. Beliau seorang ahli gusti dan penunggang kuda yang cekap. Walaupun berada di tampuk kekuasaan, pencetus zaman keemasan negara Islam ini hidup sederhana mencontohi Rasulullah.

-

Karya Lain Penulis Ini

Buku berkaitan yang anda mungkin berminat