Penulis

al_ghazali

Al Ghazali

Al Ghazali Sulaiman berasal dari Tangkak, Johor Darul Takzim. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang sebelum melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Beliau merupakan mantan peserta Minggu Penulis Remaja (MPR) 2010 anjuran Dewan Bahasa danPustaka. Karya kreatif dan non-kreatif beliau seringkali mendapat tempat di media massa.

Antaranya majalah Dewan Ekonomi, Dewan Budaya, Dewan Bahasa, Dewan Sastera, Tunas Cipta dan Pelita Bahasa. Juga di akhbar Berita Minggu, Mingguan Malaysia, Harakah, dan Siasah.

Sehingga kini beliau sudah menghasilkan hampir 20 novel sejarah bersama dengan PTS. PTS adalah satu-satunya penerbit yang menerbitkan novelnya sehingga setakat ini. Baginya novel sejarah adalah sesuatu yang perlu bagi merapatkan pembaca dengan sejarah. Inilah jihad beliau. Untuknya, manusia yang mengingati sejarah adalah manusia yang bersedia untuk masa hadapan.Dalam genre novel sejarah, beliau sangat menjaga fakta, dan ketebalan buku bukanlah syarat untuk dia. Baginya, biar buku tidak tebal, asalkan fakta yang terkandung di dalamnya benar dan sahih. Itu lebih utama kepadanya.Gaya penulisannya mudah difahami tetapi tetap mengekalkan keindahan langgam sasteranya.

Kini beliaumenjadikan penulisan antara kerjaya tetapnya selain daripada mengusahakan bisnes kecil-kecilan.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024