Artikel

300 Resipi Dalam Satu Buku Untuk Menggambarkan Dunia Islam Yang Luas

oleh Asri Yussof pada 30 Jul 2018

Anissa Helou 66, penulis dan chef yang menggelilingi dunia dan merasa makanan yang di masak oleh orang Islam, sehingga beliau mengkompilasi kesemua resipi dalam satu buku resipi yang diberi tajuk, FEAST: Food of the Islamic World atau dalam bahasa Melayu, “Pesta: Makanan Dunia Islam.”

Anissa Helou

Ini adalah buku masakan beliau yang kesembilan. Diterbitkan oleh Ecco pada akhir bulan Mei. Di lebih 500 halaman, di dalamnya, Cik Helou mempersembahkan resipi-resipi dari zaman awal kedatangan Islam pada tahun 610 untuk penghargaan kepada kemuliaan dinasti Mughal. Buku yang memuatkan 300 resipi ini membawa perjalanan ke bahagian-bahagian yang jauh di dunia di mana Islam menyebar, dari Xinjiang ke Zanzibar.

Cik Helou, sehingga kini - seorang tukang masak, seorang guru masakan dan seorang penulis buku masak yang agak produktif. Buku masakan pertamanya, “Masakan Lebanon,” yang diterbitkan pada tahun 1994 telah mengejutkan orang ramai, ia disenarai pendek untuk anugerah André Simon, yang menghormati buku makanan dan minuman Inggeris.

Buku masakan pertamnya itu terhasil selepas dia menyedari bahawa satu generasi seluruh rakyat Lubnan yang telah digulingkan oleh perang saudara negara, yang berlangsung dari 1975 hingga 1990, telah kehilangan akses kepada makanan tanah air mereka.

Beliau menulis lapan lagi buku selepas itu yang meliputi topik-topik yang luas seperti makanan jalanan Mediterania.

Cara masak yang berbeza untuk hidangan yang lazat tetapi lebih kurang sama mendedahkan expansiveness makanan di seluruh Afrika Utara, Timur Tengah yang sudah pergi merata. Di Maghribi, dia menulis, puding beras biasanya berasaskan susu dan dibumbui dengan air bunga jingga. Walau bagaimanapun, puding beras dari Turki biasanya tidak mengandung susu, dan ia dicampur dengan kunyit.

Walaupun beliau bukan beragama Islam, tetapi dia menghabiskan dua dekad pertama hidupnya di bahagian Beirut yang kebanyakannya diduduki oleh umat Islam. Walaupun ibu bapanya dan ibu Lubnan membesarkan beliau dan empat adik-beradiknya sebagai orang Kristian, tetapi dia tidak terlalu beragama.

Anissa Helou

Sewaktu dia masih kecil, dia melihat ibunya memasak. Melihat hanya wanita di dapur memberi kesan kepada beliau bahawa memasak adalah perangkap jantina, satu konsep yang bertentangan dengan pegangan politiknya. Dia berusia 16 tahun ketika dia dibawa mengenali apa itu seni melalui karya Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre dan Albert Camus.

Buku ini dilahirkan dari rasa gangguan yang dirasakannya sejak tahun 2013, katanya, ketika dia melihat umat Islam dipandang rendah dalam liputan berita sekitar Arab Spring dan kebangkitan ISIS. “Melalui buku ini, saya ingin membuka dunia yang tidak diketahui orang, tetapi dengan cara yang positif dan mudah didekati,” katanya.

Untuk menghasilkan buku ini, beliau mengembara ke banyak negara daripada sebelum ini, termasuk beberapa yang tidak pernah dia lakukan, seperti Indonesia dan Senegal. Tetapi ketidakstabilan politik menghalangnya dari melawat negara-negara tertentu, termasuk Syria, di mana dia tidak pergi sejak Oktober 2010.

Hidangan di kulit buku itu adalah kabab karaz, berasal dari Aleppo, Syria, sebuah tempat yang pernah terkenal dengan lada, tetapi kini lebih dikenali kerana keadaan kehancurannya.

Sumber: nytimes.com

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020