FILEM: 4 Filem 2018 Paling Best mengikut cita rasa Rewan Ishak

oleh Asri Yussof pada 31 Dec 2018

dfth3xquwaa8c4w

Pernah tengok iklan raya Petronas bertajuk “Sampai Hati”? Itu antara hasil karya Rewan Ishak. Pengarah filem generasi baru yang mula menjadi perhatian sejak 2012 dengan kemunculan filem pendek- Pasport Ekspres.

Rewan dicalonkan dalam 4 kategori untuk kerjanya dalam filem KIL yang terkenal - Filem Terbaik, Reka Bentuk Pengeluaran Terbaik, Penyuntingan Terbaik dan kategori Reka Bentuk Poster Terbaik untuk Festival Filem Malaysia ke-26 pada bulan November 2014 dan membawa pulang Reka Bentuk Poster Terbaik, Reka Bentuk Pengeluaran Terbaik & Terbaik Anugerah filem.

Dalam tweet beliau di twitter, beliau menyenaraikan empat filem yang paling beliau suka yang beliau tonton di pawagam atau di Netflix.

1. Roma

Filem ini ditulis dan diarahkan oleh Alfonso Cuarón. Filem ini mendapat kerjasama dua rumah produksi bersama Amerika Syarikat dan Mexico. Berlatar belakang tahun 1970 dan 1971, filem ini mengambil separa autobiografi mengenai pendidikan anak-anak Cuarón di Mexico City, dan kehidupan keluarga kelas menengah. Judul ini merujuk kepada Colonia Roma, kejiranan di Mexico City.

Roma

Roma membuat tayangan perdana di Festival Filem Antarabangsa Venice ke-75 pada 30 Ogos 2018, di mana ia memenangi Anugerah Singa Emas. Mereka menayangkan di beberapa buah pawagam secra terhad pada 21 November 2018, dan mula ditayangkan di Netflix sejak 14 Disember 2018 yang lalu.

Anugerah Singa Emas (Itali: Leone d’Oro) iaitu anugerah tertinggi yang diberikan kepada sebuah filem di Festival Filem Venice. Ia diperkenalkan pada tahun 1949 oleh kini dianggap sebagai salah satu hadiah filem yang paling berprestij dan terkenal.

2. A Quiet Place

A Quiet Place adalah filem seram pasca apokaliptik Amerika (pasca tahun 2020) yang diarahkan oleh John Krasinski, yang menulis skrip dengan Bryan Woods dan Scott Beck. Plot berkisar sekeliling keluarga yang menghadapi perjuangan di dunia pasca dahsyat yang dihuni oleh monster buta tetapi boleh merasai mangsanya melalui pendengaran. Mereka tidak boleh bercakap dan tidak boleh membuat sebarang bunyi jika ingin meneruskan hidup.

A Quiet Place

Filem ini terpilih sebagai salah satu daripada 10 Filem Terbaik Amerika pada 2018 oleh National Board of Review and American Film Institute. Pernah tercalon untuk Skor Asal Terbaik di Anugerah Golden Globe dan beberapa anugerah yang lain.

3. Burning

Burning adalah filem drama misteri Korea Selatan yang diarahkan oleh Lee Chang-dong. Dibintangi oleh Yoo Ah-in, Steven Yeun, dan Jeon Jong-seo. Filem ini berdasarkan cerita pendek “Burning Barn” karya Haruki Murakami. Ia dipilih untuk bersaing untuk Palme d’Or di Festival Filem Cannes 2018. Juga dipilih sebagai penyertaan Korea Selatan untuk Filem Bahasa Asing Terbaik di Anugerah Akademi ke-91.

burning korea film

4. A Star Is Born

A Star Is Born adalah filem drama romantis muzikal Amerika yang dihasilkan dan diarahkan oleh Bradley Cooper (dalam penampilan sulungnya) dan ditulis oleh Eric Roth, Cooper dan Will Fetters. Ini adalah filem ‘remake’ dari karya 1937 dengan mengekalkan tajuk yang sama.

A star is born

Dibintangi oleh Cooper, Lady Gaga, Andrew Dice Clay, Dave Chappelle, dan Sam Elliott. Filem percintaan antara pemuzik (lakonan Cooper) kepada seorang penyanyi muda (Gaga). Ini adalah ‘remake’ keempat selepas 1954 dengan judul Muzik, 1976 (Muzik Rock) dan menjadi filem romantik Bollywood pada tahun 2013.