Artikel

7 Perkara yang Anda Patut tahu Sebelum Perjalanan ke Perancis

oleh Asri Yussof pada 19 Sep 2018

Perancis adalah destinasi impian untuk ramai orang. Sama ada anda telah tahu betapa romantiknya Paris, pasir pantai yang putih di Selatan Perancis, atau di suasana kampung seperti dalam cerita dongeng, anda tidak akan menyesal untuk pergi bercuti di Perancis.

Nadine dalam blognya telah mengumpulkan beberapa hal penting untuk memastikan anda memanfaatkan masa anda di negara yang mempesonakan ini.

Nadine adalah pengembara dari New Zealand. Beliau dibesarkan di Semenanjung Otago, di pulau selatan New Zealand. 11 tahun dalam perbankan pelaburan yang membuatkan beliau ulang alik antara Australia dan London sehinggalah pada umur 28, beliau sambung pengajian dalam PR dan Komunikasi dan sedar minat beliau sebenar adalah menjadi seorang penulis.

Berikut adalah 8 perkara penting yang dikongsikan oleh Nandine sebelum perjalanan ke Perancis.

1. Perancis bukan hanya Paris

Perancis bukan hanya ada Paris! Terlalu ramai pengunjung melawat Paris dan kemudian mengisytiharkan bahawa mereka telah ‘menjelajah’ Perancis. Perancis adalah sebuah negara yang sangat pelbagai, dengan pelbagai iklim dan budaya mikro yang berbeza. Penting untuk mencuba lebih daripada satu tempat jika anda ingin mengalami Perancis dengan betul. Penting untuk anda tahu bahawa seluruh Perancis mempunyai banyak lagi tempat lain yang menarik selain dari Paris!

2. Geografi menarik

Perancis adalah salah satu negara yang memiliki geografi menarik. Dari Calanques yang menakjubkan bersempadan dengan Mediterranean ke lembah raksasa Roussillon dan Rustrel, ke dataran pinggang Pinees, gunung berapi Auvergne, dan padang pasir pergunungan Pyrenees. Setiap landskap adalah unik, dan masing-masing patut diterokai - jika anda mempunyai masa.

3. Perjalanan luar musim untuk pengalaman yang lebih baik

Tidak menghairankan, bulan Julai dan Ogos adalah bulan-bulan tersibuk untuk berkunjung ke Perancis. Seluruh negara, dan sememangnya sebahagian besar Eropah, akan cuti sekolah, bermakna ramai orang bercuti. Jika anda ingin mengelakkan orang ramai, datang sebelum bulan Jun atau selepas September.

4. Mendapatkan wang tunai dari ATM adalah lebih murah

Elakkan kos pertukaran yang tidak perlu dengan mengeluarkan wang tunai dari mana-mana ATM bank di Perancis. Pastikan anda sahkan dengan bank anda untuk kegunaan kad di luar negara. Dan sentiasa melancong dengan dua kad sekiranya satu lagi kad mempunyai masalah.

Petua Tambahan - Ambil kad SIM tempatan untuk menjimatkan caj dan terus berhubung. Cari kad SIM prabayar terbaik untuk pelancong di Perancis.

5. Duit tunai adalah raja

Tidak semua kedai akan menerima kad sebagai cara pembayaran. Adalah penting untuk mempunyai wang tunai di tangan sepanjang masa.

6. Kesopanan adalah kunci

Sentiasa katakan Bonjour atau Bonsoir (hello / good evening) bagi menggantikan salam. Tidak berbuat demikian dianggap sangat kasar, dan anda boleh menerima kecaman jika anda melancarkan perbualan atau permintaan tanpa mengucapkan kata ini - mungkin kata yang paling penting dalam perbendaharaan kata Perancis - terlebih dahulu.

7. Cuba belajar beberapa kata asas atau frasa sebelum anda pergi

Untuk sebahagian besar, anda boleh pergi di Perancis dengan baik tanpa mengetahui apa-apa bahasa Perancis sama sekali. Tetapi anda dijamin lebih baik jika anda membuat sedikit usaha untuk bercakap bahasa Perancis. Ia boleh semudah belajar Bonjour (hello), S’il vous plait (sila) Pengampunan (pengampunan / maaf - amat berguna di tempat yang sesak), Merci (Terima kasih) dan Au Revoir (selamat tinggal). Tetapi anda akan pergi lebih jauh jika anda boleh cuba untuk meminta apa yang anda mahu dalam bahasa Perancis. Biasanya pada ketika ini orang di sisi lain akan merasa kasihan pada Perancis yang mengerikan dan kembali ke Bahasa Inggeris untuk membantu anda. Tetapi usaha anda sentiasa dihargai.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020