Artikel

Apa Signifikan Referendum Turki 16 April 2017? - Ahmad Azam Ab Rahman

oleh Abdullah pada 18 Apr 2017

Ahmad Azam Ab Rahman, penulis buku Erdogan Bukan Pejuang Islam? Mengulas lanjut tentang Referendum Turki. Undian untuk meluluskan referendum baru ini yang berlangsung pada 16 April 2017 lalu menunjukkan majoriti rakyat Turki bersetuju dengan referendum baru ini.

undi

1. Rakyat Turki telah membuat pilihan melalui kaedah demokrasi untuk menukar sistem Parlimentari kepada KePresidenan.

2. Keputusan ini wajar dihormati oleh semua pihak terutama yang mendabik dada sebagai juara demokrasi.

MENARIK: Bagaimana akhirnya wanita Turki dibebaskan untuk bertudung

3. Referendum ini bakal merubah bukan saja politik Turki tetapi juga politik dunia Barat dan Islam. Turki bakal muncul sebagai kuasa baru dunia yang menjadi jurubicara dunia Islam. Dasar luar Turki yang selama ini dianggap sebagai Pro Barat akan menjadi lebih bebas dan berani bersuara berdasarkan kepentingan Turki dan dunia Islam.

erdogan

4. Naratif Media Barat yang memomokkan Erdoğan sebagai seorang diktator telah ditolak oleh rakyat Turki dengan keputusan Referendum ini. Kejayaan Erdoğan membangunkan ekonomi Turki merupakan faktor utama rakyat mendokongnya.

5. Dunia Barat harus menerima realiti baru, Turki bakal muncul sebagai kuasa baru dunia yang mewakili suara dunia Islam setelah kegagalan OIC menjadi jurubicara dan pembela nasib umat Islam.

erdogan

Klik di sini untuk membeli buku ini dengan tawaran diskaun

MENARIK: Apa yang membuatkan rakyat Turki begitu sayangkan Erdogan?

MENARIK: Buku ini bongkar siapa sebenarnya Gulen

Daripada 98.4% undi yang dikira, 51.18% daripadanya bersetuju untuk menerima referendum baru ini. Manakala seramai 48.82% menolak. Jumlah peratus yang menolak ini rata-rata dikalangan penduduk bandar (urban) dan yang mempunyai status ekonomi yang tinggi.

Ahmad Azam Ab Rahman adalah Timbalan Setiausaha Agung UNIW mewakili kawasan Asia Pasifik untuk sesi 2015/2018. Union of NGOs in the Islamic World (UNIW) adalah sebuah organisasi yang beribu pejabat di Istanbul, Turki sejak Mei 2005 yang bertujuan untuk meyatukan umat Islam di dunia ini.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020