BUDAYA: Dondang Sayang Diiktiraf UNESCO - Satu Lagi Warisan Kebanggaan Malaysia

oleh Asri Yussof pada 05 Dec 2018

dondang-sayang

Dondang Sayang berasal dari Melaka pada abad ke-15, yang dipengaruhi oleh muzik tradisional Portugis. Kumpulan yang tipikal terdiri daripada 4 pemuzik yang memainkan biola, 2 rebana dan gong atau tetawak.

“Pengiktirafan ini amat bermakna kerana kali terakhir Malaysia diberi pengiktirafan seperti pada tahun 2005 untuk ‘Mak Yong’,” kata Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan.

Beliau berkata pengiktirafan itu bukan sahaja melindungi warisan negara tetapi juga membantu mempromosikan identiti negara kita.

Dondang Sayang adalah salah satu bentuk hiburan tradisional Melayu di mana penyanyi Baba dan Nyonya bertukar-tukar bahasa Pantun Melayu (puisi), dengan gaya yang ringan dan kadang-kadang lucu.

Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (bahasa Inggeris: UN Educational, Scientific and Cultural Organization, dipendekkan sebagai UNESCO) ialah sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditubuhkan pada tahun 1945 bertujuan untuk menyumbang ke arah kedamaian dan keselamatan dengan mempromosikan kerjasama antarabangsa melalui bidang pendidikan, sains dan kebudayaan.