‘Never Give Up’ Versi Jack Ma Yang Perlu Anda Tahu

oleh Asri Yussof pada 21 Apr 2017

1x-1

Jack Ma adalah pengasas syarikat jualan online Alibaba. Pada tahun 2014 syarikatnya mencatat rekod sebagai tawaran saham awam yang terbesar di dunia. Pada Mac 2016, Suatu rekod sebanyak $463.000.000.000 transaksi perniagaan telah dijalankan pada platform runcit Alibaba.

Jack Ma telah menetapkan matlamat untuk mewujudkan 10 juta perniagaan yang menguntungkan dan 100 juta pekerjaan dalam tempoh 20 tahun akan datang. Beliau menjadi fokus utama ketika Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland pada bulan Januari lalu, apabila beliau memberitahu CNBC yang Amerika tidak boleh menyalahkan orang lain kecuali diri sendiri untuk isu-isu ekonomi.

jack ma

Selepas tamat pengajian, Jack Ma memohon 30 pekerjaan yang berbeza tetapi kesemuanya ditolak mentah-mentah.

“Saya pergi untuk kerja dengan pihak polis, mereka berkata, ‘anda tidak baik.”

“Saya juga pergi ke KFC apabila ia datang ke bandar saya. Dua puluh empat orang pergi untuk kerja. Dua puluh tiga telah diterima, hanya saya yang ditendang.”

“Saya juga memohon 10 kali untuk melanjutkan pengajian di Harvard Business School, tetap juga ditolak.”

jACK MA

Jack Ma dilahirkan dari keluarga miskin di daerah Hangzhou, kawasan Zhejiang, China. Ketika beliau berumur 12 tahun, Jack Ma sudah tertarik untuk belajar bahasa Inggris.  Beliau bekerja sebagai pemandu pelancong di sebuah hotel di  Danau Hangzhou, sekitar 160 kilometer dari Shanghai. Dari situ, pemikirannya lebih terbuka dibandingkan teman-teman seumurnya.

Sejak Alibaba.com memecah tembok edagang dunia sekitar 2014, nama pengasasnya, Jack Ma menjadi sebutan. Pada tahun 2014 sahaja, jumlah transaksi atas talian Alibaba mencapai jumlah USD 248 bilion, lebih daripada jumlah yang diperolehi oleh Amazon dan Ebay.

buku jack ma

Klik di sini untuk membeli buku secara online, lebih cepat dan jimat

Kisah perjalanan Jack Ma membina jenama Alibaba sehingga bergelar gergasi Asia sememangnya memberi inspirasi. Buku Never Give Up: Jack Ma in His Own Words Edisi Bahasa Melayu ini menghimpunkan kata-kata dan pandangan beliau dalam setiap aspek kehidupan yang akhirnya memberi kesan dalam setiap kejayaan yang diraih.

Buku ini akan mula dijual di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 di Pavilion PTS. PBAKL 2017 bermula pada 28 April hingga 7 May 2017. Akan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada pukul 10 pagi hingga 7 malam setiap hari dan sehingga pukul 9 malam pada hari sabtu, ahad dan hari cuti umum.

Pavilion PTS terletak di Dewan Tun Razak 4. Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai PBAKL 2017

pbakl 2017