Artikel

Pernah Dengar Tentang Raja Bersiong dari Negeri Kedah?

oleh Asri Yussof pada 26 Apr 2017

Cerita yang disampaikan kepada kita tentang Raja Bersiung adalah tentang Raja yang suka makan bersama darah manusia. Dalam setiap makanannya wajib diletakkan titik-titik darah supaya beliau berselera untuk menjamu makanan.

Raja Bersiung ialah nama gelaran bagi seorang Raja negeri Kedah yang berpusat di Lembah Bujang. Negeri Kedah pada masa ini adalah sebahagian dari Kerajaan Sriwijaya. Dikatakan nama sebenar baginda ialah Raja Ong Maha Perita Deria. Baginda merupakan raja keempat daripada keturunan Merong Maha Wangsa.

Dalam kisah rakyat yang tersampai kepada kita juga, beliau seorang Raja yang zalim dan ditakuti rakyat. Sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang negeri, akan ditangkap dan dipenjarakan atau dibunuh oleh pengawal atau panglima Raja Bersiong.

Adakah benar Raja Bersiung bersemayam di Bukit Choras, Guar di Kedah.

Muhd Nur Iman Ramli yang menulis buku Fail Sulit Presiden Amerika, Dracula vs Al-Fateh dan Presiden Trump Penjahanam Amerika, kini kembali dengan buku beliau yang ke-4 iaitu Raja Bersiong.

raja bersiong

Kami menjemput semua yang ingin mengetahui fakta-fakta berkenaan Raja Bersiong, ke acara Bicara Buku Raja Bersiong di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpu 2017. Pada 1 Mei 2017, pukul 11:00 pagi di Pavilion PTS, Dewan Tun Razak 4, tingkat 4, PWTC.

editor

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020