Artikel

Siapa Lelaki OKU Ini Sehingga Menjadi Viral?

oleh Asri Yussof pada 17 Mar 2017

Mohd Sukur Ibrahim adalah pemenang anugerah khas OKU dalam bidang usahawan sempena Hari OKU Peringkat Kebangsaan 2014. Beliau adalah seorang lelaki yang berjiwa besar dan mempunyai matlamat yang jelas tentang masa depannya.

Siapa sangka lelaki OKU ini mempunyai isteri yang sempurna dan mengusahakan sebuah syarikat membekal dan memasang karpet, D-Strike Solution.

sukur ibrahim

sukur ibrahim

 

Dalam hidup ini, tak ada benda yang senang Allah akan bagi. Kalau semuanya senang, semuanya kita akan dapat semudah ABC dan kita takkan pernah rasa indahnya bersabar dan manisnya Iman.
Sangka baik dan kentalkan diri.. Pegang satu kata yang Allah nak test sekejap je sebab Dia nak hadiahkan sesuatu dimasa akan datang. Dan hari itu kita pasti terkejut, jangan lupa ucap “Syukur Pada mu Ya Allah”
- Sukur Ibrahim, facebook

Selain itu beliau juga sering dijemput untuk menyampaikan ceramah motivasi.

motivasi

Perjalanan setiap kita berbeza-beza, 
Kemampuan kita juga tidak sama,
Mungkin mudah bagi kita, payah buat orang lain,
Kita tidak layak mengkritik setiap orang membuta tuli tapi kita boleh memberi suntikan motivasi buat semua orang sekeliling kita untuk terus bersyukur dengan yang kita miliki dan tabah dengan apa dugaan yang sedang dilalui.

Jika tidak mampu menolong, janganlah menyusahkan. 
Jika tiada daya untuk membantu, teruslah mendoakan.
Jika ada kuasa ditanganmu maka gunakanlah dengan penuh saksama.
- Sukur Ibrahim, facebook

Sukur

Mungkin masih ada sebahagian rakyat Malaysia yang memandang rendah kepada kemampuan golongan OKU, tetapi orang seperti Tuan Sukur sudah membuktikan semua rakyat Malaysia bahawa OKU juga boleh berjaya dengan berdiri sama tinggi dan berjalan sama langkah (pribahasa baru, haha).

sukur ibrahim

Selepas ini, buku beliau Takdir Itu Anugerah #OKUtapiOK akan diterbitkan oleh PTS Media Group dan akan dipasarkan di seluruh Malaysia.

Pembelian buku secara online dari Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei boleh dilakukan di www.bookcafe.com.my

sukur books

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2021