Buku

501 Soal Jawab tentang Haji dan Umrah

oleh Zulkifli Khair, Khair Abd. Salam, Abdul Ghani Jalil

RM 24.00 / RM 27.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada
Beli Versi Ebook

ISBN: 978-983-192-366-5

Muka Surat: 240

Saiz (inci):

Tarikh Terbit: 7 Dec 2007

Kategori: Islam, Gaya Hidup

Bagi kebanyakan orang, pengembaraan ke Baitullah adalah perjalanan sekali seumur hidup. Oleh sebab itu, kesempatan menunaikan Rukun Islam yang kelima ini perlu dimanfaatkan dengan sebaik mungkin. Justeru, bagi mendapat haji dan umrah yang mabrur, persediaan ilmu pengetahuan berkaitan ibadah ini perlu dititikberatkan oleh setiap insan yang bakal menjadi tetamu istimewa di sisi Allah.

Buku 501 Soal Jawab tentang Haji dan Umrah ini hadir bagi merungkai persoalan-persoalan remeh yang sering membelenggu jemaah haji dan umrah. Jawapan-jawapan yang dikemukakan adalah ringkas dan padat. Turut disertakan dengan gambar rajah bagi memudahkan pemahaman pembaca. Antara topik-topik yang dimuatkan adalah:

  • Perkara rukun dan wajib dalam haji dan umrah

  • Masalah haji bagi wanita, kanak-kanak dan orang tua

  • Haji Badal

  • Khurafat

Khair Hj. Abdul Salam adalah pendakwah bebas dan penceramah bertauliah Jabatan Agama Johor. Beliau pernah bertugas di Mekah dan Madinah sebagai guru agama di bawah Lembaga Tabung Haji Malaysia dan Syarikat Rahman Brothers Travel and Tours Sdn. Bhd.

Zulkifli Khair adalah jurulatih sepenuh masa yang terlibat dalam program pembangunan insan sejak awal 1990-an. Giat menghasilkan karya fiksyen dan bukan fiksyen dalam bidang agama, sains, pemikiran, pendidikan dan semasa.

Abdul Ghani Jalil adalah bekas pensyarah di Pusat Pengajian Islam dan Pembangunan Sosial di Universiti Teknologi Malaysia. Aktif sebagai penceramah dan penulis dan pakar dalam bidang bahasa Arab dan Lateral Thinking.

Kata Pengantar

Bab 1 : Kewajipan Haji

Bab 2 : Rukun-rukun Haji dan Umrah

Bab 3 : Wajib Haji dan Umrah

Bab 4 : Kelebihan Amalan Sunat Yang Lain

Bab 5 : Masalah Haji Wanita, Kanak-kanak dan Orang Tua

Bab 6 : Dam

Bab 7 : Haji Badal

Bab 8 : Tawaf Wadak

Bab 9 : Ziarah Madinah

Bab 10 : Fardu Ain

Bab 11 : Khurafat dan Hal-hal Lain

Rujukan

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024