Isabella
oleh Abdul Latip bin Talib


Versi Cetak

RM 20

Beli Online

Boleh juga dibeli di Kedai Buku PTS

Sabah/Sarawak: RM 23
Format:
Saiz: 5.5 x 8.5

Jumlah Muka Surat: 208

ISBN-13: 978-967-408-190-4

Tarikh Terbit: 19 Nov 2013

Imprint: PTS Publishing House


Versi eBook

RM 15.90


 Ini adalah bahagian pertama menceritakan kisah kehidupan Isabella sejak dilahirkan sehingga menjadi ratu. 

Isabella dilahirkan dalam istana dengan penuh kemewahan, hidupnya mula berubah setelah kematian ayahnya. Beliau dianiaya oleh abang tirinya yang tamakan kuasa. Keadaan Isabella menjadi lebih sengsara apabila ibunya mengidap sakit mental. Isabella terpaksa hidup di bawah pengawasan abang tirinya yang kejam. Isabella hampir menjadi mangsa perkahwinan politik yang diatur abang tirinya. Akhirnya Isabella berkahwin dengan Ferdinand putera Aragon, bintangnya cerah sehingga berjaya menjadi ratu.

Bahagian kedua nanti akan menceritakan pula bagaimana seorang perempuan yang pada masa kecilnya hidup menderita, bersikap lemah lembut dan penyayang boleh bertukar watak menjadi kejam dengan memaksa orang Islam menukar agama, dihalau keluar dari Sepanyol malah ramai yang dibunuh dan dibakar hidup-hidup sehingga pada zamannya tidak ada lagi umat Islam di Andalus…

  -

Buku Berkaitan

Berita

Jeneral Perang yang Digeruni di Eropah: Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte adalah nama besar. Dia selalu disebut-sebut, bahkan kisah hidupnya sering kali diketengahkan dan... Selanjutnya»

Menyingkap Permulaan Sejarah Hitam Islam Andalusia: Isabella

Perampasan takhta dan hak istimewa oleh individu yang tidak diwasiatkan namanya dalam wasiat peninggalan adalah... Selanjutnya»


Errata