Buku

Puaka Perpustakaan

oleh Rhea, Balqis jaz, Eve Naura

RM 10.00 / RM 12.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada
Beli Versi Ebook
 

ISBN: 978-967-369-420-4

Muka Surat: 128

Saiz: 4.5x7.25

Tarikh Terbit: 17 Jul 2019

Imprint: Penerbit-X

“Abang… tolong kutipkan tangan saya,” ujar budak perempuan itu. Dia menadah sebelah tangannya meminta Johan menghulurkan tangannya yang sebelah lagi itu.

Terkocoh-kocoh Johan bangun melarikan diri. Terdengar suara budak perempuan itu ketawa melihat Johan terjatuh-jatuh lari dari situ. Dia masih tidak menjumpai pintu keluar dari perpustakaan itu. Hanya rak-rak buku yang tidak putus-putus sahaja yang ada di sekelilingnya.

“Kau takkan dapat keluar dari sini, Johan.” Suara Syafiq kedengaran.

“Tolong… tolong lepaskan aku!” rayu Johan dengan pandangan meliar ke sana sini.

“Kau akan jadi seperti buku-buku di dalam perpustakaan ini, Johan. Kau akan mereput di sini seperti buku-buku ini. Terbiar, terdampar kerana tiada sesiapa lagi yang mahu membaca di perpustakaan! Orang kita malas! Kau akan kekal di dalam perpustakaan ini sampai bila-bila!”

“Oi, hantu! Kau tak pernah dengar tanda pagar Malaysia Membaca ke, hah? Orang Malaysia rajin membacalah! Orang kita malas membaca tu cuma mitos!” jerit Johan. Entah kenapa dia berasa jengkel pula mendengar pertuduhan makhluk itu.

Tiga kisah yang berlaku dalam buku ini mungkin pernah benar-benar berlaku kepada kawan kepada kawan kita, atau sepupu kepada kawan kepada kawan kita. Yakinlah, alam ghaib itu wujud. Ia sentiasa menjadi misteri kepada kita, dan rahsia kepada orang-orang yang dianugerahkan Tuhan untuk melihatnya.

.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2023