Rabiatul Adawiyah : Perindu Cinta Abadi
oleh Zahiruddin Zabidi


Versi Cetak

RM 18

Beli Online

Boleh juga dibeli di Kedai Buku PTS

Sabah/Sarawak: RM 20
Format:
Saiz: 4.5 X 7.25

Jumlah Muka Surat: 288

ISBN-13: 978-967-408-197-3

Tarikh Terbit: 28 Jan 2014

PTS Publishing House


Versi eBook

Rabiatul Adawiyah adalah wanita yang diangkat tarafnya menjadi wali. Punyai suara yang merdu dan wajah yang ayu, namun cinta hatinya tidak mampu dimiliki lelaki. Biarpun ulama terbilang yang datang meminang, biarpun sultan negara yang datang merisik. Rabiatul Adawiyah kekal sendiri kerana cinta hatinya hanya untuk Allah s.w.t. 

Kisahnya bermula dengan lahirnya sebagai anak keempat dalam keluarga yang miskin. Beliau dinamakan Rabiah yang bermaksud nombor empat. Beliau diuji dengan kematian ayah dan ibunya pada saat beliau masih muda. Tidak cukup itu, beliau diculik dan dijadikan hamba.

Tidak sedikit pun Rabiah kesal. Baginya, Allah s.w.t. tahu apa yang terbaik untuk dirinya. Tiada sebaik-baik pelindung selain Allah s.w.t. dan tiada sebaik-baik tempat mengadu juga selain Allah s.w.t. Sampai ke akhir hayatnya, Rabiah tersenyum pada saat malaikat maut hampir ke arahnya, kerana beliau sudah terlalu rindu kepada Kekasih hatinya.

.

Buku Berkaitan

Berita

Rabiatul Adawiyah : Perindu Cinta Abadi

Namanya sering kita dengar. Wanita lagenda yang tidak pernah luput daripada bibir ulama, dan tidak... Selanjutnya»

Pembelajaran Melalui Teladan : Kisah Puteri Nabi

Ini kisah cinta hati nabi. Wanita yang cukup dimuliakan baginda. Manusia yang cukup dicintai, dan mencintai... Selanjutnya»

Kehebatan Cinta Wanita : Cinta Puteri Quraisy

Kecantikannya diperikan bak bidadari. Dirinya terpelihara sejak kecil lagi. Hanya yang terpilih mampu berada di... Selanjutnya»


Errata