Anda Tidak Boleh Terlepas Untuk Menonton Filem Gifted di Panggung Wayang Sekarang!

oleh Asri Yussof pada 13 May 2017

Gifted mula ditayang di seluruh panggung wayang Malaysia bermula 27 April 2017 lalu. Kisah Mary yang mempunyai bakat istimewa dalam matematik, dilakonkan oleh Mckenna Grace. Beliau dijaga oleh pak ciknya, Frank (lakonan Chris Evans) di sebuah kampung kecil berdekatan Tampa, Florida.

Paling dramatis dan meninggalkan kesan, ketika perebutan hak penjagaan keatas Mary antara Frank dan Ibunya. Frank tidak mahu Mary terjerumus seperti Ibu Mary yang sudah mati dan tidak mendapatkan pilihan hidup yang bebas. Tetapi Ibu Frank, nenek kepada Mary mahu yang sebaliknya.

mary

Kisah ini memberi tamparan kepada semua penonton tentang isu-isu pendidkan, keluarga dan bagaimana kanak-kanak harus dibesarkan. Pendidikan tidak harus menjadi sesuatu yang memberi tekanan untuk sesiapa sahaja dan kanak-kanak (yang bijak sekalipun) perlu mempunyai kawan sebaya mereka dan menjalani kehidupan seperti anak-anak biasa yang lain untuk bermain.

nenek

Gifted membawa plot yang sangat mudah untuk difahami tetapi mengangkat isi yang berat untuk disampaikan. Bagi saya Marc Webb (pengarah filem) berjaya untuk menyampaikan apa yang dihasratkan. Ramai pembuat filem bersetuju bahawa fielm tidak semestinya mempunyai ‘messages’. Bagi mereka bercerita adalah perkara yang lebih penting dan ini kerja pengarah untuk menjayakan agar cerita disampaikan dengan sebaik mungkin.

director

Ini beberapa komen yang boleh kami kongsikan di sini;

twit

tweet

tweet