Abu Sofeya

Gelaran
Abu Sofeya
Pengalaman

Beliau aktif menyampaikan kuliah agama di surau dan masjid di sekitar daerah Seremban. Antara masjid tersebut adalah, Masjid Negeri Seremban, Masjid Rasah Jaya, Masjid Qaryah Sikamat, Masjid Jamek Ampangan, Surau Pinggiran Senawang, Surau Kolej Height Sikamat, dan Surau Kg. Ismail Ampangan.

Beliau pernah dijemput meyampaikan tazkirah di Radio Negeri fm pada 2009.

Buku sulung yang beliau hasilkan berjudul, Sebutir Permata Segunung Jasa: Allahyarham Dato’ Haji Abu Hassan bin Haji Sail, Bekas Mufti Kerajaan Negeri Sembilan. Buku ini dilancarkan oleh DYMM Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan pada 18 Disember 2009 di Dewan Majlis Perbandaran Seremban.

Dilahirkan pada 1972 di Kuala Lumpur. Anak ke-12 daripada 13 orang adik beradik. Pada 1979, mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Ampangan, Seremban. Pada 1985 beliau melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Haji Mohd Said, Seremban. Pada 1992, beliau menyambung pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia dan berjaya memperoleh Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam dengan kepujian. Pada 1996, berkhidmat di Kolej Tuanku Jaafar Mantin sebagai guru pendidikan Islam.