Penulis

Dr. Nik Salida Suhaila Nik Saleh, Ph.D.

Dr. Nik Salida Suhaila Nik Saleh, Ph. D.

Beliau dilahirkan di Pasir Puteh, Kelantan Darul Naim. Mula mendapat pendidikan di Maahad Muhammadi (Perempuan), Kota Bharu, Kelantan.

Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda (Undang-Undang) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada tahun 2000 dan Ijazah Sarjana (Undang-Undang Perbandingan) pada tahun 2001 dari universiti yang sama.

Kemudian, beliau menyambung pelajaran ke peringkat Doktor Falsafah (Ph. D.) dalam bidang undang-undang di Keele University, United Kingdom.

Kini, beliau adalah Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Beliau juga adalah Timbalan Pengarah, Pusat Permata Insan USIM, serta Ketua Kluster dan Felo Penyelidik INFAD.

Di samping menumpukan dalam bidang akademik, beliau turut aktif menulis buku. Antaranya Salah Faham Tentang Islam…Tetapi Anda Malu Bertanya terbitan Telaga Biru serta aktif menulis artikel dan mempunyai ruangan tetap di Akhbar Perdana Berita Harian.

Selain itu, beliau aktif muncul dalam rancangan-rancangan agama di televisyen seperti Tanyalah Ustazah TV9, Forum Perdana Ehwal Islam TV1, Soal Wanita TV Al-Hijrah, Al-Hidayah, dan Al-Kulliyyah TV3. Beliau juga adalah salah seorang daripada panel juri profesional rancangan Cari Menantu musim pertama dan rancangan realiti Adik-Adikku musim keempat serta banyak lagi.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2023