Penulis

Napoleon Hill

Napoleon Hill ialah pengarang yang berasal dari Amerika Syarikat yang mempunyai pengkhususan dalam bidang pergerakan pemikiran baru yang merupakan salah satu pengeluar genre moden dalam kesusasteraan kejayaan peribadi.

Beliau mula menulis pada umur 13 tahun sebagai “wartawan gunung” untuk surat khabar bandar kecil dan menjadi penulis motivasi Amerika yang disayangi. Dia dianggap sebagai salah seorang penulis hebat yang berjaya.

Karya beliau berdiri sebagai monumen untuk pencapaian individu dan merupakan landasan motivasi moden. Karyanya yang paling terkenal, Think and Grow Rich (1937), adalah salah satu buku paling laris sepanjang masa (semasa kematian Hill pada tahun 1970.

Think and Grow Richsudah terjual sebanyak 20 juta salinan). Hill mengkaji tentang kuasa kepercayaan peribadi dan peranannya dalam membentuk kejayaan diri. “Apa yang dipercayai oleh minda seseorang, dia akan berjaya mencapainya” adalah satu daripada ungkapan yang dipegang oleh Hill. Hill mendirikan Yayasan sebagai institusi pendidikan dengan misinya untuk meneruskan falsafah kepimpinan, motivasi diri, dan pencapaian individu.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2023