5 buku Terjemahan Antarabangsa yang Evergreen Sepanjang Masa (Bhg 1)

oleh Asri Yussof pada 26 Sep 2017

img_2775

Semua orang boleh menjadi penulis dan menerbitkan buku, tetapi tidak semua penulis mampu untuk menulis buku yang evergreen atau dalam bahasa lainnya, buku yang mempunyai hayat yang panjang dan bertahan lama. Kami senaraikan 5 buku yang evergreen untuk menjadi bahan bacaan wajib untuk anda. Kesemua senarai buku ini sudah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu oleh PTS Publishing House.

rich dad poor dad
1. Rich Dad Poor Dad

Buku ini diterbitkan pada 20 tahun yang lalu, pada 1997. Ditulis oleh Robert Kiyosaki dan Sharon Lechter. Idea Robert Kiyosaki dari buku pertamanya ini sehingga buku-buku beliau yang seterusnya mempunyai matlamat yang satu, iaitu mengajarkan pendidikan kewangan yang sekolah tidak mahu mengajarkannya di sekolah.

7 habits

2. The 7 Habits of Highly Effective People

Buku ini pertama kali diterbitkan pada tahun 1988 adalah buku perniagaan dan bantuan diri yang ditulis oleh Stephen R. Covey. Telah terjual sebanyak 25 juta naskah di seluruh dunia sejak penerbitannya pada 1988. Dia menggalakkan apa yang dia namakan “Etika Watak” iaitu menyelaraskan nilai-nilai seseorang dengan prinsip-prinsip “sejagat dan abadi”. Covey dengan tegas enggan menggabungkan prinsip dan nilai kerana dia melihat prinsip sebagai undang-undang alam luaran, seme  ntara nilai kekal dalaman dan subjektif.

how to win friedns

3. How To Win Friends & Influence People

Buku ini diterbitkan kali pertama pada tahun 1936. Semua idea di dalam buku ini adalah dari Dale Carnegie (1888-1955). Buku ini telah terjual lebih daripada 30 juta salinan di seluruh dunia, dan kemudiannya telah disenaraikan ditangga ke-19 dalam senarai 100 buku yang paling berpengaruh pada tahun 2011 oleh Majalah Time.

unlimited power

4. Unlimited Power

Unlimited Power adalah berkenaan bagaimana menggunakan dan mengendali anugerah Tuhan yang paling berharga, iaitu minda kita bagi mencapai kejayaan dan kebahagiaan dalam hidup. Anthony Robbins dengan ikhlas hati sudi berkongsi pelbagai teknik kawalan minda yang dapat membawa perubahan kepada diri kita dan juga orang lain di sekeliling kita. Setiap penyakit ada ubatnya, begitu juga setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.

Robbins adalah pengasas beberapa syarikat yang memperoleh kira-kira $ 5 bilion dalam jualan tahunan. Pada tahun 2015 dan 2016 dia disenaraikan di senarai Worth Magazine Power 100. Dia juga seorang dermawan aktif, bekerjasama dengan organisasi seperti Feeding America.

think

5. Think And Grow Rich

Think and Grow Rich langsung tidak menyentuh soal kemahiran teknikal dalam bidang kewangan, tetapi buku ini membantu pembaca mengatasi halangan secara psikologi yang selama ini menutup jalan bagi mencapai kekayaan. Turut diringkaskan dalam buku ini ENAM langkah mencapai kekayaan. Buku telah ditulis pada tahun 1937 oleh Napoleon Hill dan diterbitkan semasa Kemelesetan Besar yang melanda banyak negara sekitar tahun 1929-1941.

Pada saat kematian Hill pada tahun 1970, Think and Grow Rich telah terjual lebih dari 20 juta kopi, dan pada 2015 lebih dari 100 juta kopi telah dijual di seluruh dunia. Buku ini menduduki tempat keenam dalam majalah BusinessWeek dalam kategori buku perniagaan yang kekal terlaris selepas 70 tahun diterbitkan.

Klik di sini untuk mendapatkan buku-buku ini