Artikel

Adakah Kita Sedang Bergerak Menuju Perang Dunia Ketiga?

oleh Asri Yussof pada 22 Dec 2016

5 kes pembunuhan yang berlaku semalam memberikan satu kejutan untuk seluruh dunia. 2 kes pembunuhan di Ankara, satu di Zurich, satu di Berlin dan satu di Moscow memberikan satu persoalan awal kepada beberapa pemerhatian geopolitik,

Adakah kita sedang menuju ke permulaan Perang Dunia Ketiga?

perang

Di Ankara, seorang anggota polis menembak mati Duta Rusia ke Turki, Andrie Karlov. Satu lagi kes di Ankara seorang lelaki melepaskan tembakan rambang di hadapan pintu masuk kedutaan Amerika Syarikat.

Di Zurich, tiga cedra ditembak seorang lelaki di sebuah surau di kawasan perumahan Aussersihl. Manakala di Berlin, sebuah trak yang dipandu oleh seorang pelarian Pakistan merempuh sebuah pasar Krismas sehingga mengorbankan 12 nyawa dan 50 orang yang tercedera. Terakhir di Moscow, seorang diplomat Rusia mati ditembak.

bunuh

Yang perlu ditanya sekarang,

Siapa mereka?

Dari sisi barat mungkin sebahagian besar melihat pembunuhan ini dilakukan oleh pengganas dari kalangan mereka yang beragama Islam.

Dari sisi kita yang muslim ini mungkin kita katakan, apa yang dilakukan oleh pembunuh-pembunuh ini bukan daripada apa yang disuruh oleh Allah atau mungkin juga akan ada sebahagian kecil yang berfikir perkara ini adalah perancangan barat.

Apa yang menjerat mereka sehingga melakukan demikian atas nama Tuhan Allah? atau adakah mereka ini dari kumpulan ISIS yang terwujud dari perang saudara di Syria?

Jufitri Joha dalam makalah yang dimuatkan di dalam buku ISIS terbitan PTS Media Group Sdn. Bhd, memetik dari makalah Responding to the Islamic’s State Foreign Fighters: Retribution or Rehabilitation menyebut terdapat sekitar 12,000 pejuang ISIS, termasuk rakyat Britian. Bayangkan apabila perang tamat dan mereka pulang ke negara masing-masing dengan ideologi ISIS, sudah tentu ia mengancam kententeraman awam.

MENARIK: 5 Sebab Kenapa Ramai Orang Tertarik Menyertai ISIS?

MENARIK: 10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai ISIS

isis

Beliau juga tidak menolak faktor pembulian Barat terhadap dunia Islam, menjadi sebab lahirnya kumpulan ISIS. Hal ini juga diakibatkan dari kelemahan Pertubuhan Kerjasama Negara Islam (OIC) dan kegagalan negara-negara Arab bagi menamatkan penderitaan rakyat Palestin, Syria dan Iraq.

isis

MENARIK: Apa Yang ISIS Lakukan Tetapi Nabi Muhammad SAW Tidak Lakukan?

Klik di sini untuk dapatkan buku ISIS

Berbalik kepada persoalan, adakah kita sedang bergerak menuju ke perang dunia ke-3?

Jikalau kita membuat perbandingan situasi dan keadaan, mungkin ada beberapa yang agak sama.

Archduke Franz Ferdinand dan isteri dari Austria-Hungry terbunuh di Sarajevo, Bosnia menjadi peristiwa penting yang diingi sehingga hari ini.

Peristiwa pembunuhan ini  menjadi titik permulaan perang dunia pertama yang berakhir pada 11 November 1918.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020