Artikel

Bagaimana Teknologi Mengubah Dunia Buku Komik

oleh Asri Yussof pada 16 Jul 2018

Bagaimana wartawan New York Times menggunakan teknologi dalam pekerjaan mereka dan dalam kehidupan seharian mereka? George Gene Gustines, seorang editor kanan grafik dan video yang juga menulis tentang buku-buku komik di The New York Times, membincangkan teknologi yang beliau gunakan.

New York Times

Anda telah menulis mengenai industri buku komik selama hampir dua dekad. Bagaimanakah teknologi mengubah industri komik?

Di New York Comic Con baru-baru ini, ketika saya sedang berjalan-jalan di lorong dan melihat pencipta buku komik dari Itali, Sepanyol dan Perancis, saya terkejut betapa masyarakat kreatif telah menjadi global, yang pastinya didorong oleh kemajuan teknologi.

Klik di sini untuk lihat senarai komik-komik terbaru Malaysia

Saya membayangkan pada zaman awal industri pada tahun 1930-an, dengan artis yang bekerja di bullpens, bekerja di halaman mereka untuk mengejar tarikh akhir dan menyerahkan hasil karya mereka kepada penerbit. Saya berterima kasih kepada teknologi digital hari ini- para freelancer boleh menghantar karya mereka ke seluruh dunia.

New York Times

Internet juga telah memberikan kita satu limpahan web. Saya amat suka The Nib, yang membentangkan esei pemikiran dalam panel komik. Beberapa tahun yang lalu, laman web itu menerbitkan refleksi kartunis Ronald Wimberly mengenai bagaimana perubahan warna kulit boleh menyampaikan perkauman halus.

Baru-baru ini, kartunis lain, Tom Humberstone, berkongsi pemikirannya mengenai pertindihan politik dan sukan di dalam komik.

Media sosial juga membolehkan peminat, penulis, artis, editor atau profesional lain untuk menyambung, mengulas kerja dan berkongsi kerja dalam kemajuan.

Dan saya perlu menjerit kepada Mike’s Amazing World of Comics, sebuah laman yang mempunyai arkib tentang tarikh penerbitan, butiran mengenai watak dan cerita buku.

New Yor Times

Tablet seperti iPad memberi tawaran yang menarik untuk cara membaca komik secara digital. seperti keupayaan untuk zoom pada setiap inci. Dan skrin digital pudar lebih perlahan daripada kertas. Adakah komik digital lebih baik daripada komik yang bercetak?

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika membincangkan komik digital selain daripada kemudahan yang terdapat pada teknologi ini. Komik baru dikeluarkan di talian setiap hari Rabu, jadi kepada pembaca fanatik ia seperti hari Krismas setiap minggu.

Saya sangat bersemangat untuk membaca komik terbaru bila saya terjaga pada 5:30 pagi - dan membaca di Comixology - pengedar komik digital, yang dimiliki oleh Amazon. Saya memuat turun sekurang-kurangnya 10 komik setiap minggu dan tweet mengenainya.

Panel zoom untuk menghargai seni pasti salah satu daripada cabang digital. Warna dan huruf sering menjadi ‘unsung heroes’ dalam seni kreatif komik. Membaca secara digital telah menjadikan saya lebih menghargai mereka. Khususnya kepada komik berwarna gaya pop.

New Yor Times

Terdapat beberapa percubaan - seperti Komik Infinite Marvel, di mana setiap klik akan mengawal komik. Ia mendedahkan imej baru atau menonjolkan kesan istimewa kecil, seperti kabur dan pergerakan.

Tetapi pengalaman membaca komik secara digital masih tidak dirasakan secara dramatik. Berbeza dari membaca komik dalam bentuk cetakan. Tetapi bagi saya terdapat satu ayat: Saya tidak peduli untuk “komik bergerak,” yang memasukkan bunyi, bagi saya ini seperti animasi kos rendah.

Kelebihan komik bercetak juga, ia merupakan perkongsian mudah.

Apakah aplikasi kegemaran anda yang berkaitan dengan komik?

Saya menggunakan aplikasi Kindle pada iPad saya untuk membaca komik oleh penerbit yang tidak menggunakan Comixology. Saya juga menggunakan aplikasi Dropbox untuk menerima pratonton novel grafik yang dihantar oleh penerbit.

Selanjutnya dalam barisan adalah aplikasi Marvel Unlimited. Ia menyajikan buku-buku semasa dalam masa enam bulan, tetapi saya menggunakannya untuk membaca cerita-cerita klasik.

Saya secara berkala akan membeli Overstreet Comic Book Price Guide tahunan, senarai komprehensif komik yang mencatatkan nilai dan peristiwa penting mereka.

Sumber: The New York Times

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020