Artikel

Demi Allah, Selagi Saya Hidup, Palestin Tidak Akan Dihuni Orang Yahudi

oleh Huzaifah Abd Jamil pada 13 Aug 2016

Dibawah ini adalah ucapan yang diucapkan oleh Sultan Abdul Hamid II pada tahun 1892, dipetik dari novel Abdul Latip Talib, Sultan Abdul Hamid II.

Saya tidak peduli jika Barat turut masuk campur dalam hal ini. Demi Allah, selagi saya hidup, Palestin tidak akan dihuni orang Yahudi. Mereka kaum yang tidak pernah puas.

Kaum Yahudi tidak dikehendaki walau dimana-mana pun di muka bumi ini. Antara tahun 132 hingga 135, Yahudi telah diharamkan memasuki Jerusalem dan jika mereka melanggar perintah, mereka akan dihukum bunuh.

Keadaan mereka semakin teruk apabila berlakunya kebangkitan agama Kristian di Eropah. Ramai orang Yahudi dibunuh atas tuduhan menyebabkan kematian Nabi Isa.

Perang Salib yang berlaku antara kurun Masihi yang ke-11 hingga kurun Masihi yang ke-13, ramai lagi orang Yahudi yang dibunuh. Mereka dijadikan sasaran utama pihak musuh.

Kini mereka mula bangkit bagi mendapatkan tanah air sendiri. Jika ini berlaku, pasti mereka akan membalas dendam dengan apa yang menimpa mereka pada masa dulu.

Kebencian orang Kristian kian menjadi-jadi sehingga Majlis Gereja Roman Katolik pada tahun 1215 mengarahkan supaya semua orang Yahudi memakai tanda pengenalan seperti yang dilakukan oleh Khalifah Omar semasa beliau memerintah Baghdad.

Malah Raja Perancis, Charles IV turut menghalau kaum Yahudi seperti yang berlaku pada tahun 1394. Tiada negara yang mahukan mereka.

Pembunuhan beramai-ramai sering berlaku dan ia menjadi perkara biasa yang dikenali sebagai Black Death. Malah Sepanyol juga bertindak menghalau orang Yahudi dari negara itu.

Tindakan yang sama turut dilakukan oleh Portugal. Akibatnya, mereka lari ke Turki.

Keadaan mereka amat bernasib baik kerana ketika itu Turki adalah sebuah negara Islam yang mengamalkan sikap toleransi.

Mengapa mereka tidak membina penempatan baru di Rusia dan Poland? Bukankah Poland kembali membuka pintu menerima kaum Yahudi?

Bukankah pada tahun 1648 terdapat kira-kira setengah juta orang Yahudi di Poland?

Mereka bangsa yang sangat tidak mengenang budi. Sekitar tahun 1648 hingga 1658, ketika itu dibawah pemerintahan Bogdani Chmielnicki, sebilangan besar daripada mereka dibunuh dan harta mereka dimusnahkan.

Mereka kembali merempat di negara-negara yang lain. Sehinggalah kemunculan era baru di Eropah Barat, berikutan dengan Reformasi Puak Protestan, orang-orang Yahudi digalakkan berhijrah ke tanah jajahan British yang baru, iaitu Amerika. Penerimaan mereka itu dilakukan atas dasar demokratik Revolusi Perancis.

Bukankah dasar itu dibantah keras oleh Napoleon I?

Ya. Namun kedatangan orang-orang Yahudi disambut baik di Eropah Barat, Eropah Timur pula mengamalkan dasar yang berlawanan.

Sementara itu, Rusia dan Poland mengamalkan dasar pembunuhan beramai-ramai ke atas orang-orang Yahudi. Pembunuhan ini sama seperti apa yang berlaku di Eropah Barat suatu ketika dahulu.

Ketika Poland Timur menjadi sebuah tanah jajahan Rusia, keadaan orang-orang Yahudi semakin tertekan dengan sekatan-sekaran yang jauh lebih hebat.

Mereka berada pada kedudukan paling hina, yang mana mereka hilang hak bagi menuntut ilmu dan berniaga. Mereka tidak dibenarkan tinggal di tempat-tempat yang tertentu.

Kerajaan Rusia bertindak jauh lebih kejam apabila menggalakkan serta membiayai pembunuhan orang-orang Yahudi secara beramai-ramai.

Tragedi hitam itu dikenali sebagai ‘pogrom’, iaitu pembunuhan orang-orang Yahudi secara beramai-ramai pada zaman moden. Kejadian itu berlaku selepas terbunuhnya Czzar Alexander II pada tahun 1881.

Yahudi adalah bangsa yang membunuh para nabi, sekalipun nabi-nabi itu daripada kalangan bangsa mereka sendiri.

Jadi tidak mustahil mereka sanggup membunuh orang Islam suatu hari nanti sekiranya mereka berkuasa. Disebabkan itulah, Allah menurunkan bala terhadap mereka seperti apa yang sudah mereka lalui.

Tidak mustahil mereka akan bangkit semula, tetapi mereka tidak akan dapat bangkit ketika saya masih hidup.

Beritahu kepada kaum Yahudi bahawa saya sebagai pemerintah Uthmaniyyah, memaklumkan kepada seluruh kaum Yahudi, kita tidak akan izinkan mereka menetap di Palestin.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020