Artikel

Mengejutkan! Negara Cina Melayan Umat Islam Seperti Penyakit Mental

oleh Asri Yussof pada 28 Aug 2018

Satu juta umat Islam sedang dimuatkan di kem tahanan China, menurut anggaran yang dipetik oleh pegawai PBB dan A.S.. Bekas banduan yang kebanyakannya adalah Uighurs,etnik minoriti-telah memberitahu pemberita bahawa sepanjang proses indoktrinasi yang berlangsung selama beberapa bulan, mereka terpaksa meninggalkan Islam, mengkritik keyakinan mereka sendiri dan rakan-rakannya yang lain, dan membaca Lagu propaganda Parti Komunis selama berjam-jam setiap hari.

Terdapat laporan media para penghuni yang dipaksa makan daging babi dan minum alkohol, yang dilarang untuk umat Islam, serta laporan penyiksaan dan kematian.

Skala kem sistem pengasingan, yang menurut The Wall Street Journal telah meningkat dua kali di wilayah barat laut China, hanya dalam setahun yang lalu, sangat menyedihkan. Suruhanjaya Eksekutif Kongres Amerika Syarikat ke atas China menggambarkannya sebagai “penahanan besar-besaran penduduk minoriti di dunia hari ini.”

Bermula di Beijing, dengan menahan ekstremis Uighur. Awal bulan ini, ketika panel PBB berhadapan dengan seorang pegawai senior Cina mengenai kem tersebut, dia berkata “tidak ada perkara seperti pusat pendidikan semula,” walaupun dokumen kerajaan merujuk kepada kemudahan itu. Sebaliknya, dia mendakwa kem tersebut adalah untuk penjenayah.

China telah menjual naratif yang sangat berbeza kepada penduduknya sendiri. Walaupun pihak berkuasa sering menggambarkan kem tahanan tersebut sebagai sekolah, mereka juga menyamakan kem itu dengan: hospital. Berikut adalah petikan daripada rakaman audio Parti Komunis rasmi, yang telah dihantar tahun lalu kepada Uighurs melalui WeChat, platform sosial-media, dan yang ditranskripsikan dan diterjemahkan oleh Radio Free Asia:

Orang awam yang telah dipilih untuk pendidikan semula telah dijangkiti oleh penyakit ideologi. Mereka telah dijangkiti dengan ekstremisme agama dan ideologi pengganas yang ganas, dan oleh itu mereka mesti mendapatkan rawatan dari hospital sebagai pesakit dalam. ... Ideologi pelampau agama adalah sejenis ubat beracun, yang mengelirukan fikiran rakyat. ... Jika kita tidak membasmi ekstremisme agama pada akarnya, insiden pengganas ganas akan berkembang dan menyebar ke seluruh seperti tumor ganas yang tidak boleh diubati.

“Kepercayaan agama dilihat sebagai patologi” di China, jelas James Millward, seorang profesor sejarah Cina di Universiti Georgetown, sambil menambah bahawa Beijing sering mendakwa melawan ekstremisme dan separatisme. “Jadi sekarang mereka memanggil kes itu sebagai sebuah hospital dan kem pendidikan semula jadi untuk menyembuhkan pemikiran rakyat yang beragama Islam (dari penduduk Uighur) untuk membunuh kuman ekstremisme. Tetapi ia bukan hanya memberi seseorang tembakan- malah ia mengunci mereka selama berbulan-bulan dalam keadaan buruk. “

China telah lama takut bahawa Uighur akan cuba menubuhkan negara asal mereka sendiri di Xinjiang, yang mana mereka merujuk sebagai Turkestan Timur. Pada tahun 2009, rusuhan etnik di sana mengakibatkan ratusan kematian, dan beberapa Uighur radikal telah melakukan serangan pengganas pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Pegawai-pegawai China telah mendakwa bahawa untuk menindas ancaman pemisahan Uighur dan ekstremisme, kerajaan perlu memecahkan bukan sahaja kepada orang-orang Uighur yang menunjukkan tanda-tanda radikalisasi, tetapi pada populasi yang besar.

Analogi perubatan adalah salah satu cara kerajaan cuba untuk membenarkan dasarnya dalam pengasingan berskala besar: Lagipun, cuba untuk menghidupkan seluruh populasi melawan, katakanlah, selesema, memerlukan tembakan flu bukan hanya untuk beberapa yang telah ditindas, tetapi untuk jisim orang yang kritikal.

Malah, menggunakan retorik ini, China telah cuba mempertahankan sistem kuota tangkapan untuk Uighur. Pegawai polis mengesahkan kepada Radio Free Asia bahawa mereka berada di bawah perintah untuk memenuhi sasaran penangkapan di sana. Dalam satu bandar, pegawai polis mengatakan mereka sedang diperintahkan untuk menghantar 40 peratus penduduk tempatan ke kem tahanan tersebut.

Kerajaan juga menggunakan bahasa patologi ini dalam cubaan untuk membenarkan campur tangan yang akan datang pada bila-bila masa dengan menganggap Islam sebagai ancaman. “Ia dianggap sebagai penyakit mental yang tidak pernah dijamin sepenuhnya sembuh, seperti kecanduan atau kemurungan,” kata Timothy Grose, pakar China di Institut Teknologi Rose Hulman. “Ada sesuatu yang salah secara mental yang perlu didiagnosis, dirawat dan disusuli.” Inilah cara rakaman Parti Komunis yang disebut di atas menerangkan ini, sambil merujuk kepada ancaman penularan:

Selalunya risiko penyakit itu akan muncul pada bila-bila masa, yang akan menyebabkan kemudaratan serius kepada orang ramai. Itulah sebabnya mereka mesti dimasukkan ke hospital untuk reeducation dalam masa untuk merawat dan membersihkan virus dari otak mereka dan memulihkan fikiran mereka yang biasa. ... Terjejas oleh ekstremisme agama dan ideologi pengganas yang ganas dan tidak mencari rawatan adalah seperti dijangkiti oleh penyakit yang tidak dirawat tepat pada masanya, atau seperti mengambil ubat-ubatan yang beracun. ... Tidak ada jaminan bahawa ia tidak akan mencetuskan dan menjejaskan anda pada masa akan datang.

Setelah menjalani pendidikan semula dan pulih dari penyakit ideologi tidak bermakna bahawa ia telah sembuh secara kekal. ... Jadi, setelah menyelesaikan proses pendidikan semula di hospital dan pulang ke rumah ... mereka mesti tetap waspada, memperkuat diri dengan pengetahuan yang betul, memperkuatkan kajian ideologi mereka, dan secara aktif menghadiri pelbagai aktiviti umum untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh mereka.

Ini bukan kali pertama China menggunakan analogi perubatan untuk menekan minoriti agama. “Dari segi sejarah, ia setanding dengan strategi ke arah Falun Gong,” kata Adrian Zenz, seorang penyelidik di Sekolah Kebudayaan dan Teologi Eropah di Jerman. Dia merujuk kepada amalan rohani yang pengikutnya ditindas pada awal tahun 2000 melalui pendidikan semula di kem buruh paksa. “Falun Gong juga dianggap seperti ketagihan yang berbahaya. ... Tetapi di Xinjiang ini [retorik] sudah pasti didorong ke peringkat seterusnya. Hubungan eksplisit dengan kesan ketagihan agama ditekankan dengan cara yang tidak pernah berlaku sebelumnya. “

Diterjemah oleh Asri Yussof, tulisan asal dalam bahasa Inggeris boleh dibaca di sini.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020