Artikel

How to Talk So Kids Can Learn at Home and in School

oleh Asri Yussof pada 28 Aug 2018

Mendidik, mengajar anak-anak kecil adalah cabaran yang paling besar kepada semua ibu bapa di dunia ini. Begitu banyak buku tentang keibubapaan di pasaran untuk mengajarkan kepada semua tentang bagaimana mendidik anak-anak dengan baik dan berkesan.

Salah satu bukunya adalah How to Talk So Kids Can Learn at Home and in School. Buku ini diterbitkan oleh PTS dan diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Buku yang ditulis oleh Adele Faber dengan Elaine Mazlish ini telah mendapat ulasan yang sangat baik.

Buku ini diterbitkan oleh penerbit utama pada tahun 1995, 23 tahun yang lalu. Jadi kita boleh tahun bagaimana selama 23 tahun ini, buku ini tetap relevan untuk kita membuat rujukan dalam menangani sikap anak-anak di rumah.

Pakar-pakar terkemuka mengenai komunikasi ibu bapa dan kanak-kanak menunjukkan ibu bapa dan guru akan mendorong anak-anak belajar dan berjaya di sekolah.

Menggunakan strategi komunikasi yang unik, dialog turun-ke-bumi, dan kartun yang menarik yang menjadi ciri utama kandungan buku ini. How To Talk So Kids Can Learn tulisan Adele Faber dan Elaine Mazlish menunjukkan ibu bapa dan guru akan menentukan cara membantu kanak-kanak menangani masalah seharian yang mengganggu pembelajaran.

How to Talk So Kids Can Learn at Home and in School

Buku ini menunjukkan bagaimana ibu bapa dan guru dapat bergabung dengan tenaga untuk memberi inspirasi kepada anak-anak untuk berurus diri, berdisiplin diri, dan responsif terhadap keajaiban pembelajaran.

Kebanyakan ibu bapa mempunyai masa yang terhad untuk mendapatkan maklumat dari anak-anak mereka tentang apa yang mereka lalukan di sekolah setiap hari.

Bagi Dr Adrian Harrison, psikologi pendidikan dan kanak-kanak di kidsFIRST Medical Center di Abu Dhabi mempunyai pandangan yang menarik.

“Di sekolah, anak anda mungkin ditanya soalan sepanjang hari, jadi apabila mereka masuk ke dalam kereta, perkara terakhir yang mereka mahu lakukan adalah menjawab lebih banyak soalan!” Katanya.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu berhati-hati bila dan bagaimana kita bertanya. Contohnya, bertanya kepada seorang kanak-kanak soalan ketika mereka berehat sering kali lebih membuahkan hasil.”

“Soalan-soalan yang disasarkan seperti ‘Apa yang anda lakukan semasa bermain masa ini?’, ‘Siapa yang anda bercakap pada waktu rehat?’ Atau ‘Bagaimanakah projek sejarah berjalan?’ Adalah pilihan yang baik.” kata beliau kepada Abu Dhabi World.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020