Artikel

‘Nakba Ketiga’ - Amaran Dari Menteri Kanan Kerajaan Israel kepada Rakyat Palestin

oleh Asri Yussof pada 25 Jul 2017

Menteri kanan dalam kerajaan Israel dan sekutu Perdana Menteri Netanyahu memberi amaran kepada rakyat Palestin akan membuat pengusiran besar-besaran dan pembersihan etnik jika mereka tidak menghentikan keganasan yang berlaku.

“Ingat 1948” dan “ingat 1967,” Menteri Kerjasama Serantau Tzachi Hanegbi menulis dalam satu kenyataan yang disiarkan ke Facebook pada hari Sabtu lalu, menanggapi pembunuhan tiga orang awam Israel di dalam rumah mereka di perkampungan Tepi Barat Halamish malam sebelumnya. “Ini adalah bagaimana sebuah ‘Nakba’ bermula” katanya.

Mesej saya kepada orang-orang Palestin dalam temu bual dengan Channel 2 dan saluran media lain berikutan pembunuhan kejam dalam penyelesaian Halamish: Inilah bagaimana ‘Nakba’ bermula.

Hanya seperti ini.

Ingat ‘48.

Ingat ‘67.

Ia bermula dengan pemimpin agama zealot yang Allah menjanjikan seluruh dunia. Ia berterusan dengan pemimpin-pemimpin yang radikal, melulu yang dahagakan darah, walaupun darah anda, sesuai dengan kepentingan jangka pendek mereka sendiri. Dan ia meresap jisim yang tidak beragama yang hanya ingin mendapatkan “syahid”

Ingat ‘48.

Ingat ‘67.

Apabila anda mahu menghentikannya semua sudah hilang.

Ia akan menjadi selepas “Nakba” ketiga selepas bencana ini.

Selepas tragedi tersebut. Anda telah membayar harga gila dua kali untuk pemimpin anda. Jangan cuba kami sekali lagi kerana hasilnya tidak akan berbeza.

Anda telah diberi amaran!

“Nakba” adalah peristiwa-peristiwa yang berlaku di Palestin sekitar 1948, apabila kira-kira 700,000 orang Palestin melarikan diri atau diusir oleh tentera Israel sebagai sebahagian daripada perang yang membawa kepada penubuhan Israel.

Israel tidak membenarkan orang-orang yang dipecat dan orang-orang yang melarikan diri semasa pertempuran itu kembali ke tanah Palestin apabila perang berakhir, menyebabkan krisis pelarian besar-besaran yang berterusan hingga ke hari ini. Satu lagi 300,000 orang Palestin terpaksa melarikan diri semasa Perang Enam Hari 1967, kira-kira separuh daripada mereka adalah pelarian dari tahun 1948.

palestin

“Apabila anda mahu menghentikannya semua sudah hilang,” tulis Hanegbi, yang mencadangkan bahawa kitaran keganasan semasa akan memimpin Israel untuk melakukan pengusiran besar-besaran atau pengasingan rakyat Palestin. “Ia sudah pasti selepas Nakba yang ketiga.”

“Anda telah membayar harga yang gila dua kali ganda untuk para pemimpin anda,” dia terus menggesa orang Palestin untuk memecat pemimpin mereka, yang digambarkan sebagai zealot (fanatik dan tiada kompromi) agama yang melulu. “Jangan cuba kami lagi kerana hasilnya tidak akan berbeza.”

Israel sering menuduh Palestin menghasut keganasan terhadap Yahudi dan Israel, namun tiada siapa dalam kerajaan Israel yang mengutuk amaran Hanegbi tentang pembersihan etnik. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu belum memecatnya, menuntut dia menarik balik ancaman untuk melakukan kejahatan perang, dan juga tidak ada pegawai Israel yang mengeluarkan kenyataan untuk menolak kenyataan dari Hanegbi itu.

netayahu

Kerajaan Netanyahu telah menggambarkan penghasutan Palestin sebagai salah satu halangan utama kepada keamanan dalam usaha Amerika yang baru-baru ini untuk memulakan semula proses perdamaian.

Keganasan berlaku di Baitulmuqaddis dan Tebing Barat pada hari-hari kebelakangan ini kerana Palestin membantah langkah keselamatan Israel baru di luar kompleks Masjid Al-Aqsa, secara unilateral memasang pusat pemeriksaan tetap baru untuk mengawal kemasukan Muslim untuk melakukan ibadah di Masjid al-Aqsa. Pengesan logam dipasang selepas tiga rakyat Palestin dari Israel melakukan serangan terhadap dua anggota polis Israel di lokasi tersebut.

askar israel

“Status quo” yang dirundingkan oleh Israel dan Jordan selepas Israel menakluki Baitulmuqaddis Timur pada tahun 1967, telah wujud selama 50 tahun yang lalu; Palestin dan kebanyakan dunia Islam memandang langkah-langkah keselamatan baru Israel sebagai pelanggaran terhadap status quo, dan salah satu daripada percubaan Israel untuk mendapatkan hak yang lebih keatas kedaulatan tapak suci Masjid al-Aqsa.

Protes terbesar adalah solat tanpa kekerasan di jalan-jalan Jerusalem, tetapi pasukan keselamatan Israel telah membunuh sekurang-kurangnya tiga rakyat Palestin dalam pertempuran sejak hujung minggu lalu.

Pada malam Jumaat, seorang lelaki Palestin membunuh tiga peneroka awam di rumah Tebing Barat mereka, yang katanya berkaitan dengan pelanggaran Israel terhadap Al-Aqsa dalam postingnya di facebook sebelum mengamuk membunuh.

Sumber: +972

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020