Artikel

Pengasas Alibaba, Jack Ma Menjadi Bintang Filem Kung Fu

oleh Asri Yussof pada 14 Nov 2017

Dalam satu filem pendek yang dimuatnaik oleh Alibaba pada sabtu lalu, Jack Ma, 53 memainkan watak seorang pengamal tai chi yang mahir dalam kung fu dan berpengalaman untuk berlawan. Filem yang dinamakan “Gongshoudao” ini membawa maksud ‘Seni Serangan dan Pertahanan.’

Klik di sini untuk menonton.

Dalam filem itu, beliau mengalahkan ahli gusti sumo, pakar senjata, dan wushu- Jet Li.

Jack Ma

Jack Ma, salah seorang lelaki terkaya di China, adalah pengasas gergasi e-dagang Cina Alibaba, pemilik akhbar, dan dermawan. Sekarang, dia boleh dinamakan: bintang Kung fu.

Para pesaing termasuk juara dunia wushu bersara Jet Li, dan Donnie Yen, yang memainkan pejuang buta Chirrut Imwe dalam “Rogue One: Sebuah Star Wars Story.” turun menjayakan filem pendek bersama Jack Ma ini.

Tai chi adalah seni mempertahankan diri tradisional China yang melibatkan pergerakan besar dan cecair. Pada akhir filem itu, Jack Ma melawan Li dan Yen, dan berjaya mendapatkan manuskrip purba yang dijaga dan tergantung.

Kepada yang belum tahu, Jack Ma sebenarnya sudah belajar tai chi sejak tahun 1988. Kata jurucakap Alibaba pada bulan lepas. Jack Ma mengambil bahagian dalam filem itu untuk “menggalakkan senaman dan kesejahteraan serta pertukaran budaya di kalangan orang-orang budaya yang berbeza.”

Selain itu, teknik pasaran seperti ini bagus dan sebenarnya memberikan imej yang baik untuk syarikat Alibaba. Salah satu mesej besar dari salah satu dialog minimum yang ada dalam filem ini, iaitu “Orang yang mempunyai rasa keadilan tidak takut apa-apa.”

Jack Ma, PTS

Jason Statham (kiri)- pelakon Hollywood, peninju dunia- Manny Pacquiao (Kanan) pada akhir filem mencabar Jack Ma untuk bersemuka. Mungkinkah akan ada sekuel akan datang dari filem pendek ini? Sama-sama kita nantikan.

Filem pendek itu sudah ditonton lebih dari 106 juga penonton dan mendapat lebih 11,000 komen di youku- saluran video china yang dimiliki oleh Alibaba, sejak ia dimuatnaik pada sabtu lalu.

Jet Li

(Gambar, Jet Li.)

Jet Li yang merupakan orang penting dalam menghasilkan filem itu memberitahu tidak ada pelakon dalam “Gongshoudao” yang mengambil gaji untuk peranan mereka dalam filem itu, kata Alibaba. - lapor Business Insider Malaysia.

Jack Ma memang seorang yang berani. Beliau bermula dari bawah sehingga mampu berjaya membangunkan sebuah syarikat yang dikenali di seluruh dunia, Alibaba. Pada 2015, Forbes menamakan beliau sebagai seorang daripada 22 individu paling berkuasa di dunia.

Never Give Up PTS

Bercakap tentang pengiklanan, Jack Ma dalam bukunya Never Give Up - Edisi Bahasa Melayu, pernah memberitahu,

“Pengiklanan boleh membantu dalam aspek pengiktirafan. Namun, penjenamaan dibina atas maklum balas umum. Ia adalah nilai budaya yang tidak boleh bergantung pada iklan sahaja.

Pengiklanan meningkatkan kos operasi dan ada kemungkinan kos itu tidak mampu ditanggung oleh para pelanggan.

Kita perlu mewujudkan dan mengekalkan pasukan berkualiti dan budaya syarikat yang kukuh. Sekiranya tidak, pengiklanan hanya akan menambahkan kos operasi syarikat tanpa memberikan sebarang manfaat.”

Sekarang, Alibaba mempunyai 600 juta pelanggan berdaftar, berbanding Amazon yang ada lebih kurang 200 juta pelanggan. Alibaba mengendalikan 80% daripada semua transaksi e-commerce di China.

Lebih kurang 70% bungkusan yang dihantar dalam negara China adalah urus niaga yang berpunca daripada laman web Alibaba. Dan semasa promosi satu hari “Single Day”; percutian beli-belah yang dicipta Alibaba, laman web beli-belah TMall Alibaba mengendalikan USD5.7 bilion transaksi, dan hanya pada satu hari itu sahaja melebihi seluruh jumlah gabungan jualan online di Amerika pada hari Black Friday dan Cyber Monday.

Untuk mengetahui ‘inside story’ tentang Jack Ma dan syarikatnya Alibaba, nantikan buku Alibaba’s World - Edisi Bahasa Melayu yang akan diterbitkan pada 15 Disember 2017 nanti.

Jack Ma, Alibaba

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020