Artikel

Resipi Ramadan: Bubur Keledek

oleh Roziyah pada 03 Aug 2011

Bahan A

200 gram keledek oren

200 gram keledek kuning

1 cawan isi jagung

1 ½ cawan gula pasir

2 cawan air

1 tin susu cair

3 helai daun pandan [koyak dan simpulkan]

Garam secukupnya

 

Cara Membuat

1. Keledek dikupas dan potong dadu kasar. Basuh dan toskan.

2. Masukkan keledek, jagung, dan air dalam periuk. Masakkan sehingga keledek lembut.

3. Masukkan gula, garam, daun pandan dan biarkan mendidih dengan api perlahan.

4. Masukkan susu cair dan kacau rata. Masakkan lagi sambil kacau sehingga naik wap.

5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk.

6. Hidangkan.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024