Artikel

Sang Kancil yang Sombong

oleh Azzah Abdul Rahman pada 14 Dec 2011

Dipetik dari blog penulis Cikpuan Azzah Abdul Rahman di http://azuzafu.com/

Tahun demi tahun berlalu. Sang Kancil yang pintar kini semakin dikenali ramai. Ke mana-mana sahaja dia pergi, pasti ada haiwan yang menegur dan mahu bergambar. Dia juga sering dijemput sebagai tetamu istimewa dalam majlis-majlis penting. Ramai haiwan-haiwan kecil sayang kepada Sang Kancil.

Rakan baiknya, Sang Siput, berasa gembira dengan kejayaan Sang Kancil. Dia selalu bercerita berkenaan kehebatan rakannya itu.

“Sang Kancil seekor haiwan yang bijaksana!”

Haiwan-haiwan lain yang mendengar, pasti mengangguk bersetuju. Mereka menepuk-nepuk cangkerang Sang Siput sambil mengucapkan tahniah.

Kata Sang Tupai, “Bertuah kamu mendapat sahabat seperti Sang Kancil.”

Kata Sang Landak, “Tentu kamu banyak mendapat ilmu daripadanya.”

Kata Sang Ikan, “Saya ingin menjadi bertuah seperti kamu.”

Sang Siput hanya tersengih. Nampak beribu-ribu giginya. Dia kemudian berkata, “Nabi Muhammad berkata, berkawanlah dengan penjual minyak wangi. Walaupun kita tidak membeli minyak wangi itu, kita tetap akan dapat percikan harumannya.”

Terkedip-kedip mata Sang Tupai. Dia bertanya, “Adakah Sang Kancil menjual minyak wangi? Jika begitu, saya mahu beli. Saya mahu jadi bijaksana sepertinya.”

Ketawa Sang Siput mendengar kata-kata Sang Tupai. Dia menjawab, “Bukan begitu. Nabi Muhammad memberi perumpamaan sahaja. Maksudnya, apabila kita berkawan dengan orang baik-baik, kita juga akan dapat kebaikannya.”

Sang Tupai, Sang Landak dan Sang Ikan mengangguk-angguk. Mereka tersenyum mendengar penjelasan Sang Siput itu.

Sang Ikan lalu berkata, “Kamu juga sudah semakin bijak. Tentu berkat bersahabat dengan Sang Kancil.”

Mendengar itu, Sang Siput tersengih dan bersyukur kepada Tuhan.

///

Hari berganti hari. Minggu berganti minggu. Sang Kancil semakin sibuk. Semakin banyak permintaan dari kampung-kampung, mahu Sang Kancil bercerita kepada anak-anak haiwan di sana. Sang Siput juga ikut sibuk menguruskan jadual kerja Sang Kancil.

Suatu hari, tanpa disangka-sangka, berlaku satu perkara yang tidak diingini. Sang Kancil tertinggal buku ceritanya di rumah. Waktu semakin suntuk. Penduduk Kampung Kuning sudah menunggu mahu mendengar cerita Sang Kancil.

Dengan cemas, Sang Kancil berkata, “Siput, kamu perlu patah balik ke rumah dan ambil buku cerita saya. Saya perlu segera tiba di Kampung Kuning. Jika tidak, saya akan dianggap melanggar janji.”

Sang Siput mengangguk dan berkata, “Baiklah, saya akan berpatah balik ke rumah sekarang juga.”

Sambil berpeluk tubuh, Sang Kancil berkata, “Kamu perlu cepat. Saya tidak mahu tunggu di sana tanpa buku cerita terlalu lama.”

 

Baca lanjut di http://azuzafu.com/

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020