Artikel

Siri Young Aisyah Kini Dengan Edisi Jimat

oleh Asri Yussof pada 18 Nov 2018

Young Aisyah adalah siri buku cerita kanak-kanak yang dihasilkan dengan kerjasama Saridah Hamid dan Reja.

Kini anda boleh memiliki siri buku Young Aisyah dengan harga edisi jimat. Jadi ibu bapa boleh merancang perbelanjaan yang cermat untuk memperbanyakkan seleksi pilihan bacaan anak-anak kita.

Zaman kanak-kanak adalah zaman yang boleh untuk kita melatih mereka tanam minat membaca. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kajian mendapati ibu bapa yang membaca kepada anak-anak mereka dari hari pertama kelahiran lagi akan membuatkan bayi lebih fokus dan dekat dengan hati kita.” kata Liza Baker kepada The Washington Post.

“Sangat penting untuk mula membaca dari Hari Satu,” katanya. “Suara anda, kualiti lirikal dari [buku-buku] yang lebih muda bersifat puitis ... Ia suatu yang ajaib, walaupun pada usia 8 minggu mereka akan memberi fokus seketika, mereka lebih dekat dengan hati anda.” Ketika mereka mula berkembang, keluarga perlu memastikan buku-buku boleh didapati di mana-mana di dalam rumah, seperti ini adalah “roti” di dapur untuk mereka.”

Liza Baker adalah pengarah editorial eksekutif di Scholastic, yang mengeluarkan Laporan Membaca Kanak-kanak & Keluarga pada 2017. Laporan memberitahu salah satu perkara yang paling penting ibu bapa boleh lakukan, melainkan menjaga anak-anak yang sihat dan selamat, adalah membaca dengan mereka. Ini bermakna bermula apabila mereka baru dilahirkan dan tidak dapat bercakap, dan terus melampaui tahun-tahun yang boleh mereka baca sendiri.

Tambah Liza Baker lagi, apabila anak-anak semakin membesar dan bebas memilih bahan bacaan mereka, kita perlu biarkan mereka membuat keputusan mereka sendiri.

“Tetapi ia tidak boleh berakhir apabila anak-anak mula membaca sendiri. Apabila mereka menjadi pembaca bebas, kami cenderung membiarkan mereka pergi, kerana kanak-kanak dalam demografi yang lebih tua tidak terlalu suka untuk melebihkan masa bersama ibu bapa mereka” kata Baker. “Sebelum mereka buat pilihan sendiri, ibu bapa perlu tinggalkan memori untuk mereka ingat tentang waktu membaca mereka bersama ibu bapa.”

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020