Aminah : Cinta Puteri Quraisy
oleh Zahiruddin Zabidi


Versi Cetak

RM 24

Beli Online

Boleh juga dibeli di Kedai Buku PTS

Sabah/Sarawak: RM 27
Format:
Saiz: -

Jumlah Muka Surat:

ISBN-13: 978-967-5783-46-3

Tarikh Terbit: 19 Oct 2010

PTS Publishing House


Versi eBook

RM 14.90


Aminah binti Wahab lebih dikenali sebagai bonda junjungan Nabi Muhammad SAW. Namun pada satu sisi lain, Aminah adalah wanita Quraisy yang terbaik daripada segi keturunan dan kedudukannya pada waktu itu sehingga boleh digelar sebagai puteri kaum Quraisy. Beliau juga adalah isteri kepada Abdullah bin Abdul Mutalib, pemuda Quraisy yang terbaik pada zamannya. Novel ini bercerita berkenaan sisi ini, sisi beliau sebagai isteri yang memberikan sepenuh hatinya untuk seorang lelaki yang bergelar suami. *** Aminah bin Wahab adalah wanita kaum Quraisy daripada bani Zuhrah. Beliau adalah anak kepada pemimpin bani Zuhrah, Wahab bin Abdul Manaf. Namun, sedari kecil beliau dipelihara oleh bapa saudaranya, Wuhaib bin Abdul Manaf . Beliau meninggal dunia pada tahun 557 masihi semasa dalam perjalanan pulang ke Mekah dari Madinah. Beliau dikebumikan di perkampungan bernama Abwaa.

Tiada

Buku Berkaitan

Berita

Pembelajaran Melalui Teladan : Kisah Puteri Nabi

Ini kisah cinta hati nabi. Wanita yang cukup dimuliakan baginda. Manusia yang cukup dicintai, dan mencintai... Selanjutnya»

Kehebatan Cinta Wanita : Cinta Puteri Quraisy

Kecantikannya diperikan bak bidadari. Dirinya terpelihara sejak kecil lagi. Hanya yang terpilih mampu berada di... Selanjutnya»

Rabiatul Adawiyah : Perindu Cinta Abadi

Namanya sering kita dengar. Wanita lagenda yang tidak pernah luput daripada bibir ulama, dan tidak... Selanjutnya»


Errata