Artikel

Jangan salahkan Syariah bila terjadi ekstremisme Islam - salahkan penjajahan

oleh Asri Yussof pada 30 Apr 2019

Mark Fathi Massoud, Professor madya dari Universiti California dalam kolum terbarunya di theconservation.com menulis orang dan kerajaan yang berbeza boleh mentafsirkan Syariah dengan cara yang berbeza, kerana syariah bermaksud “jalan” atau “cara”: Ini adalah satu set nilai dan prinsip etika yang luas dari Quran - kitab suci Islam - dan kehidupan Nabi Muhammad.

Pada tahun 1950-an dan 1960-an, apabila Great Britain, Perancis dan kuasa-kuasa Eropah lain melepaskan tanah jajahan mereka di Timur Tengah, Afrika dan Asia, pemimpin negara-negara majoriti Muslim yang baru berdaulat menghadapi keputusan yang besar akibatnya: Sekiranya mereka membina kerajaan, adakah mereka akan memakai nilai-nilai agama yang terkandung di dalam al-Quran atau memeluk undang-undang Eropah yang diwarisi dari pemerintahan penjajah?

Perancis, Itali dan United Kingdom mengenakan sistem perundangan mereka ke wilayah-wilayah majoriti Muslim yang mereka jajahan. Credit: The Conversation
Perancis, Itali dan United Kingdom mengenakan sistem perundangan mereka ke wilayah-wilayah majoriti Muslim yang mereka jajahan. Credit: The ConversationFathi mengambil contoh Sudan yang baru bebas, Nigeria, Pakistan dan Somalia, di antara tempat-tempat lain, semuanya menggun pakai Syariah untuk kes-kes perkahwinan dan warisan dalam keluarga Muslim, seperti yang dilakukan oleh pentadbir kolonial mereka. Sisa sistem undang-undang mereka akan terus berasaskan undang-undang Eropah.

Tulis beliau lagi, Sudah sebenarnya mahukan sebuah negara Islam yang demokratik. Ini berdasarkanarkib dan perpustakaan negara di ibu negara Sudan Khartoum, dan dalam wawancara dengan pengacara dan pegawai Sudan. Beliau mendapati hakim, ahli politik dan intelektual terkemuka telah mendorong Sudan untuk menjadi negara Islam demokratik.

Hakim Mahkamah Tinggi- Hassan Muddathir pada tahun 1956 menulis “Rakyat sama seperti gigi sikat” yang memetik dari hadis Nabi Muhammad saw dan memuatkan dalam memorandum rasmi yang beliau dapati diarkibkan di Perpustakaan Sudan Khartoum.

Walau bagaimanapun, kepimpinan pasca penjajah Sudan menolak panggilan tersebut. Mereka memilih untuk mengekalkan tradisi undang-undang umum Inggeris sebagai undang-undang tanah.

Ok, mari kita berbalik kepada akar masalah- Mengapa kaum pelampau (ekstrimis)?

Kajian Fathi mendapati ini semua akibat keputusan pasca penjajahan yang menolak Shariah. Dalam mengekalkan sistem perundangan kolonial, Sudan dan negara-negara Islam yang lain yang mengikuti jejak yang serupa merasakan kuasa dunia Barat, yang mendorong bekas koloni mereka ke arah sekularisme.

“Tetapi mereka menghindari menyelesaikan masalah yang sukar mengenai identiti agama dan undang-undang. Itu mewujudkan cabut antara rakyat dan kerajaan mereka.” Tulis Fathi

Fundamentalisme dan keganasan, dalam erti kata lain, adalah masalah pasca penjajahan - bukan kehebatan agama.

Menutup tulisan beliau di kolum itu, “Bagi dunia Islam, mencari sistem pemerintahan yang mencerminkan nilai-nilai Islam ketika mempromosikan demokrasi tidak akan mudah setelah lebih dari 50 tahun pemerintahan sekular gagal. Tetapi membina keamanan boleh menuntutnya.”

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020